dijous, 25 de maig del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 25 de maig de 1902 neix a Massa Marittima l'anarquista i lluitador antifeixista Ilio Baroni

Ilio BaroniArran de l'aixecament militar franquista a l'estiu de 1936, decidí marxar a la Península per fer costat la revolució llibertària, però a principis de 1937 fou detingut a la frontera de l’Albera per gendarmes francesos i repatriat a Itàlia  





Ilio Baroni: 
El 25 de maig de 1902 neix a Massa Marittima (Toscana) l'anarquista i lluitador antifeixista Ilio Baroni, conegut com Il Moro. Emigrà amb la seva família a la ciutat toscana de Piombino, on a començaments dels anys vint començà a militar en el moviment anarquista. Com a membre del 144 Batalló dels «Arditi del Popolo» participà en els enfrontaments amb els escamots feixistes.
El juny de 1925, fugint de la repressió, s'establí a Torí (Piemont), on va fer feina de mecànic a la fàbrica Fiat Ferriere, on intentà mantenir la lluita sindical i fer costat els companys empresonats. En aquests anys va estar constantment vigilat per la policia feixista per les seves activitats llibertàries.
Arran de l'aixecament militar franquista a l'estiu de 1936, decidí marxar a la Península per fer costat la revolució llibertària, però a principis de 1937 fou detingut a la frontera de l’Albera per gendarmes francesos i repatriat a Itàlia. De bell nou a Torí, instal·là una ràdio clandestina que li va permetre escoltar Ràdio Barcelona i informar els companys sobre els esdeveniments revolucionaris i l'evolució del conflicte bèl·lic.
Quan estava a punt de intentar de bell nou marxar a la Península, els Fets de Maig de 1937 a Catalunya i l'assassinat de companys a mans dels elements stalinistes, li van fer recular. El desembre de 1937 va ser detingut a Torí i el juny de 1938 fou condemnat a cinc anys de confinament a Treniti per «activitats antifeixistes i propaganda anarquista».
El 6 de desembre de 1942 va ser alliberat i retornà a Torí, on participà activament durant les vagues fabrils de 1943 i 1944 com a membre del Comitè d'Agitació. Arran de l'ocupació de la ciutat per les tropes alemanyes, s'integrà immediatament a la resistència. Fou un dels organitzadors i animadors del grup armat «Squadre d'Azione Partigiane» (SAP, Esquadra d'Acció Partisana). Sota el pseudònim d'Il Moro comandà la VII Brigada SAP «Edoardo de Angeli».
Des d'octubre de 1944 fou un dels primers subscriptors del butlletí clandestí Era Nova, redactat per Fioravanti Meniconi, Dante Armanetti, Antonio Garino i Italo Garinei. Els tres primers números d'aquesta publicació clandestina van ser distribuïts per fàbriques i en grups de partisans anarquistes, especialment per Domenico Molinero.
Ilio Baroni caigué mort el 26 d'abril de 1945 durant els combats per l'alliberament de Torí quan intentava socórrer uns companys ferits..

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada