dimarts, 16 de maig del 2017

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries aquesta primavera ha instal·lat una placa en memòria de Jaume Compte i Canelles, socialista revolucionari empordanès i independentista català, mort en combat el 1934

Casa natal de Jaume Compte en l'actualitat 
Va pertànyer a la Germandat Bandera Negra i al Partit Català Proletari 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/05/2017 
Castelló d’Empúries (Alt Empordà).-  

Arran de les gestions fetes per la Comissió Jaume Compte l'any 2015 l’Ajuntament de Castelló d'Empúries (Alt Empordà) ja té senyalitzada la casa natal de Jaume Compte i Canelles (Castelló d'Empúries, 13 de juliol 1898-Barcelona, 7 d'octubre de 1934), mort en combat a Barcelona. Havia nascut en el carrer de la Fruita núm. 4. La placa s’ha col·locat al carrer de les Cols, davant edifici del carrer de la Fuita de Castelló.
Jaume Compte provinent de les files d'Estat Català, i més tard, el 1925, a la Germanat Bandera Negra, també es va iniciar en la francmaçoneria, en 1931 cofundà Estat Català-Força Separatista d'Extrema Esquerra i Estat Català-Partit Proletari --que en 1934 es digué Partit Català Proletari--, va ser un destacat socialista revolucionari independentista català, morint la nit del 6 al 7 d’octubre de 1934 junt a l’editor socialista revolucionari i pedagog Manuel González Alba (Valls, 27 d'agost de 1894- Barcelona, 7 d'octubre de 1934) amb un fusell a les mans, a l’estatge del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria de Barcelona (CADCI), actualment seu del sindicat espanyol UGT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada