dijous, 11 de maig del 2017

El policia nacional 'Jordi', condemnat pel cas Riviera i Saratoga, entra a presó

José Javier Martín Pujal ha d'ingressar avui a presidi, després que el Consell de Ministres hagi desestimat la seva petició d'indult. 
Durant anys es va considerar el policia com el cap de la Brigada VI d'Informació, un fet que va desmentir la 'Directa'. 
Durant tot el procés judicial, Martín Pujal va ser identificat pels Mossos d'Esquadra i la policia nacional amb el sobrenom de 'Jordi'. 










DIRECTA 11/05/2017 
Maties Lorente  

L'inspector amb número de placa 74.977 és Ignacio Moreno Amatriain (a l'esquerra de la imatge), l'històric inspector del Grup VI de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona. 
Els últims vint anys, dos agents de la Policia Nacional espanyola destinats a Barcelona han compartit el pseudònim Jordi en les seves operacions encobertes. Un d'ells és Ignacio Moreno Amatriain, qui està imputat per un delicte de coaccions com a resultat del cas Estat Infiltrat, destapat per la Directa ara fa un any. L'altre agent, José Javier Martín Pujal, ha d'ingressar avui a un centre penitenciari per complir una pena de dos anys i mig de presó per un delicte de prevaricació relacionat amb la trama corrupta dels prostíbuls Riviera i Saratoga de Castelldefels.
Durant anys, Martín Pujal -amb número de placa 19.905- va ser el cap del grup I de la Unitat contra les Xarxes d'Immigració i Falsificació (UCRIF, per les seves sigles en castellà) de la Policia Nacional espanyola. L'any 2009, una investigació de la Guàrdia Civil relacionava el membre de la UCRIF amb una xarxa de policies que extorsionava propietaris de prostíbuls. Als membres de la trama se'ls acusava de filtrar informació sobre futures batudes policials a canvi d'elevades quantitats de diners o d'importants regals. Una de les proves que aportava el cos armat a la instrucció judicial era la gravació de la reunió que havia mantingut Martín Pujal amb el propietari del prostíbul Saratoga a l'hotel Fira Plaza de Barcelona, l'any 2007. En aquella reunió, el policia va cobrar 3.000 euros a canvi de protecció per al local. A la sortida de la reunió, agents de la Guàrdia Civil van intentar detenir el policia nacional, però aquest es va donar a la fuga i finalment era detingut. Això sí, mai es van trobar els 3.000 euros cobrats aquell dia.
Per aquells fets, l'any 2014 l'Audiència de Barcelona va condemnar Martin Pujal per dos delictes de prevaricació, relacionats amb els articles 419 i 420 del codi penal. En total, el Tribunal el va condemnar a cinc anys i mig de presó i disset d'inhabilitació, tot i que el fiscal demanava penes de 44 anys de reclusió per al policia. Un any més tard, Martín Pujal va recórrer la sentència davant el Tribunal Suprem. La Sala Penal de la secció primera va decidir absoldre l'agent de la UCRIF del delicte de prevaricació relacionat amb l'article 419, però mantenia la condemna per prevaricació en relació a l'article 420 i, per tant, mantenia una pena de dos anys i mig de presó.
José Javier Martín Pujal va intentar exhaurir totes les vies per evitar l'ingrés en un centre penitenciari. En aquesta línia, va presentar una sol·licitud d'indult davant el Govern espanyol, encapçalat per Mariano Rajoy. El 7 d'abril, el Consell de Ministres desestimava el recurs d'indult, extrem que va motivar el requeriment de l'Audiència de Barcelona a Martin Pujal per ingressar en la presó avui a les deu del matí.

UN ‘JORDI’, DOS POLICIES
Durant tot el procés judicial, Martín Pujal va ser identificat pels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional espanyola amb el sobrenom de Jordi. Aquest apel·latiu va fer que molts mitjans de comunicació --també la Directa-- l'associessin amb qui havia estat un inspector de la Brigada Provincial d'Informació del CNP fins a l'any 2005, tal com s'afirmava a les mateixes diligències. A finals dels 90 i principis dels 2000, Jordi havia estat el nom utilitzat per la bèstia negra dels moviments socials de l'àrea metropolitana de Barcelona, associat a un inspector responsable del seguiment i monitoreig de les activitats relacionades amb els grups antisistema i propers a l'esquerra abertzale.
Així, durant molt de temps, es va pensar que el botxí de les activistes barcelonines havia estat apartat del cos policial, però en realitat es tractava de dues persones distintes tal i com va demostrar la investigació de la Directa a ‘Estat Infiltrat’, validada pels procediments judicials que se n'han derivat. Ara sabem que el Jordi relacionat amb la repressió dels moviments socials és Ignacio Moreno Amatriain, amb número de placa 74.977 i imputat per un delicte de coaccions a un activista gracienc. L'altre Jordi és José Javier Martín Pujal, agent amb número de placa 19.905 que ara haurà d'entrar a presó per un delicte de prevaricació relacionat amb els prostíbuls Riviera i Saratoga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada