dijous, 29 de juny del 2017

ERC vol declarar el rei Felip VI 'persona non grata' a Girona

L''assemblea de joves i la CUP celebren actes antimonàrquics a Girona
Protesta amb el lema 'Revolució independentista'.
Presentarà una moció al proper ple municipal. 
Hi ha quatre municipis catalans que han declarat a Felip VI “persona non grata”: Breda, Arenys de Munt, Torelló i Premià de Mar. 
Tres dies de restriccions en la mobilitat a Girona per Felip VI. 
L’accés als pàrquings del vial perimetral de la Devesa i del costat de l’Auditori va quedar tallat ahir i hi estarà fins demà a la nit. 
El rei ve a presidir l’entrega de premis de la Fundació Princesa de Girona. 
L'Assemblea de Joves i la CUP celebren actes antimonàrquics. 

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/06/2017 
Girona (Gironès).- 

El grup d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona ha anunciat avui que al proper Ple municipal presentarà una moció per a declarar al rei Felip VI “persona non grata”. Segons la seva portaveu, Maria Mercè Roca, “la institució monàrquica ha anat perdent prestigi amb el pas dels anys al nostre país i a la nostra ciutat”, i ha afegit que la monarquia “és obertament contrària als anhels de canvi que han manifestat els veïns i veïnes de Girona en les darreres conteses electorals”. Un exemple d’això, ha assegurat, són les declaracions de Felip VI ahir al Congrés dels Diputats, “on es va pronunciar novament en contra de la voluntat d’autodeterminació del poble català”.
La cap de l’oposició també ha manifestat el seu rebuig a que “una monarquia imposada pel dictador hagi condecorat a un ex ministre franquista perseguit per la justícia internacional per crims contra la humanitat”, en referència a Rodolfo Martín Villa, que fou homenatjat ahir al Congrés dels Diputats com a membre de les Corts constituents l’any 1977. En contraposició a això, ha fet notar Roca, “avui el Parlament de Catalunya anul·larà els consells de guerra sumaríssims perpetrats per la dictadura”. En aquest sentit, la regidora s’ha mostrat convençuda que “una majoria de gironins i gironines se senten més propers a les accions del Parlament català i se sentiran plenament representats per la nostra iniciativa de declarar al rei persona non grata”.

EL REI A GIRONA  
Aquesta polèmica se situa en el context de l’acte de la Fundació Princesa de Girona a la ciutat, amb la presència dels monarques. Maria Mercè Roca ha declarat que “el rei no és benvingut a Girona”, i és que fa poc més d'un any el ple de la ciutat va aprovar una moció en què es manifestava que “el títol Princesa de Girona no representa a la ciutat”. En la mateixa moció també es condicionava la participació de l’Ajuntament als actes de la Fundació a un canvi de nom de la mateixa. “Novament la sociovergència ha incomplert la moció i participarà dels actes de la Fundació a la ciutat”, ha denunciat. La coalició ha volgut recordar que la Fundació Princesa de Girona “és una entitat privada que duu a terme una tasca a la ciutat i al conjunt de la demarcació que no té cap relació amb la institució monàrquica i els valors que encarna”, i han insistit que la moció que es va aprovar “no va en contra de la tasca de la Fundació, sinó de la utilització que se’n fa com a eina de propaganda per a la monarquia espanyola”.
Per últim, Roca ha explicat que ja hi ha quatre municipis catalans que han declarat a Felip VI “persona non grata”: Breda, Arenys de Munt, Torelló i Premià de Mar. 

TRES DIES DE RESTRICCIONS EN LA MOBILITAT GIRONINA A CAUSA DE LA PRESÈNCIA DEL BORBÓ  
La ciutat de Girona estarà durant tres dies sense una de les zones d’aparcament més usades de la ciutat, la que conformen la part del vial perimetral on encara es permet aparcar, i la de l’aparcament de terra al costat de la rotonda de l’Assemblea de Catalunya i l’Auditori. El motiu són les mesures de seguretat per l’entrega, avui a la tarda, dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) 2017, cerimònia que se celebrarà a l’Auditori i a la qual assisteix el rei Felip VI i la reina Letícia. Els actes han començaran a dos quarts de set del vespre. El monarca espanyol i la seva dona també seran a la ciutat demà, presidint la segona jornada dels premis, també a l’Auditori. 

PROTESTA REPUBLICANA
L''assemblea de joves i la CUP celebren actes antimonàrquics a GironaLa presència del rei a Girona ha tornat a generar un any més una manifestació de rebuig ciutadà, convocada per la CUP. El format, però, ha canviat amb relació al que s’ha fet altres anys --aleshores es va intentar arribar fins a l’Auditori, tot i que els  nombrosos Mossos d’Esquadra sempre ho han impedit--. Aquest any la protesta ha estat una xerrada davant l’Auditori envoltat de furgonetes i efectius antiavalots dels mossos amb el títol ‘Monarquia, corrupció i règim del 78 vs República, democràcia i procés constituent’. Els ponents han estat el diputat de la CUP-CC Benet Salellas i el periodista Àlex Romaguera. El periodista forma part del projecte Llums i taquígrafs, sobre els diferents casos de corrupció existents als Països Catalans. Els convocants de l’acte són la CUP-Crida per Girona, l’Assemblea de Joves del Gironès i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans.
D’altra banda, la CUP-Crida per Girona va denunciar ahir el que considera un incompliment del govern municipal de la moció aprovada pel ple de Girona el gener del 2016, en què es va aprovar “condicionar la participació institucional de l’Ajuntament de Girona envers les activitats que realitza la Fundació Princesa de Girona a un canvi de nom de la mateixa”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada