dijous, 8 de juny del 2017

L’aristocàrnia desobeeix el Parlament


Els escorxadors es neguen a aplicar la modificació aprovada de la llei de cooperatives.  
L’any 2015 es van sacrificar al Principat de Catalunya uns 20 milions de porcs, una xifra enorme. 
 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/06/2017   
Vic (Osona).-   

Les patronals FECIC i ANAFRIC, que apleguen les empreses del sector carni i dels escorxadors, passen d’aplicar la modifica llei de cooperatives. Per fer-nos una idea de la potència d’aquest lobby empresarial --també conegut com l’aristocàrnia– cal assenyalar que, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’any 2015 es van sacrificar als escorxadors catalans 206,8 milions de pollastres, 20 milions de porcs, 12 milions de conills, 1,2 milions d’ovelles i 500.000 vedelles. Òbviament, aquesta impressionant massacre d’animals no es justifica només pel consum interior de la Comunitat Autònoma de Catalunya: la major part de la carn obtinguda es destina a l’exportació als mercats internacionals.

MODIFICACIÓ DE LA LLEI  
La competitivitat que demostra tenir aquest sector econòmic es deu, en bona mesura, al peculiar règim laboral que regeix als escorxadors catalans. La majoria de la mà d’obra és d’origen immigrant i treballen com a autònoms enquadrats en cooperatives que són contractades pels propietaris de les càrnies. D’aquesta manera, segons un estudi fet per la UGT, els treballadors d’aquestes cooperatives cobren, de mitjana, un 47% menys del que estableix el conveni estatal del sector i, per contra, les jornades de treball són un 23% més llargues.
Els sindicats ho tenen molt clar i fa anys que ho denuncien: aquest sistema laboral és un frau com una casa de pagès que provoca la indefensió total dels treballadors enquadrats a la força en aquestes falses cooperatives i els manté en una situació precària que frega “l’esclavatge”. L’estiu de l’any passat es van produir a la comarca d’Osona unes sonades mobilitzacions contra aquest règim laboral, propi del capitalisme salvatge.
Gràcies a la pressió sindical, el Parlament de Catalunya va impulsar una modificació de l’articulat de la llei de cooperatives, aprovada el passat mes de març, per impedir que s’utilitzés la figura legal del treball associat per encobrir una estafa a la reglamentació laboral i a la Seguretat Social.
En paral·lel, la Generalitat va impulsar la creació d’una taula sectorial de sindicats i patronals per implementar aquesta normativa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada