diumenge, 14 de maig del 2017

Confirmada la condemna a un comandament que va maltractar dos soldats a la base de l’Albera, a Sescebes

Militars realitzen un exercici de simulació de combats en zona urbanitzada a la base Álvarez Castro. ACN
 Exercici de simulació de combats en zona urbanitzada a la base Álvarez Castro, a l'Albera. 
A un el va colpejar i a l'altre li va donar dos cops de puny al pit 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/05/2017 
Sescebes (Albera, Alt Empordà).-  

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna de 8 mesos de presó a un comandament militar que va maltractar dos soldats a la base de l’Albera, a Sescebes (Alt Empordà).
Els fets van tenir lloc fa dos anys. Aleshores, el cap militar formava part de la secció d'instrucció del batalló de caçadors de muntanya Arapiles 62, que té base a Sescebes. Els comandaments, que estaven a Barcelona, van anar fins a l'Albera perquè s'havien incorporat nous soldats al batalló, i se'ls havia de fer instrucció.
El primer maltractament va tenir lloc a finals de maig. Segons recull el Tribunal Suprem, els soldats feien un "exercici de combat en una població, a dins d'una casa deshabitada". El cap, que es mostrava "visiblement nerviós" per generar tensió als soldats, va agar un soldat i el va fer servir "com a instrument" per explicar moviments i posicions que havia d'adoptar el batalló.
Això, precisa el Suprem, ja va incomodar el soldat. L'exercici consistia en què els militars passessin per un forat fet a la paret, per protegir-s’hi d'un enemic hipotètic. Quan el soldat el va dur a terme, va fregar involuntàriament l'espatlla del tinent amb el seu fusell d'assalt. El cap se'n va adonar i, sense que cap superior li ho manés, va començar a recriminar el soldat i "li va colpejar l'espatlla esquerra amb el puny tancat". "Ho va fer amb la força i intensitat necessàries per fer-li saltar les llàgrimes", precisa el Tribunal Suprem.

“NEULIT, HO FAIG PEL TEU BÉ”
El segon maltractament va tenir lloc a principis d'agost. Aleshores el cap de l'Exèrcit ja no formava part de la secció d'instrucció dels Arapiles 62, tot i que continuava fent formació. Un dia que estava al càrrec de la 1a Companyia de Caçadors, un suboficial li va fer adonar-se que un soldat no portava casc --cosa que se li havia passat per alt--. Això el va fer enfurismar. Va manar al soldat que l'acompanyés a l'armeria i allà li va colpejar el pit amb el punt tancar. Com que el soldat es va mig apartar per esquivar el cop, el cap li va ordenar que es tornés a posar ferm i el va tornar a colpejar al pit. "Aquest cop, prenent impuls i amb els dos punys tancats", recull el Tribunal Suprem. "Un cop el soldat va refer-se de l'impacte, el cap s'hi va dirigir i li va dir: 'Neulit, ho faig pel teu bé'", hi afegeix la sentència.

8 MESOS DE PRESÓ
A finals de l'any passat, el Tribunal Militar de Barcelona va condemnar el cap de l'Exèrcit a 8 mesos de presó per dos delictes d'autoritat, en la seva modalitat de maltractament a un subordinat. L'advocada del comandament va recórrer al Tribunal Suprem i ara, l'alt tribunal espanyol ha tombat la seva pretensió i ha confirmat fil per randa la condemna.
El Suprem conclou, a diferència del què sostenia el cap condemnat, que els cops als soldats no van ser mers "incidents", sinó que hi va haver maltractament. "Es tracta d'una agressió física comesa per l'exercici de la violència, com regula el Codi Penal militar", subratlla la sentència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada