dimecres, 31 de maig del 2017

El moviment popular rifeny rep el seu primer suport institucional

L'Ajuntament de Barcelona va aprovar una declaració que és el primer suport institucional a la causa rifenya fora del Regne del Marroc   



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/05/2017 
Girona (Gironès).-   

Ahir, davant la seu de la delegació a Girona de la Generalitat hi va haver una concentració solidària amb la població oprimida i ocupada militarment del Rif i contra el règim del Marroc, en considerar que la monarquia de la dinastia alauita ha traspassat “totes les línies vermelles” amb les detencions d’aquests dies i els intents de fer-ne de noves.

MOVIMENT RIFENY DE PROTESTA POPULAR 
Des de fa set mesos el moviment social i polític de protesta popular no para de créixer al territori de Rif, a la Mediterrània Occidental africana, i ha culminat amb una concentració de desenes de milers de persones a Al-Hoceima el 18 de maig. Aquest moviment s’arrela en la mobilització popular que va sorgir a la regió a partir del 20 de febrer de 2011, reprenent al Regne del Marroc la dinàmica de les revoltes socials de tot el Magrib i l’Orient Mitjà. Es va rellançar l’octubre del 2016 quan el jove pescador Mohsen Fikri va ser triturat viu en un camió d’escombraries a Al-Hoceima.

COMITÈS LOCALS DEL RIF 
La població del Rif organitzada en comitès locals exigeix que siguin jutjats els responsables d’aquesta mort i la d’altres cinc rifenys morts en una agència bancària durant els esdeveniments del 20 de febrer de 2011. Es demana també l’aixecament de la militarització de la província d’Al-Hoceima, el cessament de la persecució i l’assetjament dels pagesos amb poca terra, i planteja altres reivindicacions socials pel que fa a la salut, l’educació i les infraestructures que falten als habitants. És una clara indicació del fracàs de les polítiques econòmiques i socials impulsades per l’Estat capitalista marroquí per pagar el seu enorme deute públic i que es manifesten en la destrucció del teixit productiu, el saqueig dels recursos marins i forestals, les mancances dels principals serveis públics i la falta d’ocupació per a la gent jove.
Aquestes polítiques econòmiques neoliberals a favor del gran capital marroquí i estranger, dictades per les institucions financeres i comercials internacionals i els governs de les potències imperialistes, són aplicades per institucions marroquines corruptes que no tenen res de democràtic. Els diversos òrgans governamentals, de seguretat i de comunicació de masses del sistema monàrquic intenten silenciar la veu de la població del Rif, criminalitzar el moviment de protesta i soscavar la seva credibilitat per impedir que serveixi d’exemple per a altres ciutats i regions del Regne del Marroc que viuen en les mateixes condicions de marginació, empobriment i menyspreu de la seva dignitat.

ORGANITZACIÓ DES DE BAIX 
La lluita social i política del poble oprimit i ocupat rifeny, la seva organització des de la base, la seva creativitat i la seva determinació, compte amb forces que donen suport a aquesta lluita en altres territoris del Regne del Marroc i a Europa, especialment de la riba mediterrània (Catalunya, hexàgon francès i altres).  

SUPORT DE L’AJUNTAMENT DE BARCELONA EN UNA INICIATIVA DE LA CUP 
El divendres passat  l'Ajuntament de Barcelona va aprovar una declaració institucional de suport al moviment popular del Rif. La iniciativa la va presentar la CUP i suposa el primer suport institucional a la causa rifenya fora del Marroc.
La declaració, que assumeix "com a pròpies" les reivindicacions rifenyes va comptar amb els vots de Barcelona en Comú, Esquerra Republicana de Catalunya, el PSC, Demòcrates de Catalunya i la mateixa Candidatura d'Unitat Popular.

DELEGACIÓ CATALANA AL RIF 
La CUP-CC (que fa unes setmanes va celebrar una reunió al Parlament amb la intenció de buscar suports al moviment popular del Rif) prepara l'enviament d'una delegació a la zona.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada