dimarts, 30 de maig del 2017

Xerrada/debat a Mataró: ‘Joan Peiró, sindicalista revolucionari’

L’anarcosindicalista Joan Peiró i Belis, extradit per la Gestapo i afusellat pel franquisme.  
El dijous 8 de juny, a partir de les 19.15 h, a Can Palauet (Carrer d’en palau, 32. Mataró), el Grup d’Historiadors Jaume Compte organitza una xerrada/debat al voltant de la figura de l’anarcosindicalista Joan Peiró i Belis. 
L’acte  comptarà amb la CNT i COS. 
 

El dijous 8 de juny, a partir de les 19.15 h, a Can Palauet (Carrer d’en palau, 32. Mataró), el Grup d’Historiadors Jaume Compte organitza una xerrada/debat al voltant de la figura de l’anarcosindicalista Joan Peiró i Belis. L’acte es titula ‘Joan Peiró, sindicalista revolucionari’ i comptarà amb la CNT i COS.
L’acte serà moderat per la historiadora Maria Salicrú–Maltas i comptarà amb les intervencions inicials de Gemma Soriano, militant de Confederació Nacional del Treball (CNT), Andreu Bautis, militant de la COS (Coordinadora Obrera Sindical) i d’Agustí Barrera, membre del Grup d’Historiadors Jaume Compte i de Poble Lliure. Després de les intervencions s’obrirà el debat entre el públic assistent.
Precisament Agustí Barrera, un dels impulsor de la Comissió "Joan Peiró 75 anys del seu afusellament" --que compta amb el suport de més d’una vintena de col·lectius i el suport de l’Ajuntament de Mataró i el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya--, exposa que "el millor homenatge que es pot retre a l’anarcosindicalista mataroní Joan Peiró, afusellat amb sis cenetistes més al Camp de Tir de Paterna (País Valencià, el 24 de juliol del 1942) és estudiar, difondre la seva ideologia, lluita i les conquestes del moviment obrer català, que ell amb el seu esforç i sacrifici feren possibles. Una vida al servei d’un sindicalisme transformador, revolucionari, com a pas previ a la construcció d’una societat igualitària." 

JOAN PEIRÓ, EXTRADITAT PER LA GESTAPO I AFUSELLAT PEL FRANQUISME  
Joan Peiró i Belis (Hostafrancs, 1887-Paterna, 1942) fou vidrier d’ofici i milità en l’anarcosindicalisme essent secretari general de la CNT. Establert a Mataró va treballar al Forn del Vidre, on va esdevenir impulsor de la Cooperativa del Vidre. Amb la guerra civil, acceptà ser ministre d’indústria. Exiliat a França la Gestapo el lliurà a Franco i fou empresonat a València i afusellat a Paterna.
Periró va tenir des de molt jove responsabilitats sindicals, a la Societat de Vidriers i a la Federació Local de Societats Obreres de Badalona, president de la Federació Espanyola de Vidriers i Cristallers, i ja a Mataró (des de 1921) en els secretariats dels Comitès Regional (Catalunya) i Nacional (Espanya) de la CNT en diverses etapes.
Director de La Colmena Obrera i El Vidrio de Badalona i Solidaridad Obrera (òrgan oficial de la CNT a Catalunya) i del diari Catalunya (òrgan a Catalunya de la CNT, el 1937). Va publicar molts articles a Despertad! de Vigo, a la premsa confederal, a la revista republicana d'esquerres L'Opinió. També alguns llibres de pensament i acció, com Perill a la reraguarda (1936), que recull diversos articles publicats sobretot al diari Llibertat, des dels quals es va oposar a la violència gratuïta.
Cridat a Cristalleries de Mataró, Soc. Coop. (el popular Forn del Vidre), va impulsar-ne els estatuts i en va esdevenir director. Va ser vicepresident del Comitè Antifeixista de Mataró (1936), ministre d'Indústria del Govern de la República, presidit per Largo Caballero (1936-1937) i posteriorment comissari general d'Electricitat (1938-1939).
Conseqüent amb els seus ideals fins a la mort, durant el seu exili a França és detingut per la policia francesa (1940), lliurat als nazis i conduït a l'Espanya franquista (1941). Empresonat, pressionat per acceptar un càrrec en el nou sindicat vertical, serà jutjat per un tribunal militar, condemnat a mort i executat.
Informació sobre Joan Peiró i bibliografia:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada