dimarts, 16 de maig de 2017

Els grups municipals de Blanes es donen 24 hores més de termini per reflexionar si volen seguir negociant el POUM

Ahir dilluns es varen reunir la tarda i el vespre  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/05/2017 
Blanes (La Selva marítima).-  

Segons la premsa convencional comarcal durant la reunió dels grups municipals mantinguda durant la tarda i el vespre d’ahir a Blanes es van tractar diverses propostes plantejades pels grups, comptant amb l’assessorament de l’urbanista redactor del POUM.
La trobada política celebrada a l’ajuntament de Blanes per continuar debatent l’aprovació inicial del POUM revisat, que va quedar sobre la taula en l’anterior ple municipal del 27 d’abril, va acabar de nou sense un desenllaç decisiu. Després de gairebé dues hores de reunió, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va emplaçar els representants de tots els grups per trobar-se de nou avui al vespre, dimarts 16 de maig.

L’AFER DELS CÀMPINGS, PEDRA DE TOC
L’objectiu és donar-se tots plegats 24 hores més de termini per reflexionar si volen seguir negociant o, pel contrari, es pren la decisió final de portar el tema al debat del ple municipal. Això significaria que es portaria a l’aprovació el POUM revisat incloent la legalització dels càmpings, la pedra de toc d’aquestes darreres setmanes, o inclús mesos. La propera sessió plenària amb caràcter ordinari tindrà lloc la setmana vinent, el dijous 25 de maig, si bé també podria ser que l’equip de govern municipal decidís finalment portar aquest punt a l’aprovació d’una sessió extraordinària. 

PROPOSTES DEBATUDES AHIR
Tant el grup ICV-EUiA com Batega per Blanes han basat les seves condicions en tres propostes principals. Les dues més destacades són d’una banda que se signi un conveni laboral entre els propietaris dels càmpings i els treballadors; i de l’altra que els empresaris dels dos establiments es comprometin a què pagaran les sancions imposades per l’Ajuntament de Blanes per les ampliacions que van fer de manera irregular.
El pacte també ha de contemplar que els propietaris no presentaran al·legacions que dilatin aquesta qüestió i els pugui eximir d’aquest pagament. Per últim, el tercer requisit és que es recuperi el conveni signat per l’Ajuntament de Blanes amb el càmping Bella Terra l’any 2008 respecte la cessió de terrenys de la zona marítimo-terrestre.
Mentre la primera qüestió compta amb el consens de totes les forces polítiques, la segona la rebutja l’alcalde, ja que entén que no es pot exigir a què renunciïn al dret que tenen els càmpings a presentar al·legacions. Per la seva banda, la CUP ha reiterat, en la mateixa línia que ICV-EUiA i Batega, que el POUM que es porta a aprovació no se’l poden fer seu. Com a opció alternativa, ha proposat que es fes una Consulta Popular perquè sigui la ciutadania qui decideixi si el POUM revisat ha d’incloure o no la possibilitat que es puguin legalitzar les ampliacions que s’han fet als dos càmpings.
Aquest extrem també ha estat rebutjat, ja que es considera que faria falta almenys 4 mesos per organitzar-ho, i ara ja no hi ha queda marge de maniobra. Amb tot, l’alcalde ha explicat que fa uns mesos l’equip de govern es va plantejar aquesta possibilitat, que va haver de descartar perquè ja llavors el temps jugava en contra. Per la seva banda, Ciutadans ha demanat un informe jurídic que justifiqui perquè és necessari que el tema dels càmpings s’inclogui en l’aprovació inicial del POUM.

ASSINTÈNCIA
La reunió d’ahir dilluns havia quedat convocada d’ençà d’una maratoniana trobada que va tenir lloc dimecres de la setmana passada. Al llarg de més de tres hores, es va parlar activament de la qüestió comptant com a convidats especials amb la primera alcaldessa de la democràcia, Maria Dolors Oms, així com amb els ex regidors d’Urbanisme Maxi Antequera, Joan Puig i Carles Gibert. També van participar-hi els representants dels treballadors dels dos càmpings afectats, així com els seus propietaris.
Va ser durant aquella reunió quan, una de les propostes ja debatudes en la primera trobada de fa dues setmanes, va començar a prendre una certa força: aprovar inicialment la revisió del POUM, independentment de sí s’estava o no d’acord, i guanyar temps perquè d’aquesta manera, durant els dos mesos de marge que hi haurà abans no s’hagi de dur a l’aprovació provisional, es pugui seguir negociant la possibilitat que es compti amb un consens polític més ampli.

APROVAR EL POUM SENSE LEGALITZAR ELS CÀMPINGS
Aquesta opció s’ha tornat a debatre ahir dilluns, i inclús des d’ERC Àngel Canosa va plantejar la mateixa qüestió a la inversa: aprovar ara el POUM sense la legalització dels càmpings i després tornar a portar tel tema però incloent-ho després d’haver-ho treballat. Aquesta darrera variant va ser rebutjada pels tècnic, explicant que no era possible.  
A la convocatòria ho van assistit com a convidat l’urbanista que va coordinar l’equip redactor del POUM del 2010, així com de la revisió encarregada al 2015, l’arquitecte Esteve Corominas, acompanyat pel Coordinador de l’Àrea d’Urbanisme de l’Ajuntament de Blanes, el jurista Narcís Sicart. I van encapçalar la sessió de treball l’alcalde i la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, i també hi van assistir Nicolás Laguna (PSC); Víctor Catalan i Dolors Rubio (ICV-EUiA); Juanjo Navarro (PDeCAT); Àngel Canosa (ERC); Sergi Atalaya (Ciutadans); Jordi Urgell i Lluís Yubero (Batega per Blanes); i Jaume Pujadas (CUP).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada