dimecres, 10 de maig del 2017

A través de Change.org el Col·lectiu per la Salvaguarda del centre històric de Perpinyà recull més de 2.000 signatures, que seran lliurades a les autoritats petinents

Mantindrà i continuarà la seva activitat dins l'Association pour la Sauvegarde du Patrimoine historique et artistique roussillonnais (ASPAHR), fundat fa anys, en 1963, “per promoure objectius semblants, i així la seva existència es podrà reactivar, gràcies a una energia i una presa de consciència renovades on el vostre suport constitueix una prova manifesta” 

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 10/05/2017 
Perpinyà (Rosselló).-  

El Collectif pour la sauvegarde du centre historique de Perpignan aconsegueix més de 2.000 signatures en la petició --a través de Change.org-- on es demana a l’alcalde de Perpinyà (Rosselló) que no continuí destruint el centre històric de la ciutat.
Ara els membres fundadors del Col·lectiu --Philippe Assens (agrònom - economista), André Balent (historiador, col·laborador de Maitron), Fabricio Cardenas (bibliotecari), Pierre Coureux (president d’Amitiés Internationales André Malraux, AIAM), Laurent Fonquernie (guia -conferènciant), Florence Gristi (formadora), Jean-Bernard Mathon (conservador - restaurador de Béns Culturals), Claire Ponsich (medievalista, EA1575 París-8), Clotilde Ripoull (consultant), Étienne Rouziès (arxivista - paleògraf i blocaire) i Olivier Savoyat (bibliotecari)-- mostren el seu agraïment “al suport rebut que permet crear públicament el debat necessari sobre la qüestió, al mateix temps que el fet de que des de fa dos any hi ha un programa de destruccions silencioses i massives en el que afecta la ciutat de Perpinyà, encara que estigui protegida per un pla de salvaguarda i d’interès aprovat en 2007.”
Segons el Col·lectius “les qüestions que generen aquestes destruccions i d'altres, ja anunciades, igualment els treballs denunciats en edificis antics de la ciutat, valoren encara més aquesta petició i ens ajuden a posar-hi fi. Tramitarem, certament, totes les vostres signatures a les autoritats pertinents. El col·lectiu qui ha llançat aquesta petició mantindrà i continuarà la seva activitat dins l'Association pour la Sauvegarde du Patrimoine historique et artistique roussillonnais (ASPAHR), fundat fa anys, en 1963, per promoure objectius semblants, i així la seva existència es podrà reactivar, gràcies a una energia i una presa de consciència renovades on el vostre suport constitueix una prova manifesta. Podeu continuar aportant el vostre suport en aquest sentit amb l’adhesió a l'ASPAHR: [aspahr2017@gmail.com]. Podeu continuar coneixent les qüestions relatives al centre antic de Perpinyà en el blog del Col·lectiu: [https://sauverperpignan.wordpress.com/] i a la pàgina de Facebook : Stop à la destruction du patrimoine de Perpignan, [https://www.facebook.com/groups/1011867438872812/].
El col·lectiu de salvaguarda patrimonial recorda que: “Perpinyà és una ciutat mil·lenària  que ha pogut conservar des de segles l’essencial de la seva estructura i del seu parcel·lari medieval, fet d’interès excepcional. Durant la segona meitat del segle XX, les municipalitats successives han deixat degradar el centre històric (habitacions desqualificades, insalubritat, lloguers especulatius, poblacions en dificultat, etc.). Per aquests motius, desprès anys d’estudis acurats s’ha delimitat un “sector salvaguardat” (Llei Malraux) del centre històric. També, el 2007, la vila i l’Estat van aprovar un Pla de Salvaguarda i de Valoració (PSMV) que defineix el que ha de ser conservat.  El 2014, jutjant aquest pla de salvaguarda massa constrenyedor, el Batlle actual, Jean-Marc Pujol ha decidit la seva revisió. L’objectiu declarat és “des-densificar”. Amb aquest pretext i sense esperar l’aprovació d’un nou Pla de Salvaguarda. S’han realitzat amb precipitació operacions irreversibles d’enderrocs (antiga rectoria de la catedral, barri de Sant Jaume, arbres centenaris…), contraris del tot amb el PSMV vigent, contraris, també amb la perspectiva de convertir el patrimoni en una eina de potenciació del desenvolupament i de la projecció de la vila de Perpinyà, tal com es pot veure en ciutats properes com Girona, per exemple.  Més de cent anys després de la destrucció de les muralles de la ciutat, d’ençà del 1904 (per tal, com es deia, d'”obrir la ciutat a la modernitat”…), és ara plantejada com una operació quirúrgica d’amplitud, amb base d’enderrocs massius i amb vista a projectes surrealistes o fins i tot delirants”.
A més a més de signar a Change.or, podeu posar-vos en contacte amb el Col·lectiu de Salvaguarda enviar un correu electrònic a l’adreça:  [sauverperpi@gmail.com].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada