divendres, 19 de maig del 2017

412) CRÒNICA QUATRE-CENTRES DOTZE DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

Estem en temps de sega (1640-2017). 
L’Audiència Provincial de Barcelona reobre el cas contra l’alcaldessa de Berga per les estelades. 
El jutjat de Berga va arxivar el cas fa dos mesos, després de considerar que Montserrat Venturós no va cometre cap delicte. 
Apareixen banderes espanyoles a diversos punts de Barcelona. 
Els Mossos d'Esquadra han identificat un grup de joves que enganxaven banderes monàrquiques espanyoles al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Cassoles.
Revolta contra la censura del Govern espanyol als llibres de text catalans. 
Govern i editorials consideren que la polèmica és intencionada. 
USTEC troba “nostàlgia del franquisme” en l'informe d'AMES.  


[Barcelona (República Catalana) 19/05/2017] 
L’AMIC DEL POBLE  

Torna l’abús inquisitorial de la monarquia: “Catalunya, comtat gran,/qui t'ha vist tan rica i plena!/ Ara el rei Nostre Senyor/declarada ens te la guerra.
Segueu arran!/Segueu arran,/que la palla va cara!/Segueu arran!
Lo gran comte d'Olivars/sempre li burxa l'orella:/-Ara es hora, nostre rei,/ara es hora que fem guerra.-  
Contra tots els catalans,/ja veieu quina n'han feta:/seguiren viles i llocs/fins al lloc de Riu d'Arenes;
n'han cremat un sagrat lloc,/que Santa Coloma es deia;/cremen albes i casulles,/i caporals i patenes,/i el Santíssim Sagrament,/alabat sia per sempre.
Mataren un sacerdot,/mentre que la missa deia;/mataren un cavaller,/a la porta de l'església,/ en Lluís de Furrià,/i els àngels li fan gran festa.
Lo pa que no era blanc/deien que era massa negre:/el donaven als cavalls/sols per assolar la terra.
Del vi que no era bo,/n'engegaven les aixetes,/el tiraven pels carrers/sols per regar la terra.
A presència dels parents/deshonraven les donzelles./Ne donen part al Virrei,
 del mal que aquells soldats feien:
-Llicència els he donat jo,/molta més se'n poden prendre.-
Sentint resposta semblant,/enarboren la bandera;/a la plaça de Sant Jaume,/n´hi foren les dependències.
A vista de tot això/s'és avalotat la terra:/comencen de llevar gent/i enarborar les banderes. Entraren a Barcelona/ mil persones forasteres;/entren com a segadors,/com érem en temps de sega.
De tres guàrdies que n'hi ha,/ja n'han morta la primera;/ne mataren al Virrei,/a l'entrant de la galera;/mataren els diputats/i els jutges de l'Audiència.
Aneu alerta, catalans;/catalans, aneu alerta:/mireu que aixís ho faran,/quan seran en vostres terres.
Anaren a la presó:/donen llibertat als presos./El bisbe els va beneir/Amb la ma dreta i l'esquerra:/-On es vostre capità?/On és vostre bandera?-/Varen treure el bon Jesús/Tot cobert amb un vel negre:/
-Llicència els he donat jo,/molta més se'n poden prendre.-
Sentint resposta semblant,/enarboren la bandera;/a la plaça de Sant Jaume,/n´hi foren les dependències.
A vista de tot això/s'és avalotat la terra:/comencen de llevar gent/i enarborar les banderes.  Entraren a Barcelona/mil persones forasteres;/entren com a segadors,/ com érem en temps de sega.
De tres guàrdies que n'hi ha,/ja n'han morta la primera;/ne mataren al Virrei,/a l'entrant de la galera;/mataren els diputats/ i els jutges de l'Audiència.
Aneu alerta, catalans;/catalans, aneu alerta:/mireu que aixís ho faran,/quan seran en vostres terres.
Anaren a la presó:/donen llibertat als presos./El bisbe els va beneir./Amb la ma dreta i l'esquerra:
-On es vostre capità?/On és vostre bandera?-/Varen treure el bon Jesús/Tot cobert amb un vel negre:
-Aquí és nostre capità,/aquesta es nostre bandera.-/A les armes catalans,/Que ens ha declarat la guerra!
Segueu arran!/Segueu arran,/que la palla va cara!/Segueu arran!”.  

L’AUDIÈNCIA PROVINCIAL DE BARCELONA REOBRE EL CAS CONTRA L’ALCALDESSA DE BERGA PER LES ESTELADES
L’Audiència Provincial de Barcelona ha reobert la causa contra l’alcaldessa de Berga; Montserrat Venturós, per no haver despenjat l’estelada de la façana de l’ajuntament durant els processos electorals del 27-S i 20-D. L’advocat de l’alcaldessa de la CUP, Benet Salellas, ha declarat a Catalunya Ràdio que Venturós no anirà a declarar si la citen: “Probablement no acudirem a declarar voluntàriament. Hi ha un component de dignitat que volem reforçar”.  
Salellas ha recordat que “com en el cas del 12 d’octubre de Badalona, els jutges que opten per no implicar-se en el conflicte polític i entenen que el dret penal no serveix per a corregir les conductes polítiques, son reprovats i corregits pels seus superiors, els jutges de l’Audiència Provincial, que son jutges molt més complaents amb el poder polític de torn”.
El jutjat de Berga havia arxivat la causa ara fa dos mesos, després de no apreciar delicte en les accions de Venturós. Tanmateix, la fiscalia va recórrer la decisió i ara l’Audiència Provincial de Barcelona ha decidit reobrir el cas.
La CUP ja ha anunciat que preparen mobilitzacions de solidaritat amb Venturós per als pròxims dies. 

DESEMBARCAMENT MASSIU D’ESTANQUERES A BARCELONA I ALTRES CIUTATS 
Mentre hi ha la campanya independentista del SÍ, l'aparell de l'Estat espanyol emplena d'estanqueres Barcelona i altres ciutats .  
Barcelona es va despertar ahir al matí amb tot de banderes de la monarquia espanyola  enganxades en diversos punts de la ciutat. A zones cèntriques, com la Gran Via, els vianants s’han trobat adhesius gegants de la bandera monàrquica espanyola als fanals. I així mateix en més punts, com ara el passeig de Gràcia, l’avinguda Meridiana, l’avinguda Diagonal i la via Augusta. També se n’han trobat a Sant Cugat del Vallès i l’Hospitalet de Llobregat.
Segons que ha informat RAC1, els Mossos d’Esquadra han identificat un grup de joves que van enganxar una cinquantena de banderes monàrquiques espanyoles al passeig de la Bonanova. En total eren set, tres dels quals menors. Els Mossos han interposat una demanda en contra dels quatre nois majors d’edat per haver infringit l’ordenança cívica, i podrien ser sancionats amb 600 euros. Fa pocs dies ja van aparèixer diverses banderes monàrquiques espanyoles en monuments de Barcelona.

USTEC TROBA “NOSTÀLGIA DEL FRANQUISME” EN L’INFORME D’AMES   
L’ofensiva censora que ha engegat el Govern espanyol contra els llibres de text catalans ha desfermat un rebuig unànime d’institucions i de les principals entitats del sector. El Govern de la Generalitat i el Departament d’Ensenyament català s’han manifestat desconcertats arran de l’encàrrec del Ministeri d’Educació del Govern espanyol a l’alta inspecció espanyola perquè elabori un informe detallat dels llibres de text que es fan servir a les escoles catalanes per comprovar si compleixen el currículum.
El secretari de Polítiques Educatives, Antoni Llobet, ha vinculat aquesta voluntat censora a la voluntat política de fer soroll i alarmisme. Ha lamentat la desconfiança en la professionalitat i el bon criteri dels docents catalans que denota aquesta mena d’encàrrec del Ministeri espanyol, com també la manca de respecte pel rigor de la industria editorial. Llobet ha celebrat també que, afortunadament, ja fa anys que va desaparèixer la necessitat d’un informe favorable previ per a autoritzar llibres de text. I ha afegit que l’administració educativa no s’encarrega des de fa temps d’escollir el material escolar, sinó que confia en la professionalitat dels docents per triar els que encaixin millor amb el projecte educatiu del centre. El secretari de Polítiques Educatives considera que el Govern espanyol ha reaccionat a partir de titulars i li ha retret aquest comportament: “Les administracions hi són per a asserenar els ànims i perquè els centres treballin amb la màxima tranquil·litat. Estem acostumats que de tant en tant, en aquesta qüestió, es fa soroll per combatre la situació de Catalunya”. A més, s’ha lamentat d’haver  d’assabentar-se de l’encàrrec del Ministeri espanyol pels mitjans de comunicació i ha criticat que aquesta situació hagi esdevingut “un costum”. Per a Llobet, darrere la polèmica hi ha la voluntat de descontextualitzar els continguts del currículum escolar, perquè els exemples que s’han posat de material amb què es pretendria adoctrinar corresponen a pàgines concretes, ha argumentat. A parer seu, és fonamental entendre tot el programa d’un curs i d’una etapa. “Si agafem unes pàgines o un llibre és que volem descontextualitzar maliciosament”, ha recriminat.
El Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no té constància de cap contingut en llibres de text que pugui motivar una denúncia. Llobet ha reiterat la plena confiança en les editorials i en els docents, que no fan cap ús malintencionat de cap eina pedagògica. ‘Ens estranya que algú s’escandalitzi perquè fonamentalment es parli dels elements més propers a l’alumne; de segur que això passa a qualsevol lloc del món; és una qüestió normal des del punt de vista pedagògic’, ha defensat.
USTEC-STES, sindicat majoritari dels professors de Catalunya, ha afirmat en un comunicat que l’informe sobre els llibres de text catalans té, en realitat, nostàlgia pels llibres de text del franquisme, que efectivament adoctrinaven en la religió del nacionalisme espanyol. USTEC també considera que la intenció del sindicat docent que ha impulsat l’informe, AMES, és reivindicar l’existència d’una història oficial espanyola que coarti la llibertat de pensament i imposar el relat oficial de la història nacional espanyola, que, com la majoria d’històries nacionals, solen ser “un compendi de mites justificadors de l’statu quo”.
USTEC-STES ha afegit que AMES es caracteritza per unes actituds d’un agressiu nacionalisme espanyol. A més, considera que l’estudi conté un seguit d’afirmacions discutibles i té com a finalitat atiar una polèmica inexistent en el sí de l’educació catalana. Es tracta, diu, d’inflamar els mitjans espanyols i els partits anticatalans per impulsar l’enèsima ofensiva contra el procés d’autodeterminació que es desenvolupa de manera pacífica i tranquil·la.
Les editorials ho consideren una polèmica “estèril, tendenciosa i inventada”. Antoni Garrido, president de la Comissió de Llibre de Text del Gremi d’Editors de Catalunya i director general de l’editorial Edebé, ha considerat la polèmica sobre l’adoctrinament als llibres catalans estèril, tendenciosa i inventada. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, Garrido ha manifestat que les editorials no intenten adoctrinar, sinó complir els requisits que els marquen els organismes oficials. Ha afegit que els editors es mouen a partir dels currículums que indiquen tant l’estat espanyol com els territoris que tenen competències en matèria educativa, i que els manuals de text que publiquen compleixen ambdós requisits.
Garrido ha explicat que la tasca que fan les editorials és rigorosa i científica en totes les matèries, però especialment en aquelles més sensibles, com ara Geografia, Història o Llengua. També ha recordat que cap editorial no pren posició política a l’hora de fer la feina, i que allò que preval és la claredat. Sobre l’informe d’AMES, Garrido entén que hi ha interès en criminalitzar un sector que és apolític. Finalment, ha explicat que, per bé que des del 2002 l’administració no fa cap revisió prèvia dels llibres de text que publiquen, si que hi ha revisions permanents del material perquè sigui rigorós. Després de criticar l’informe, ha dit que tots els llibres de text del seu catàleg segueixen estrictament la legislació vigent i s’adapten al cent per cent al currículum escolar establert pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada