dimarts, 6 de juny del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 6 de juny de 1962 mor a Castras el pagès anarcosindicalista Joan Andreu Fontcuberta

Notícia sobre el judici de Joan Andreu Fontcuberta i altres militants ("La Vanguardia", 03-07-1937)
El judici a Joan Andreu Fontcuberta i altres a "La Vanguardia" del 03/07/1937 
Durant la contrarevolució burgesa i stalinista de 1937 va ser condemnat per un tribunal de Tarragona a 20 anys de treballs forçats en un camp de la República.   
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 fou internat en diversos camps de concentració del Rosselló.   


Joan Andreu Fontcuberta:   
El 6 de juny de 1962 mor a Castras (Tarn, Occitània) el pagès anarcosindicalista Joan Andreu Fontcuberta. Havia nascut cap al 1903 a Tortosa (Baix Ebre).
Militant de la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Tortosa. El juliol de 1936 va ser membre del Comitè Antifeixista de Tortosa i, després de la dissolució d'aquesta institució l'octubre de 1936, va ser elegit regidor de l'Ajuntament de la localitat en representació de la CNT-AIT i s'integrà en les comissions municipals dels departaments d'Agricultura i de Finances. Col·laborà des del Departament de Finances en la creació d'un fons local per a la limitació de la desocupació forçosa tortosina i s'oposà, sense èxit, a la dissolució del cos de milícies antifeixistes i a la seva posterior militarització. Abandonà forçosament, com la resta de representants confederals del consistori, arran dels «Fets de Maig de 1937», en els quals va participar activament contra les forces antirevolucionàries stalinistes i republicanes burgeses. D'antuvi pogué fugir de Tortosa abans de l'arribada de tropes governamentals republicanes provinents de Valencià, però fou detingut posteriorment i acusar de ser «autor de rebel·lió militar contra les forces lleials a la Generalitat de Catalunya i al Govern de la II República espanyola». Jutjat per aquestes fets, i malgrat la petició de pena de mort per part del fiscal, el 2 de juliol de 1937 va ser condemnat per un Tribunal Popular de Tarragona (Tarragonès) a 20 anys d'internament en camp de treball de la República sota el govern de Negrín i la presidència d’Azaña.
Es pogué alliberar i en el decurs de la Retirada de febrer de 1939 creuà el Pirineu i va ser reclòs en diversos camps de concentració del Rosselló.
Més tard passà a treballar en una foneria a Castras i després de l'Alliberament milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili d'aquesta localitat occitana. En 1948 en va ser nomenat secretari. També col·laborà en el grup artístic confederal local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada