dijous, 18 de maig del 2017

Obren pous a Vacamorta per treure'n els lixiviats

Imatge de la perforació dels terrenys de l´abocador.
Perforació dels terrenys de l'abocador.
La Generalitat defineix l'actuació de maniobra habitual, que els veïns veuen per primer cop 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/05/2017 
Cruïlles (Baix Empordà).-     

Llegim a la premsa convenconal comarcal que hi ha maquinària pesant treballa des de la setmana passada a l'abocador de Vacamorta, a Cruïlles (Baix Empordà), en la perforació del terreny on es troben les tones de residus. L'actuació no té res a veure amb la possible retirada dels residus, tal i com ordena la justícia, sinó que el seu objectiu és crear pous on s'acumulin els lixiviats i, després, treure'ls mitjançant bombeig.
Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han informat que és una actuació que l'empresa gestora de Vacamorta, Recuperació de Pedreres SL, executa per iniciativa pròpia, sense que hi hagi intervingut l'Agència de Residus de Catalunya.
És la primera ocasió que veïns de l'abocador veuen l'actuació, malgrat la qual cosa les fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat han exposat que es tracta d'una maniobra habitual per aconseguir l'extracció d'aquests lixiviats.
L'abocador de Vacamorta té, segons ha informat la Generalitat de Catalunya, 2,2 milions de tones de residus, de manera que la quantitat de lixiviats que poden generar tanta deixalla no es pot menysprear.
Precisament, les conseqüències ambientals que podria suposar el transport de totes aquestes tones de residus és un dels arguments que utilitza la Generalitat per no retirar-los, com li ordena la sentència judicial. Un altre element prou dissuasiu de complir la resolució judicial és que l'operació per retirar els residus tindria un import de 150 milions d'euros, calcula la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada