dissabte, 27 de maig del 2017

El Casal de Joves 4 Rius de Girona supera l'intent de desallotjament judicial

Ahir divendres al matí estava previst el desallotjament del casal en compliment d'una sentència d'un jutjat de Girona. Però gràcies a la presència de nombroses persones que s'hi van fer presents l'execució de la sentència s'ha postposat.  
El Casal 4 Rius, a punt de ser desallotjat, aixeca una barricada i reclama un nou espai a l’Ajuntament gironí.  
Una cinquantena de joves van aconseguir ahir ajornar fins al 19 de juny el desallotjament del local, que tenen ocupat des del 2013 al Barri Vell de Girona.  
Es tracta d’un espai autogestionat per joves i actualment és la seu d’entitats com ara l’Assemblea de Joves del Gironès, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’associació musical Rise Up i l’entitat Sergent Pebre. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/05/2017 
Girona (Gironès).-   

El Casal de Joves 4 Rius de Girona està situat en un edifici que romania abandonat i que el jovent independentista de la ciutat va ocupar el 2013, ubicat al carrer Sant Josep 7, justament darrere de l'ajuntament de Girona, al Barri Vell. Es tracta d'un immoble on el 1890 hi va néixer l'escultor Ricard Guinó.
Ahir al matí, en  previsió del desallotjament, els joves membres del  Casal  4 Rius van treure part del mobiliari i material del local. I malgrat que l'ordre de desallotjament a mans de la procuradora i de dos Mossos d'Esquadra es va fer present a les 11 del matí, davant el gran nombres de persones que s'hi mantenia concentrades i els mobles en forma de barricada que tancaven l'espai, finalment l'operatiu de desallotjament ha estat anul·lat i s'ha fixat com a nova data per a l'execució judicial per al dilluns 19 de juny.
La notificació d'aquesta nova data per fer complir la sentència del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 de Girona, per al 19 de juny com a data límit, compta amb un "ultimàtum" per fer fora els joves que ocupen aquest espai i que realitzen activitats socials i polítiques: passat aquest dia tindran un termini de 48 hores per deixar-lo.
Els mitjans convencionals locals i l’Agència Catalana de Notícies que han fet el seguiment de l'intent de desallotjament han reproduït la paraules de Jordi Alemany, com a portaveu del Casal. Alemany ha valorat que es tracta d'"una petita victòria" aconseguida gràcies a la pressió dels joves que ha mostrat la solidaritat amb el casal i s'han mantingut davant de l'habitatge. També ha expressat als mitjans que els joves del casal continuaran "lluitant per mantenir aquest espai mentre l'Ajuntament no els ofereixi un local alternatiu on poder continuar les seves activitats." 

LA BARRICADA
Segons la premsa convencional gironina ahir una cinquantena de membres del Casal de Joves 4 Rius de Girona van aconseguir ahir una “petita victòria” en obtenir una pròrroga fins al 19 de juny perquè es procedeixi al desallotjament de l’edifici que tenen ocupat al Barri Vell des de fa gairebé quatre anys, però van subratllar que el problema de fons es manté, ja que, després de mig any de converses amb el consistori, encara no se’ls ha ofert cap local “cèntric” per continuar amb el casal, sinó només propostes “en ruïnes” fora del nucli urbà.
Joves de l’esquerra independentista de Girona van ocupar el juliol del 2013 un edifici abandonat al número 7 del carrer Sant Josep, i a principis de setembre van obrir-hi el Casal de Joves 4 Rius. Es tracta d’un espai autogestionat per joves i actualment és la seu d’entitats com ara l’Assemblea de Joves del Gironès, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l’associació musical Rise Up i l’entitat Sergent Pebre. Després de gairebé quatre anys d’activitat, han de deixar l’edifici, ja que el nou propietari els ha denunciat, i després d’un judici, l’1 de febrer, tenen una ordre de desallotjament en ferm. De fet, se’ls havia notificat que es faria efectiu ahir i s’havien preparat per dur a terme una acció simbòlica, amb una cinquantena de persones concentrades i una barricada davant l’edifici, on havien tret bona part del mobiliari i material. Just a les onze, puntualment, va arribar la gestora processal, que va decidir donar-los 10 dies hàbils més perquè puguin acabar de treure les pertinences i negociar amb l’Ajuntament poder tenir un nou espai. Concretament, els va dir que el dia 19 de juny han de tenir el local buit i que en les 48 hores següents es passarà a comprovar-ho.
El portaveu dels joves, Jordi Alemany, va considerar-ho “una petita victòria” fruit de la mobilització i va insistir que al casal hi ha “unes entitats que cobreixen unes necessitats i que necessiten una resposta que l’administració pública l’hauria de donar”, però que mentre l’Ajuntament els “doni allargs” l’únic que poden fer és “lluitar per mantenir aquest espai” el màxim temps possible. En aquest sentit, va reclamar a la regidora de Joventut, Elisabet Riera, que “es posi les piles” per trobar una solució, ja que asseguren que fins ara no els ha “ofert alternatives clares”, més enllà de parlar-los d’uns possibles locals “en ruïnes” a la carretera de Taialà i la Font de la Pólvora. “L’Ajuntament ens ha dit que miraria locals d’entitats bancàries en desús i que ens passaria una llista, i nosaltres ens hem ofert a rehabilitar l’espai i pagar un lloguer que no sigui ben bé a preu de mercat, però això encara no ha arribat”, va detallar Alemany, que va assenyalar que sempre tindran la via de l’ocupació però preferirien  un acord amb l’Ajuntament.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada