divendres, 16 de juny del 2017

L’Agència Tributària informa al Jutjat d’Instrucció núm. 2 de Girona sobre desviaments de fons d’Agissa

Les irregularitats haurien començat en 1998 i van seguir anys i anys   





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/06/2017   
Girona (Gironès).-   

El Jutjat d'Instrucció número 2 de Girona acaba de rebre un informe de l'Agència Tributària que denuncia desviaments de fons en l'empresa que gestiona l'abastament d'aigua al municipi, en un període que inclou també els anys en què Carles Puigdemont era l'alcalde de la ciutat, del 2011 al 2016. L'empresa objecte de la investigació és Agissa SA, participada al 20% pel consistori gironí, amb els ajuntaments de Salt i Sarrià de Ter, i al 80% per la firma privada Girona SA. Les irregularitats haurien començat el 1998, i segons d'Hisenda van seguir durant el mandat de l'actual president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, amb el seu presumpte coneixement.
Els investigadors tenen indicis que els moviments de diners també podrien encobrir un altre cas de finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), segons El Confidencial i que se’n fa ressò El Triangle.
El nou informe pericial ha estat enviat a Girona des del Jutjat d'Instrucció número 1 del Vendrell. El jutge del Vendrell, Josep Bosch, el va demanar a Hisenda l'octubre passat.
La petició es va fer arran que els agents de la Guàrdia Civil que investiguen el cas del 3% de CDC detectessin converses telefòniques sobre anomalies a Agissa i accedissin a auditories que qüestionaven el procediment que va utilitzar Girona per renovar la concessió d'aquesta empresa en 2013, amb Puigdemont a l'ajuntament.
El cas es va obrir després d'una querella de la CUP-Crida per Girona contra directius de Agissa pel presumpte transvasament irregular de fons des de la part pública de l'empresa a la part privada (Girona SA). Actualment es troben imputats per administració deslleial i apropiació indeguda el conseller delegat de Agissa fins a juny del 2016, Narcís Piferrer, i el seu successor en el càrrec, Xavier Ballell, que era director tècnic de l'ens quan es van produir els suposats desviaments.
El 2013, després de l'aparició de notícies que denunciaven les irregularitats, el govern municipal de Puigdemont va canviar el sistema el repartiment de dividends, però generant un forat més gran. Hisenda denuncia que durant el mandat de Puigdemont "es modifica la proporció de repartiment a favor dels ajuntaments. [...] passen a percebre gairebé mig milió d'euros més a l'any, en doblegar --sense cap lògica econòmica-- l'import a percebre pel cànon derivat del lloguer de les instal·lacions municipals de la xarxa d'abastament, carregant així a Agissa i al consumidor final [...]  Major import de les tarifes que no va a determinar una millor qualitat del servei, ja que es disminueixen notablement les inversions en millora de les instal·lacions".
Girona SA va passar a rebre milers d'euros pels interessos d'un crèdit que va concedir a Agissa a un tipus fora de mercat del 12%. El préstec tenia com a objectiu millorar la situació financera de Agissa que havia generat la pròpia Girona SA, però va empitjorar encara més.
Hisenda considera que, "si no haguessin passat totes aquestes actuacions irregulars, entre altres possibilitats, el net de Agissa podria ser molt superior als 10 milions d'euros". Segons els seus tècnics, hi ha "diferents i variats indicis" que "al llarg de tots aquests anys, els responsables dels ajuntaments no només haurien deixat d'exercir les funcions de control procedents sobre les actuacions de Girona SA i Agissa, sinó que haurien tingut coneixement d'aquestes actuacions en cada moment". Hisenda apunta directament als "òrgans de govern dels ajuntaments", a destacar el de Girona. S'apunta que els motius que explicarien la connivència del govern municipal de Puigdemont amb aquestes presumptes irregularitats cal buscar-los en l'informe elaborat per la Guàrdia Civil el passat octubre en el cas del 3%. Els experts en delictes econòmics de la Guàrdia Civil afegeixen que, a més de les irregularitats en la gestió del servei d'aigua, s'han detectat pagaments des de Girona SA a l'agència AMR Publicitat SL entre 2010 i 2015 per valor de 138.090 euros.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada