dilluns, 15 de maig del 2017

L’alcalde Bolvir i el bisbe d’Urgell inauguren el parc que ocupa l'espai de l'antic cementiri parroquial

L'obra s'ha finalitzat després de més d'un any d'actuacions i polèmiques per trasllat. 
El trasllat de les restes es va començar el mes de juny de l'any passat i va finalitzar a finals d'octubre del mateix any. Un centenar de tombes del cementiri vell es van portar al cementiri nou. 
La restes que no s'ha pogut ni identificar ni trobar cap familiar aniran a la fossa comuna del nou cementiri. 
El cost de tota l'actuació, trasllat, espais en el nou cementiri i la nova plaça, ha ascendit fins als 380.000 euros. 
L'arquebisbe, Joan-Enric Vives, i l'alcalde, Bartomeu Baqué, inaugurant l'espai. ACN
 L'arquebisbe, Joan-Enric Vives, i l'alcalde, Bartomeu Baqué, inaugurant l'espai on hi havia el cementiri. 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/05/2017 
Bolvir (Baixa Cerdanya).-  

Segons l’Agència Catalana de Notícies l'alcalde de Bolvir (Baixa Cerdanya), Bartomeu Baqué, ha pogut finalitzar un dels projectes més importants a què es va comprometre en començar la legislatura, traslladar les restes de l'antic cementiri i fer-hi un espai públic pel poble. Aquest dilluns, coincidint amb la festa major, s'ha inaugurat la nova plaça i zona enjardinada adjacent a l'església de Santa Cecília. L'acte ha comptat amb la presència de l'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, amb qui Baqué va signar una cessió de l'espai pel poble per 35 anys.

UN TRASLLAT DEL CEMENTIRI POLÈMIC PER FER UNA PLAÇA
El trasllat del cementiri no va ser exempt de polèmica, ja que algunes de les famílies que tenien difunts al cementiri es negaven al trasllat. En aquest sentit, Baqué, ha senyalat que "l'Església va intercedir amb aquestes famílies que estaven en contra i se'ls ha d'agrair la seva ajuda". Així mateix, ha afegit que "potser el poder de la terra no servia, però el poder de l'església si, i això és motiu d'agraïment". El cost de tota l'actuació, trasllat, espais en el nou cementiri i la nova plaça, ha ascendit fins als 380.000 euros.
Després de més d'un any des de l'anunci del trasllat dels difunts, aquest dilluns ha quedat inaugurat el nou espai enjardinat i el memorial a les restes que s'ha fet al nou cementiri de Talltorta. Baqué ha celebrat que "s'hagi acabat aquest nou equipament pel poble, una nova plaça per l'església i un nou lloc de lleure". Amb la nova plaça, a més, s'ha tret a la llum la petita església de la Marededéu de l'Esperança que quedava amagada per l'antic cementiri.
El trasllat de les restes es va començar el mes de juny de l'any passat i va finalitzar a finals d'octubre del mateix any. Un centenar de tombes del cementiri vell es van portar d'una a una i amb la màxima cura cap al cementiri nou. D'aquests difunts, només la meitat, 50, es va poder localitzar les famílies que van ser presents durant el trasllat.
L'Ajuntament va planificar el trasllat de forma que les famílies que segueixen enterrant al poble, si disposaven de nínxol, l'utilitzaven per a posar-hi els difunts traslladats; si no era així, els en donaven un. Per a les famílies que ja no enterren al poble, però que s'han pogut identificar, s'han construït uns petits nínxols al nou cementiri que se'ls han cedit. Els difunts que s'han pogut identificar, però no s'ha trobat cap familiar, també es col·locaran en aquests nínxols.
La resta que no s'ha pogut ni identificar ni trobar cap familiar aniran amb una fotografia de la tomba a la fossa comuna del nou cementiri. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada