diumenge, 4 de juny del 2017

MARXA PONZÁN 2017. El dissabte 24 de juny.

Els passadors de la llibertat   







TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/06/2017  
Limós (Rasès, Aude, Occitània).-   

Port de Fontargent.
Al matí del dissabte 24 de juny, a les 08:30h, la Marxa Ponzán 2017 sortirà del poble d’Aston (Las Cabanas, Arièja, Occitània). Hi ha un aparcament entre l’església i l’escola del poble. Per arribar a la línia de la frontera andorrana cal pujar poc a poc en automòbil fins al pla de Las Peiras i seguir a peu dins al pla de Fontargent (Montferrièr, Avelanet, Arièja, Occitània), just a la frontera amb Andorra.
Com cada any l’excursió tornarà a baixar de la muntanya d’Andorra per anar a sopar i dormir a l’alberg La Freichère al poble de Montferrièr, que costa 10 euros.
Aquestes contrades de les terres de Foix, a l’Arièja, foren utilitzades com una de les principals rutes d’evasió durant la Segona Guerra Mundial per la Xarxa Ponzán. Després de la caiguda en 1943 els companys passadors que van poder salvar-se de la repressió alemanya van aconseguir restablir les tasques gràcies a la incorporació de més companys de la CNT i així es van aplegar amb la xarxa francesa Bourgognes. L’Arièja afronta amb Andorra i Catalunya. A partir del municipi de Tarascon d’Arièja (Tarascon, Arièja, Occitània), concretament en el veïnat d’Ussat, la Xarxa Ponzan havia establert diferents rutes d’evasió, com ara el port de Fontargent, que es visitarà el diumenge 24 de juny.
A les 23:00h del dissabte, després de sopar col·lectiu i diverses animacions, al mateix alberg La Freichère, amb presència dels seus realitzadors, F & J Pillet, es projectarà un documental sobre les col·lectivitzacions a l’Aragó en 1936 ‘LES CHEMINS D’ACRATIE’. La gent no inscrita a la Marxa Ponzán 2017 pagaran 5 euros.  
A l’alberg també hi haurà una exposició de cartells de la guerra dels tres anys (1936-1939).
Per tota informació i realitzar les inscripcions a la Marxa Ponzán 2017 –obligatòries-- cal adreçar-se a l’entitat CEREL: 36 Avenue de Catalogne 11300-Limoux (Limós).
Tel. 04 68 31 67 18  e-mail: cerel11@orange.fra 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada