dijous, 20 d’abril del 2017

Urbanisme veu impossible que es pugui construir res a la zona d'Es Codolar a Tossa de Mar


El director ha recordat que no només el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner preserva aquest àmbit, sinó també el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines 
El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, acompanyat del cap dels serveis territorials, Jordi Domènech. ACN
El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, acompanyat del cap dels serveis territorials, Jordi Domènech.

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/04/2017 
Tossa de Mar (La Selva marítima).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies a la veu unànime del Parlament de Catalunya, que ahir en comissió ja es va posicionar obertament en contra del port esportiu a Es Codolar de Tossa de Mar (la Selva marítima), avui s'hi ha sumat la Comissió d'Urbanisme. El seu director general, Agustí Serra, ha estat meridianament clar sobre la intenció de pretendre construir res a la zona d'Es Codolar. "És impossible que ho autoritzem", ha assegurat.
Serra no ha volgut referir-se al port esportiu, perquè no correspon a Urbanisme autoritzar aquests equipaments --que en el cas de Tossa de Mar, tindria 396 amarradors--. Sí que ha recordat, però, que el Pla de Ports de la Generalitat no el contempla.
On sí que el director general ha entrat de ple és en tot allò que s'ha projectat des de primera línia de mar cap a muntanya. És a dir, l'aparcament per a 400 vehicles, la zona de serveis, l'hotel de 5 estrelles i els xalets de luxe. "Tot això és inviable", ha remarcat Agustí Serra, "perquè la zona gaudeix d'una protecció especial".
I aquí, el director ha recordat que no només el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC) preserva aquest àmbit, sinó també el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines (PTPCG). Per això, assegura que la Generalitat ja ha blindat poder-hi edificar res, i que no és necessari --tot i que tampoc sobrer-- voler estendre fins a Es Codolar el PEIN del Massís de Cadiretes --com va reclamar ahir el Parlament de Catalunya--. 

NO MÉS “ANDRÒMINES” ARRAN DE MAR  
Serra ha fet aquestes declaracions després de la reunió de la comissió d'Urbanisme. Que precisament, dins els punts de l'ordre del dia, també ha avaluat un altre projecte que afecta a primera línia de mar. En aquest cas, al Baix Empordà. Es tracta de l'avanç del pla especial urbanístic dels Jardins de Cap Roig, la finca on s'hi celebra un dels festivals degans de la Costa Brava. El paratge, de 20 hectàrees, situat a cavall de Palafrugell i Mont-ras, és ara propietat de CaixaBank. El document que ha avaluat la comissió esbossa què s'hi vol fer en un futur i inclou dues ampliacions a tocar del castell. Una, l'auditori soterrat; l'altra, una sala polivalent situada a la part nord de la fortalesa. I és precisament aquesta sala la que no convenç a Urbanisme. El director general explica que la seva façana sobresortirà massa entre el paisatge, i que volen evitar "que apareguin determinades andròmines" a primera línia de la costa. Per això, la comissió ha demanat als promotors que ho reformulin, amb l'objectiu de preservar els valors paisatgístics de l'entorn. "Tenint en compte que l'avanç del pla és un document molt genèric, i que encara li queda camí per recórrer", ha precisat Serra. 

84 NOVES HECTÀREES PER AL PGA  
El dels Jardins de Cap Roig no és l'únic avançament de pla especial que ha passat avui per comissió. També se n'ha avaluat un altre; en aquest cas, a la comarca de la Selva. Es tracta del què permetrà al PGA de Caldes de Malavella ampliar-se amb 84 noves hectàrees (situades entre la línia del TAV i l'eix transversal). En aquesta zona, que fonamentalment pertany a Vilobí d'Onyar, s'hi ha projectat un llac artificial, una hípica, una àrea esportiva vinculada al golf i una zona de vinyes amb un celler. La comissió d'Urbanisme ha avalat el projecte, però amb matisos (perquè gran part és sòl no urbanitzable). "Per exemple, se'ls ha respost que una zona de bars i cafeteries no hi té encaix o que, abans de construir el celler, plantin la vinya i n'assegurin la producció", ha concretat Serra. 

SENSE PLANTA DE BIOMASSA
Apart d'aquests, la comissió també ha valorat altres punts. Al Ripollès, s'ha comprovat que l'Ajuntament ha complert la sentència del contenciós que ha tombat una planta de biomassa, perquè no s'ajustava al Pla General. La instal·lació, que havia de produir electricitat a partir de restes vegetals, es volia situar a la Colònia Llaudet.
A la Garrotxa, Urbanisme ha tombat un pla urbanístic que afectava el nucli d'Hostalnou a la Vall de Bianya. Allà, l'Ajuntament hi situava una parcel·la per a usos escolars, i la complementava amb 53 habitatges nous. "Tenint en compte que al nucli hi viuen 109 persones, això suposava més que doblar l'actual població; per això, hem suspès el pla perquè ens semblava del tot desproporcionat", ha dit Serra.
Per últim, a l'Alt Empordà, la comissió també ha tombat el projecte per fer un hotel a Pont de Molins. S'havia de situat a la Farinera d'en Lluís, un edifici històric del segle XVII a tocar de l'N-II. Però com que es troba en zona inundable, Urbanisme n'ha suspès l'aprovació.
En aquesta mateixa comarca, la comissió sí que ha aprovat definitivament el projecte per construir un observatori astronòmic a Albanyà. I també ha donat llum verda del tot al pla especial del port del Port de la Selva (Cap de Creus, Alt Empordà). 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada