dimarts, 9 de maig del 2017

405) CRÒNICA QUATRE-CENTES CINC DE LA CROADA DE L’ESPANYA NEGRA CONTRA LA GENT CATALANA

La Fiscalia del TSJC es querellarà contra la compra d'urnes. 
Hi veu delictes de prevaricació, desobediència i malversació. 
El Congrés de Diputats demanarà al Govern espanyol, a proposta del PSOE, l'exhumació al Valle de los Caídos del cadàver del dictador. 
La Fundació Francisco Franco va ingressar gairebé 180.000 euros l'any 2015. 
Les xifres surten a la llum un mes després que el Govern espanyol reconegués que l'ens té "secrets oficials". 


[Barcelona (República Catalana) 09/05/2017]  
L’AMIC DEL POBLE

On la consellera de la Presidència i portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, veu el normal exercici de les competències i obligacions de l'Executiu autonòmic català, la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya detecta delictes de prevaricació, desobediència (al Tribunal Constitucional) i malversació de diners públics. Ha anunciat, de fet, que es querellarà contra els responsables de la licitació amb què el Govern de la Generalitat engega el procés per comprar 8.000 urnes --transparents i de cartró-- per celebrar el referèndum d’autodeterminació. L'anunci correspon al Departament de Governació, al capdavant del qual hi ha la consellera Meritxell Borràs, que expressava recentment, com Munté, que "som competents en matèria d'eleccions i consultes, és lògic que vulguem disposar dels elements necessaris per tirar endavant aquests processos". Aquest mateix dimarts s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la licitació de l'acord marc per al subministrament d'urnes, que té un valor estimat de 200.000 euros. El període establert per presentar ofertes és de 15 dies.  

FRANCO, FORA DEL VALLE DE LOS CAÍDOS? 
El ple del Congrés dels Diputats aprovarà, amb tota probabilitat, aquest dimarts demanar al Govern espanyol l'exhumació de les restes del general Franco del Valle de los Caídos. La petició surt d'una proposició no de llei que ha presentat pel PSOE, però que d'aprovar-se no és d'obligat compliment ni tampoc és executiva. La iniciativa, però, té una càrrega simbòlica important, així com un valor polític, ja que es tractarà de la primera vegada que el Congrés de Diputats del Regne d’Espanya aprova un text en aquest sentit. Es dóna la circumstància que al passat mes de març, també a la cambra baixa, tot i que en la Comissió Constitucional, es va aprovar un text igual al que es debatrà aquest dimarts en el ple del Congrés.
En la votació de la Comissió, només el PP es va oposar al fet que el cadàver del dictador Francisco Franco fos retirat del Valle de los Caídos on està enterrat des de la seva mort el novembre de 1975.

REUBICAR LES RESTES DEL FEIXISTA JOSÉ ANTONIO EN UN RACÓ DE L’EDIFICI
La proposició de llei del PSOE demana al Govern "procedir a resignificar la funció de la Valle de los Caídos perquè deixi de ser un lloc de memòria franquista i nacional-catòlica i reconvertit en espai per a la cultura de la reconciliació, de la memòria col·lectiva democràtica, i de dignificació i reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura". El text també demana a l'Executiu espanyol, "en particular, donar compliment preferent a l'exhumació de les restes de Francisco Franco i el seu trasllat fora de la Valle de los Caídos, així com a l'exhumació de les restes de José Antonio Primo de Rivera per la seva reubicació, si s'escau, en un lloc no preeminent de l'edifici".
La proposta del PSOE ha agafat com a referència un informe del Ministeri de la Presidència del 29 de novembre del 2011, elaborat a instàncies del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.
El text demana que es recuperin les partides pressupostàries, retirades pel govern del PP de Mariano Rajoy, per "impulsar la retirada de símbols i monuments que honren la memòria dels vencedors o commemoren el conflicte civil o la dictadura, aplicant de forma plena i no arbitrària la llei, i evitant així tota exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura, en el convenciment que els símbols i monuments públics han de ser ocasió de trobada i no d'enfrontament, ofensa o greuge". 

PER UNA COMISSIÓ DE LA VERITAT
També diu la proposta del PSOE que cal "promoure la creació d'una Comissió de la Veritat, en la línia de les recomanacions de Nacions Unides" i "estudiar la qüestió de la nul·litat de les condemnes dictades pels tribunals penals franquistes contra els qui van defensar la legalitat republicana". 

LA FUNDACIÓ FRANCISCO FRANCO VA INGRESSAR GAIREBÉ 180.000 EUROS EL 2015
La Fundació Nacional Francisco Franco va ingressar gairebé 180.000 euros en l'exercici de l'any 2015. Segons publica el portal Infolibre, 97.605 euros vindrien de les quotes dels afiliats i 75.372 euros correspondrien a la partida de "subvencions, donacions i llegats". Amb tot, la revista també treu a la llum que la Fundació franquista també acumula pèrdues. Durant el mateix període de temps, l'ens que promociona l'ideari feixista del dictador Franco va tenir unes pèrdues de més de 84.000 euros. 
Les xifres surten a la llum just un mes després que el Govern espanyol reconegués que la Fundació Nacional Francisco Franco disposa de documents classificats com a "secrets oficials". Arran d'una pregunta d'Alberto Garzón, es va poder saber que la fundació franquista té documentació de la Presidència del Govern espanyol fins al juny del 1973, quan es va nomenar president a Carrero Blanco.

CAS FLAGRANT D’INCOMPLIMENT DE LA LLEI DE MEMÒRIA HISTÒRICA
Són diferents els casos coneguts al Regne d’Espanya d'entitats que incompleixen la Llei de Memòria Històrica. Potser un dels exemples més flagrants és la Fundació Nacional Francisco Franco, una entitat que exalta la memòria del dictador i promou activitats per recordar la seva figura. Per això, En Marea, l'aliança d'Units Podem a Galícia, ha decidit moure fitxa. La formació presentarà tres iniciatives al Congrés de Diputats del Regne d’Espanya per intentar evitar que entitats com aquesta puguin constituir-se i cobrar subvencions. Alhora, reclamen accions penals contra aquelles persones que violen la legislació vigent.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada