dilluns, 1 de maig del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L'1 de maig de 1913 neix a Arcos de la Frontera l'anarcosindicalista Gabriel Neira Espejo 


http://www.estelnegre.org/fotos/neira.jpg











 
Gabriel Neira Espejo: 
L'1 de maig de 1913 neix a Arcos de la Frontera (Cadis, Andalusia) l'anarcosindicalista Gabriel Neira Espejo. Estudià amb els salesians del seu poble.
Fuster de professió, fou secretari de la Secció de Fusters del Sindicat de Construccions i Afins de  la Confederació Nacional del Treball (CNT) d'Arcos de la Frontera, on desenvolupà tasques orgàniques en la seva junta directiva.
Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 feia poc que havia acabat el servei militar i hagué de fugir pels camps davant la possibilitat de ser militaritzat per l'exèrcit franquista. Lluità en la Guerra Civil com a comissari de companyia en el Segon Batalló «Ascaso» de la 149 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la República espanyola, companyia coneguda com «La Pana», ja que tots els milicians anaven vestits amb aquest teixit.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i fou internat als camps de concentració de Sant Cebrià de Rosselló i de Barcarès (Rosselló).
Posteriorment va ser enviat a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per treballar a les fortificacions de la «Línia Maginot». Durant la primavera de 1940 va ser fet presoner per les tropes alemanyes i enviat a l'Stalag XI-B a Fallingbostel (Baixa Saxònia, Alemanya). El 8 de setembre d'aquell any va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria) amb la matrícula 4.387.
El 5 de maig de 1945 el camp nazi va ser alliberat i repatriat a l’hexàgon francès i s'instal·là a Izeaux (Isèra, Alvèrnia-Roine-Alps, Delfinat, Arpitània, Occitània), on milità en la Federació Local de CNT-AIT en l’Exili. Poc després es casà i treballà d'ebenista a la fàbrica Allimand de Rives (Isèra, Delfinat, Arpitània). Tingué dos infants.
Diabètic, Gabriel Neira Espejo va morir el 27 de gener de 1988 a l'hospital de Grenoble (Isèra, Delfinat, Arpitània) a causa d'una crisi cardíaca.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada