dimarts, 20 de juny de 2017

Enorme escàndol econòmic en la gestió de l’aigua de boca a Girona, Salt i Sarrià de Ter que esquitxa políticament, per manca de control, el PSC i Convergència i Unió com herència franquista municipal

logo agissa
La CUP-Crida per Girona exigeix a Madrenas que actuï contra el gestor d’Agissa.   
La candidatura de l’esquerra independentista reclama a l’alcaldessa de Girona que s’aparti Xavier Ballell de la direcció de l’empresa mixta  Agissa.   
Ho han demanat arran de l’informe d’Hisenda que denuncia presumptes fraus.   
Un informe de l'Agència Tributària vincula Agissa amb empreses investigades pel cas 3%.   
La CUP-Crida per Girona subratlla que el document avala la tesi que la societat feia "una veritable enginyeria comptable" per revertir els beneficis a la part privada.   
També s’investiguen dos antics alcaldes, Trias (CiU) i Marigó (PSC), per una afer d’Aigües de Blanes.   


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/06/2017   
Girona/Salt/Sarrià de Ter (Gironès).-   

Pèlach, Vinyets i Salellas, durant la compareixença d’ahir.
Enorme escàndol econòmic en la gestió de l’aigua de boca a Girona, Salt i Sarrià de Ter --i també a Blanes-- que esquitxa políticament, per manca de control, el PSC i Convergència i Unió com herència franquista municipal. La setmana passada informaven de presumptes fraus d’Agissa segons un informe d’Hisenda. Ahir, en roda de premsa, la CUP-Crida per Girona, segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, feia públic un informe de l'Agència Tributària en que es vincula Agissa (la societat mixta que gestiona les aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter) amb empreses investigades pel cas 3%.
El document, que la CUP-Crida per Girona  ha fet públic, treu a la llum factures entre Agissa i les empreses AMR Publicitat i Concerts Studio, investigades dins la causa que tutela un jutjat del Vendrell. Però no només això. La CUP-Crida per Girona subratlla que l'informe avala la tesi que Girona SA --la part privada de la companyia-- duia a terme "una veritable enginyeria comptable" per "enriquir-se" a costa de la part pública. Entre d'altres, carregant a l'empresa "despeses personals" com pernils, lots de Nadal o estades de luxe en hotels de quatre estrelles.
La CUP-Crida per Girona ja ha demanat formalment a l'alcaldessa de Girona que, a la vista de l'informe, aparti l'actual conseller delegat d'Agissa de les seves funcions i acceleri els tràmits per veure si es pot municipalitzar la gestió de l'aigua a la ciutat.
L'informe de l'Agència Tributària analitza la gestió d'Agissa durant el període 2008-2015, però sobretot posa el focus en l'any 2012. Precisament, perquè deriva d'una de les potes del cas 3%, la que investiga la consultoria Efial (que se centra en els contractes d'aquest exercici).
Qui va encarregar l'informe és el Jutjat d'Instrucció núm. 1 del Vendrell (Penedès), que porta el cas del suposat finançament irregular a l'antiga Convergència (CDC).
El document d'Hisenda treu a la llum factures entre Agissa i les empreses AMR Publicitat i Concerts Studio, que apareixen al sumari del 3%. "Es fa una relació de proveïdors d'Agissa i hi apareixen pagaments fets a les dues", ha detallat l'advocada de la CUP-Crida per Girona. La primera, segona ha precisat l’advocada Montserrat Vinyets, hauria facturat, entre d'altres, els lots de Nadal (fins a 26).
L'informe de l'Agència Tributària, però, va més enllà. A més de la vinculació amb aquestes dues empreses, també entra a analitzar la gestió dels comptes d'Agissa. I per això, el jutjat del Vendrell l'ha remès al Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona, que és qui investiga la societat mixta que gestiona les aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter. Un cas on, de moment, ja hi ha dos investigats per un delicte d'apropiació indeguda. Són l'antic i l'actual conseller delegat tant d'Agissa com de Girona SA, Narcís Piferrer i Xavier Ballell. Tots dos ja han declarat davant del jutge per aquesta causa, que segueix en instrucció.

ELS BENFICIS, A LA PART PRIVADA 
La CUP, que ha tingut accés a l'informe de l'Agència Tributària i ahir va fer públic, sosté que el document avala la tesi que la formació de l’esquerra independentista porta denunciant tots aquests mesos: que la part privada que controla el 80% de la societat mixta (és a dir, Girona SA) s'enriquia a costa de la pública.
L'advocada de la CUP-Crida per Girona ha definit Girona SA com "els senyors de l'aigua", perquè fa més de 40 anys (des del franquisme tardà) que la firma gestiona aquest servei a la ciutat de Girona. Primer en solitari i, a partir del 1992, ja com a societat mixta (on els ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià de Ter en tenen el 20%).
Montserrat Vinyets explica que l'informe d'Hisenda demostra que "els beneficis" d'Agissa han revertit "a la part privada". Com a mínim des del 1998, a conseqüència d'una situació "arbitrària, injusta i irracional" que deixava en mans de la part privada el càlcul del marge brut i el repartiment dels beneficis que obtingués Agissa.

JOIES, HOTELS, LOTS DE NADAL I 18.000 EUROS DE DESPESES 
L'advocada també ha volgut fer palès que, tot i que Girona SA havia de dipositar els seus comptes anualment davant el Registre Mercantil, "com qualsevol altra empresa", no és fins al 2009 quan comença a fer-ho. "A més, allò que s'hi fa constar és incorrecte, perquè hi apareix que Girona SA percep uns beneficis per part d'Agissa que se situen al voltant de 60.000 euros", precisa Vinyets. I hi afegeix: "Però Hisenda mateix ja diu que aquests beneficis són molt més elevats, i que l'empresa allò que fa és camuflar-los a través de la seva facturació". Entre d'altres, sosté l'advocada de la CUP-Crida per Girona, fent constar com a despeses de l'activitat coses que no ho són. I aquí és on apareixen pernils, lots de Nadal, estades en hotels de luxe per a quatre persones o joies. "És a dir, es carreguen moltes despeses personals a nom de l'empresa", indica Vinyets. Això fa que, per a l'advocada, Girona SA tingui "una facturació immensa però unes despeses molt baixes, que a sobre són personals". "Per tant, posaria la mà al foc que és l'empresa més rendible que hi ha en aquest país", hi afegeix. I precisa: "Només trobem uns 18.000 euros que es podrien imputar a la gestió de l'aigua, però com a contrapartida tenim uns ingressos d'entre 1,5 i 1,8 MEUR".

"ENGINYERIA COMPTABLE I FINANCERA"  
L'advocada de la CUP-Crida per Girona ha definit la manera de fer Girona SA com la d'una "veritable enginyeria comptable i financera". De fet, Montserrat Vinyets ha assegurat que mentre es derivaven els beneficis a la part privada, per altra banda es feia aparèixer la societat Agissa SA com a "fortament endeutada" i deficitària (amb uns crèdits bancaris que ascendien fins a 7 MEUR)."El que es veu ara és que aquesta decisió, presa des de Girona SA, era volguda", sosté Vinyets. Per això, la CUP-Crida per Girona ressalta que l'informe d'Hisenda reforça no només la demanda per apropiació indeguda, sinó també la querella per administració deslleial contra els directius d'Agissa i Girona SA (un delicte per al qual, de moment, el jutjat no investiga ni Piferrer ni Ballell).
Vinyets ja ha explicat que, a partir d'ara, estudiaran a fons l'informe d'Hisenda i també demanaran més informació al jutjat del Vendrell sobre Agissa (de fet, la CUP-Crida per Girona ja s'ha personat a la causa del 3%). "Mirarem si s'han comès delictes comptables i falsedats; per posar un exemple, dels 22 proveïdors que tenia Girona SA i que apareixen a l'informe, només una empresa estaria relacionada amb la gestió de l'aigua", ha dit l'advocada. Montserrat Vinyets ha dit que el document de l'Agència Tributària "desinfla" el que fins ara han defensat tant Piferrer com Ballell, dient que la investigació judicial "era una conxorxa contra ells". I per últim, l'advocada també ha avançat que la CUP-Crida per Girona ha demanat al jutjat que, dins el cas Agissa, investigui una tercera persona: la responsable de portar a terme la comptabilitat de la societat.

APARTAR BALLEL DE LA GESTIÓ  
El grup municipal de la CUP-Crida per Girona a l'Ajuntament de Girona, representat en la roda de premsa per Laia Pèlach i Lluc Salellas, afirma que l'informe deixa clar que Girona SA "s'enriquia a costa de la part pública" de la societat mixta. Per això, tots dos ja s'han reunit amb l'alcaldessa Marta Madrenas (PDeCAT) i li han demanat que aparti l'actual conseller delegat, Xavier Ballell, del capdavant d'Agissa. "Creiem que ara ja és el moment que marxi, si més no fins que el cas arribi a judici", ha dit Salellas. 
En paral·lel, la CUP-Crida per Girona també ha demanat a l'equip de govern municipal gironí que convoqui amb urgència la taula que ha d'estudiar si és viable o no municipalitzar el servei d'aigües a la ciutat de Girona. "Fa temps que ho demanem sense èxit: allò que no pot passar és que quan al 2020 s'arribi al final de la concessió, no ens puguem trobar amb cap alternativa al model actual", ha insistit Salellas. I hi ha afegit: "Cada dia que passa posa més dificultats a aquest objectiu".

REUNIÓ ENTRE LES CUP DE GIRONA I DE SALT 
En paral·lel, la CUP-Crida per Girona també s'ha reunit amb el grup d'Independents per Salt (IpS-CUP) --en aquest cas, a l'equip de govern municipal-- per demanar-los que es facin seves aquestes demandes i també les portin a l’Ajuntament saltenc.
Així, el grup municipal de la CUP-Crida per Girona ha reclamat a l’alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, que s’actuï de manera immediata per apartar del càrrec l’actual conseller delegat de l’empresa mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa), Xavier Ballell. La formació de l’esquerra independentista ho reclama arran de l’informe emès per l’Agència Tributària en què es denuncien diverses actuacions irregulars en l’empresa per desviar beneficis a la part privada, la societat Girona SA, que té un 80% del capital social (l’altre 20% és dels tres consistoris). La portaveu del grup municipal de la CUP-Crida per Girona, Laia Pèlach, va considerar ahir que l’informe confirma les sospites de la seva formació que Girona SA s’enriquia “de manera il·lícita a costa dels ajuntaments de Girona, Salt i Sarrià”.

MUNICIPALITZAR EL SERVEI DE L’AIGUA 
El regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas va considerar que “és el moment que [Ballell] marxi, si més no fins que el cas arribi a judici”. Els dos regidors han reclamat també a l’alcaldessa que convoqui la taula que ha d’estudiar si és viable municipalitzar el servei d’aigua. Segons Salellas, l’alcaldessa els va dir que volia estudiar l’informe, però que no compartia la petició de la CUP-Crida per Girona de treure Ballell del càrrec.
El govern municipal gironí va descartar fer valoracions sobre la petició de la CUP-Crida per Girona i sobre l’informe que, asseguren, no han rebut de manera oficial (sic).
Pèlach i Salellas van explicar-ho en el context d’una roda de premsa en la qual va participar també Montserrat Vinyets, advocada de l’acusació popular pel presumpte cas d’apropiació indeguda contra Ballell i seu antecessor, Narcís Piferrer, que s’investiga al Jutjat Número 2 de Girona. Vinyets va dir que els gestors de Girona SA, segons l’informe d’Hisenda, s’han dedicat a fer “enginyeria comptable i financera” per fer veure que Agissa no és rendible.

REPARTIMENT DE 700.000 EUROS ANUALS 
La jurista explica que els gestors de l’empresa mixta Agissa són els mateixos que els de l’empresa privada Girona SA, i que han procurat durant la seva gestió més pels beneficis de la part privada que per millorar el servei de la part pública. L’informe atribueix als gestors el repartiment de dividends per valor de més de 700.000 euros anuals dels quals només s’han comptabilitzat com a tals 60.101 euros. La resta es facturaven i Agissa ho comptabilitzava com a despeses (reduint així els beneficis finals de la companyia). D’aquesta manera, segons l’informe, Agissa declarava uns beneficis després d’impostos d’uns 100.000 euros anuals mentre que el benefici real abans d’impostos “des de fa molts anys” és superior al milió d’euros.
Vinyets diu que sorprèn també que sigui l’objecte social de Girona SA la gestió de l’aigua i que dels seus 22 proveïdors només un tingués a veure amb aquesta activitat. La resta són despeses d’hotels, restaurants, joieries i publicitat, entre altres conceptes.
L’informe ha arribat a mans de la CUP-Crida per Girona “de forma extraoficial”. Els consta que està en mans de la Fiscalia i que prové del jutjat del Vendrell on s’investiga el cas del 3%.

A BLANES INVESTIGEN ELS EX ALCALDES, TRIAS (CiU) I MARIGÓ (PSC)  
Els problemes judicials per als gestors de Girona SA no es limiten a la gestió feta a Agissa. També se’ls investiga per la gestió a Aigües de Blanes, i en aquest cas afecta també representants polítics.
L’advocada Montse Vinyets va explicar ahir que el jutge ha cridat a declarar el 27 de juliol als jutjats de Blanes (la Selva Marítima) els ex alcaldes Josep Trias (CiU) i Josep Marigó (PSC). Hi aniran en qualitat d’investigats per la gestió de l’aigua durant els seus mandats. També hi hauran d’anar l’interventor, Francisco Lucio, i l’exconseller delegat de Girona SA, Narcís Piferrer. Girona SA té un 49% de l’empresa mixta Aigües de Blanes, i el 51% restant està en mans de l’Ajuntament.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada