dilluns, 12 de juny del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 12 de juny de 1903 neix a Sarsamarcuello (Loarre) l'anarcosindicalista Juan Antonio Ibor

Necrològica de Juan Antonio Ibor apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" de l'11 d'abril de 1979
Publicada a "Espoir" de Tolosa 
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i va ser internat a diversos camps de concentració del Rosselló   








Juan Antonio Ibor:  
El 12 de juny de 1903 neix a Sarsamarcuello (Loarre, Plana de Uesca, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Juan Antonio Ibor.
Milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) del seu poble, on treballava de pagès.
Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, que triomfà aquest territori, aconseguí amagar-se i al final pogué passar a zona republicana, on s'integrà en un batalló i lluità al front d'Aragó.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i va ser internat a diversos camps de concentració del Rosselló. El desembre de 1939 va ser enviat junt a molts altres llibertaris a treballar a les mines de carbó de La Grand Comba (Gard, Llenguadoc, Occitània). Treballà de miner a Les Luminières i s'instal·là en una petita població de La Haute Levade (Senta Cecília d'Andòrge, La Grand Comba, Gard, Llenguadoc, Occitània), on es tornà a trobar amb la seva companya Milagros i els seus dos fills, Antonio i Nemesio.
Milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili de La Grand Comba.
Juan Antonio Ibor va morir de silicosi absoluta el 24 de febrer de 1979 a La Haute Levade i fou enterrat tres dies després al cementiri de Le Levade (Senta Cecília d'Andòrge, La Grand Comba, Gard, Llenguadoc, Occitània.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada