dilluns, 8 de maig del 2017

Reaccions pels resultats electorals a la Catalunya Nord i l'Estat francès

https://www.llibertat.cat/2017/05/18301107_10154460747197344_6578568571417855032_n-130464.jpg
La victòria d'Emmanuel Macron a les eleccions presidencials franceses ha suscitat diferents reaccions i valoracions. 
Enorme augment del vot en blanc als departaments del Pirineu Oriental i l’Aude. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/05/2017 
Perpinyà (Rosselló).-  

La candidatura neoliberal d'Emmanuel Macron ha obtingut ara com ara, del 65% de vots aproximadament i s'ha imposat a la feixista i xenòfoba Marine Le Pen, amb vora un 35% de suport.
Malgrat els sondejos que donaven com a guanyadora Le Pen a la Catalunya Nord i altres administracions franceses, Macron ha guanyat a nombroses localitats on es preveia el triomf de la candidatura del Front National. Els resultats definitius a la Catalunya Nord:  Macron 52,8 %, i Le Pen 47,2 %.
Un altre aspecte a destacar és el fet que la participació ha estat més baixa que la de la primera volta del 23 d'abril. En relació als últims comicis, fa cinc anys, ha baixat fins a set punts: a la Catalunya Nord els vots en  blanc, els nuls i l’abstenció superen el 35%. 

REACCIONS
La diputada al Parlament de Catalunya per la CUP Mireia Boya ha expressat a les xarxes social i en occità una ràpida valoració de les eleccions presidencials franceses amb aquest comentari a Facebook, així com la preocupació per l'alt nombre de vots al FN a l'Estat francès: "11 millions de vòts entara dreta mès fascista. 20 millions de vòts entath capitalisme mès sauvatge qu'a dat pè ara opcion xenofòba. Cap respècte per Occitania e Catalonha Nòrd. Preocupem-nos peth futur".
Al mateix temps, la CUP de Perpinyà ha publicat dues piulades en què expressa una valoració genèrica i recorda que "tant Macron com Le Pen, amb tots els matisos, suposen una amenaça per als drets socials i les llibertats democràtiques. Construïm, doncs, un front ampli de resistència social i democràtica per bastir una alternativa real al carreró sense sortida en què sem.”
En canvi, el president de la Generalitat per Junts pel Sí, Carles Puigdemont, ha felicitat Emmanuel Macron ràpidament amb una piulada, unes felicitacions de caràcter cordial i formal, molt similars a les expressades pel PSC-PSOE.
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona pels Comuns, també s'ha afegit a les valoracions amb un comentari mesurat i ambigu: "Francia frena a la extrema derecha. De momento. Es urgente democratizar Europa desde abajo y el municipalismo será clave #FearlessCities".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada