diumenge, 14 de maig del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 14 de maig de 1949 cau abatut a Sant Llorenç Savall el guerriller llibertari Guillermo Ganuza Navarro

Guillermo Ganuza NavarroEl març de 1949 junt amb Facerias i altres guerrillers llibertaris va coincidir a Perpinyà amb Wenceslao Jiménez Orive i altres membres del grup «Los Maños» 






Guillermo Ganuza Navarro: 
El 14 de maig de 1949 cau abatut a Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental) el guerriller llibertari Guillermo Ganuza Navarro.
Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), en 1939, al final de la Guerra Civil, va ser empresonat pels franquistes. Posteriorment, el 17 d'agost de 1946, va ser novament detingut a Barcelona i sortí en llibertat provisional el 25 de desembre d'aquell any, però va ser novament detingut immediatament. Un cop lliure l'agost de 1948 decidí exiliar-se a l’hexàgon francès.
El 15 d'agost de 1948 Guillermo Ganuza Navarro en un escamot guerriller amb Josep Lluís Facerias, Cazorla i Pere Adrover Font, guiat per Francisco Denís Díez, dit Català, acompanyant al metge anarquista Josep Pujol Grua –per establir-se a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània)--, passà a territori francès per la frontera del Pirineu. S'integrà en el grup guerriller de Josep Lluís Facerias, a qui havia conegut en 1946 a la presó Model de Barcelona i havia fet una gran amistat.
El març de 1949 a Perpinyà (Rosselló) Wenceslao Jiménez Orive i els seus companys del grup «Los Maños», que amb el guia Francesc Denís, acabaven de passar la frontera del Pirineu des de Manresa (Bages),  van coincidir a la ciutat casualment amb Guillermo Ganuza Navarro, Josep Lluís Facerias, Jesús Martínez Maluenda i Juan Serrano, que es disposaven a travessar el Pirineu en direcció a Barcelona.
El maig de 1949 passà de nou la frontera en direcció a Barcelona en una missió amb Facerias i Juan Serrano, dit el Xofer, però el grup guerriller llibertari va ser interceptat per la Guàrdia Civil. Guillermo Ganuza Navarro caigué en una emboscada i fou abatut el 14 de maig de 1949 a Sant Llorenç Savall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada