dimarts, 23 de maig de 2017

A Guíxols volen eliminar el nom de la rambla Vidal per ser un traficant d'esclaus

La rambla Antoni Vidal, en una imatge d´arxiu.
La rambla Antoni Vidal a Guíxols.
Guíxols des del Carrer-Entesa presentarà una moció en el proper ple demanant el canvi de denominació  TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/05/2017 
Guíxols (Baix Empordà).-  

El grup municipal de Guíxols des del Carrer-Entesa, a l'oposició a l'Ajuntament de de Guíxols (Baix Empordà), presentarà al pròxim ple municipal una moció en què demana que s'elimini el nom d'Antoni Vidal de la rambla per haver-se enriquit amb el tràfic d'esclaus. Malgrat que va ser un “benefactor de la ciutat” durant el segle XIX, l'ombra del seu enriquiment a través de l'esclavatge motiva la petició de Guíxols des del Carrer-Entesa de canviar el nom de la rambla ganxona. I no es tracta d'una via qualsevol, ja que la rambla Antoni Vidal és una de les més emblemàtiques de Guíxols, ja que és molt cèntrica, té un gran nombre de negocis i acull desenes d'activitats al llarg de l'any. Una importància que Guíxols des del Carrer-Entesa li reconeix, ja que «és una de les principals artèries de vianants» de la ciutat.
Guíxols des del Carrer-Entesa recorda que Antoni Vidal va ser un home molt influent durant les primeres dècades del segle XIX i es va erigir com a “benefactor” de la seva ciutat natal, malgrat que de petit va marxar cap a Marsella (Boques del Roine, Provença, Occitània), on va viure fins a la seva mort. De fet, precisa Guíxols des del Carrer-Entesa, Vidal va ser conegut a la França de l'època com « le riche catalan de Marseille». Una riquesa que va voler compartir amb els veïns del seu Guíxols natal, de manera que va fer una important aportació econòmica per a la construcció del primer port ganxó, i també va donar feina als treballadors de les drassanes de la ciutat, exposa la formació. No van acabar aquí les bones obres d'Antoni Vidal amb la ciutat ganxona que el va veure néixer, sinó que a la seva mort, ha detallat Guíxols des del Carrer-Entesa, va deixar un llegat econòmic al municipi de 15.000 francs: la meitat per educar els nens (amb els quals es va construir el col·legi Vidal) i l'altra meitat per ajudar les famílies més necessitades. Aquestes donacions i bon tracte cap a Guíxols, però, no poden tapar, segons ha concretat Guíxols des del Carrer-Entesa, que Antoni Vidal va ser també un dels grans traficants catalans d'esclaus de l'època: els seus vaixells, els de la companyia Vidal-Frères, van ser dels més actius durant el període del 1820 al 1845 en el transport d'esclaus en direcció Amèrica.

«ESCLAVATGE I REPRESSIÓ»
Antoni Vidal va crear la seva pròpia factoria a l'illa de La Reunión (factoria és el nom que rebien els centres fortificats on es recloïen les persones africanes esclavitzades abans de ser embarcades). D'allà, i un cop carregades les bodegues, els vaixells de Vidal posaven rumb cap al mercat d'esclaus de Cuba, ha relatat la formació que demana eliminar aquest nom del nomenclàtor dels carrers ganxons.  

L’ANTIC CARRER DELS ARBRES 
Guíxols des del Carrer-Entesa exposa, doncs, que «el nom de l'emblemàtica rambla d'Antoni Vidal va lligat a una fortuna que es va forjar a través de l'esclavatge i la repressió», Davant d'aquest fet, la formació proposa que «l'Ajuntament es plantegi un canvi que permeti deslligar el nom de la rambla (abans carrer dels Arbres) del que té ara i portem una moció al proper Ple per tirar endavant la proposta».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada