dimecres, 3 de maig del 2017

Presentació del llibre "Las oficinas Jurídicas en Cataluña" a l'Anònims de Granollers



Presentació del llibre "Las oficinas Jurídicas en Cataluña" Justicia durante la guerra (agosto-noviembre 1936). Delegación en Granollers del Comité Revolucionario de Justicia de Cataluña. 
Amb José Luís Villar Ferrero, autor del llibre. 
Divendres, 05-05-17 a les 19 hores. 





Al juliol de 1936, després que el moviment obrer aglutinat bàsicament en la CNT frenés l'alçament franquista a Catalunya, la històrica reivindicació d'una justícia popular, gratuïta i allunyada de les habituals traves burocràtiques es va convertir en una necessitat irrenunciable.
Durant aquells primers mesos en què es va demostrar la viabilitat del comunisme llibertari, la Generalitat va haver d'assumir aquesta reivindicació i va decretar la creació de les Oficines Jurídiques, situant-se al capdavant d'elles Eduardo Barriobero, un prestigiós advocat de La Rioja que es va envoltar del personal necessari per desenvolupar aquesta comesa. Durant els quatre mesos que va estar en funcionament va resoldre infinitat de sentències que després serien ratificades durant la revisió ordenada per la justícia burgesa, perquè aquest mètode revolucionari d'impartir justícia, de la mateixa manera que la pròpia revolució anarquista, també va ser traït.
Les Oficines Jurídiques de Catalunya. Justícia durant la guerra (agost-novembre de 1936) trenca el discurs tradicional que encara envolta la creació d'aquest organisme jurídic i del seu funcionament. Ho fa situant-nos en el context d'aquells dies i mostrant-nos mitjançant transcripcions quina va ser la metodologia utilitzada.
En la seva anàlisi desenterra la gran activitat que van desenvolupar els seus components i dignifica una tasca que encara avui sol ser denigrada pels que, per interès polític o per simple desídia en la investigació històrica, continuen justificant els arguments dels que  van represàlia als seus components. Aquest llibre és un extracte de la tesi que ha permès al seu autor doctorar-se en Dret. La seva àrdua tasca de recerca s'ha fonamentat, a més de en alguna entrevista dels qui van viure aquells dies en primera persona, en la revisió de centenars de documents arxivats i en un repàs minuciós de la premsa de l'època.

Anònims
/// menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89

Agregeu-vos a la nostre pàgina de Facebook per a estar al corrent 
de les nostres xerrades, col·loquis, concerts, exposicions...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada