dijous, 18 de maig del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 19 de maig de 1953 neix a Barcelona el documentalista i agitador cultural anarquista Manuel Aisa Pàmpols

Manel Aisa amb Abel Paz a Roma visitant la tomba de Malatesta en 2007 
Criat al barri del Raval de Barcelona, ben aviat es va relacionar amb el moviment anarquista. 
A nivell de les múltiples activitats de l’AEP en que ha participat hi ha l’excursió el 1990 al jaciment arqueològic d’Empúries, a l’Escala per a celebrar el 80 aniversari de l’excursió multitudinària que va organitzar en 1910 l'Ateneu Enciclopèdic Popular, que aleshores va desplaçar en un vaixell des del port de Barcelona a la Platja de l’Escala sis-centes persones, en la que es considera la primera arribada massiva a les ruïnes d’Empúries. 
L'any 2000 hi va haver una segona excursió a Empúries i una recepció a l’ajuntament de l’Escala. 
L’1 de juliol de 2011 va inaugurar a la Casa de Cultura Les Bernardes, a Salt, l'exposició ‘L'efervescència social dels anys 20, Barcelona 1917-1923’ i presentà el llibre sobre el Grup DAS, Carles García i Harald Pitrowski.  
El 10 de setembre del 2012 va participar en el concurregut  debat sobre "anarquisme i alliberament nacional" organitzat per la CGT  a l'Estació Jove de Girona amb el col.lectiu Negres Tempestes. 
El 9 d’octubre de 2015 l'Espai Marfà de Girona s’omplí del tot en la presentació del seu llibre ‘La huelga de alquileres y el Comité de Defensa Económica. Barcelona, abril-diciembre de 1931. Sindicato de la Construcción de la CNT’. 
Novament, a l'Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona es presentà el llibre 19 de novembre de 2015. 
També a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, va presentar el divendres 17 de març de 2017 el seu llibre, ‘La efervecencia social en los años veinte. Barcelona 1917-1923’, centrat en l’activitat de la CNT en aquell moment històric decisiu en el marc de la tristament cèlebre ‘llei de fugues’ de l’Estat al servei de la patronal.  

Manel Aisa Pàmpols: 
Resultat d'imatges de manel aisa pampols
Eduardo Pons Prades, Miguel Sarró “Mutis” i Manel Aisa (dreta), el 27 d'abril de 2006 en  la presentació del llibre de Mutis “Pinturas de guerra” a Barcelona.
El 19 de maig de 1953 neix a Barcelona el documentalista i agitador cultural anarquista Manuel Aisa Pàmpols.
Criat al barri del Raval de Barcelona, ben aviat es va relacionar amb el moviment anarquista. Cap al 1973 va participar en l'Associació de Veïns del «Chino» i poc després es va integrar en un col·lectiu llibertari de Sant Antoni-Chino --embrió de l'Ateneu Llibertari del mateix nom-- i en una comuna.
A finals de 1976 es va afiliar en el ram de la construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Barcelona i va participar activament en la reconstrucció cenetista durant la denominada Transició: secretari d'Organització de la Federació Local barcelonina entre 1977 i 1978, anys d'esdeveniments força importants (Jornades Llibertàries de Barcelona, vaga de les benzineres, míting de Montjuïc); secretari de Propaganda del Sindicat de la Construcció de Barcelona en 1980.
40 anys de la recuperació de l'AEP i encara en lluita per recuperar el seu patrimoni. 
En 1982 va abandonar la militància activa sindical en la CNT i va centrar la seva tasca en el camp cultural, sobretot com a documentalista del Centre de Documentació Històrico-Social (CDHS) i organitzador d'activitats de l'Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP), al qual s'havia associat en 1979, i del qual ocuparà càrrecs directius. Aquestes activitats les fa compatibles amb una llibreria especialitzada en temes socials (Llibres Aisa), amb el foment dels llibres de temàtica llibertària a través de l'Editorial Sintra i amb les seves aficions pictòriques --va exposar en la mostra «Artistes per la llibertat» de l'Exposició Internacional de l'Anarquisme de Barcelona de 1993.
Resultat d'imatges de Manel Aisa
Manel Aisa en defensa de l'AEP davant Trias, Mas i altres consellers 
A nivell de les múltiples activitats de l’AEP en que ha participat hi ha l’excursió el 1990 al jaciment arqueològic d’Empúries, a l’Escala (Baix Ter, Baix Empordà), --que comptà amb la col·laboració de l’Ateneu Art i Cultura de l’Escala-- per a celebrar el 80 aniversari de l’excursió multitudinària que va organitzar en 1910 l'Ateneu Enciclopèdic Popular, que aleshores va desplaçar en un vaixell des del port de Barcelona a l’Escala sis-centes persones, en la que es considera la primera arribada massiva a les ruïnes d’Empúries. L’AEP va imprimir el 1990 una postal commemorativa amb la reproducció de l’arribada del vaixell a la Platja de l’Escala. Novament, en 2000 hi va haver una segona excursió a Empúries i una recepció a l’ajuntament de l’Escala, on va dirigir unes paraules de benvinguda la tinent d’alcalde i regidora de cultura Mari Duvé  Moreno.
Els historiadors Carles García i Harald Pitrowski van estar a Salt el divendres 1 de juliol de 2011 en la inauguració a la Casa de Cultura Les Bernardes, a Salt (Gironès), de l'exposició –que durà un mes, amb impacte social-- ‘L'efervescència social dels anys 20, Barcelona 1917-1923’, en el decurs de la qual Manel Aisa va presentar l’exposició de l’AEP --on col·laborà el col·leccionista llibertari Eugeni Méndez-- i el llibre ‘Antifascistas alemanes en Barcelona 1936-39. El Grupo DAS: sus actividades contra la red nazi y en el frente de Aragón’, junt amb els seus autors, un rigorós treball d'investigació que va publicar l'editorial Sintra de Barcelona.  
 El 10 de setembre del 2012 va participar en el concurregut  debat sobre "anarquisme i alliberament nacional" organitzat per la CGT  a l'Estació Jove de Girona amb el col.lectiu Negres Tempestes. 
El 9 d’octubre de 2015 l'Espai Marfà de Girona s’omplí del tot en la presentació del llibre de Manel Aisa ‘La huelga de alquileres y el Comité de Defensa Económica. Barcelona, abril-diciembre de 1931. Sindicato de la Construcción de la CNT’. Novament, a l'Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona es presentà el llibre 19 de novembre de 2015. També a l’Ateneu Popular Salvadora Catà, Manel Aisa Pàmplos va presentar el divendres 17 de març de 2017 el seu llibre, ‘La efervecencia social en los años veinte. Barcelona 1917-1923’, centrat en l’activitat de la CNT en aquell moment històric decisiu en el marc de la tristament cèlebre ‘llei de fugues’ de l’Estat al servei de la patronal. 
Ha col·laborat en diverses publicacions llibertàries (Boletín Bibliográfico AEP, Catalunya, Ideas-Orto, La Lletra A, Noticiari AEP, Polémica, Solidaridad Obrera, El Vaixell Blanc, etc. És autor de Cronología. Presencia internacional del anarquismo (1993), L'efervescència social dels anys 20 (Barcelona, 1917-1923) (1999), La Barcelona rebelde: guía de una ciudad silenciada (2003 i 2008, amb altres) i La gran desil·lusió. Una revisió crítica de la Transició als Països Catalans (2005, amb altres), La huelga de alquileres y el comité de defensa económica Barcelona abril- diciembre de 1931 Sindicato de la Construcción de CNT. (2014), a més de prologar nombrosos llibres. 
Veure: 
[https://manelaisa.com/]
[http://www.ateneuenciclopedicpopular.org/
Entrevista de Txema Bofill  a Manel Aisa:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada