diumenge, 4 de juny del 2017

A Portbou s’ha posat de manifest que Walter Benjamin és un veritable mite del segle XX

El filòsof Walter Benjamin. 
En el decurs d’un acte transfronterer sobre l’exili i la memòria històrica   






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/06/2017   
Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà).-   

Ahir a  la Sala  Walter  Benjamin de  Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà) va tenir lloc un molt reeixit acte cultural transfronterer sobre l’exili, relacionat amb la figura del filòsof jueu/alemany Walter Benjamin (mort i enterrat  al municipi de Portbou, en què s’erigeix un singular monument, Memorial Passatges  de Walter Benjamin, construït per al conegut escultor i Premi Nacional de Cultura 2016  Dani Karavan). Com diu Josep M. Loste, cronista i animador cultural de Portbou aquest acte ha estat “molt important” i que: “De fet, qualsevol exiliat s'assembla als llibres d’una gran biblioteca. De sant perdut enmig dels milions de llibres deixats en aquell lloc d'un destí cec. Aquest excepcional acte cultural transfronterer ha començat  a les 7 de la tarda; i  s’ha desenvolupat durant més d’una hora i ¾  amb una lectura de poemes en diferents llengües: català, castellà, francès i alemany.” 
En l’acte, s’ha comentat i s’ha posat de manifest  que Walter Benjamin és un veritable mite del segle XX. Aquest ha estat un acte senzill, però molt impactant, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Portbou, l’Assocació Passatge de Cultura Contemporània Walter Benjamin de Portbou i l’associació de Banyuls de la Marenda  Associació Walter Benjamin Sans Frontières.

TREN TRANSFRONTERER WALTER BENJAMIN 
Josep M. Loste, defensor del tren públic, afirma que “caldria  explorar la possibilitat d’un tren transfronterer anomenat Walter Benjamin, entre Perpinyà, Cervera, Portbou i Figueres.”  I afegeix: “No hi ha dubte que aquest ha estat un acte molt senzill però  carregat d’emotivitat i de força  en grans referències a recuperar la memòria  històrica   a través de la figura de Walter Benjamin. Es  podria dir que aquest acte tranfronterer  ha estat cultura europea en estat pur.” 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada