dimecres, 26 d’abril del 2017

Preocupació veïnal per la proliferació de pisos turístics al Barri Vell de Girona

Dues associacions han organitzat una assemblea que analitzarà les conseqüències del fenomen. 
La CUP-Crida per Girona demana un estudi sobre els pisos turístics il·legals per fer-hi front. 
La formació denuncia la pressió que estan rebent molts veïns i veïnes de l’entorn del Barri Vell per convertir els seus pisos en habitatges d’ús turístic. 
  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/04/2017 
Girona (Gironès).-  

Segons la premsa convencional gironina Dues associacions han organitzat per demà al vespre una assemblea per debatre sobre «l'augment indiscriminat» de pisos turístics al Barri Vell de Girona, i molt especialment a les zones de Sant Pere de Galligants i Sant Fèlix. Segons alerten, cal una «reflexió» sobre aquest fenomen, ja que segons indiquen comporta que es realitzin menys activitats associatives (ja que disminueix la xarxa veïnal), fa que els comerços hagin de tancar o vegin reduïda la seva activitat i que disminueixi l'oferta de lloguer de pisos destinats a habitatge, la qual cosa es tradueix en un augment dels preus dels lloguers per als veïns de la ciutat. La reunió, oberta a tothom, es farà a les vuit del vespre al centre cívic del Barri Vell-Mercadal.
La trobada l'impulsen l'Associació Cultural Burg de Sant Pere de Galligants i l'Associació de Veïns del Barri Vell. Segons expliquen els seus promotors, en les darreres setmanes han tingut coneixement que hi ha prevista l'obertura de nous pisos de lloguer turístic als barris de Sant Pere i Sant Feliu. Per això, consideren que ha arribat el moment de fer «una reflexió» sobre aquest fenomen, ja que, segons argumenten, «l'augment indiscriminat de pisos destinats a lloguer turístic té conseqüències en la vida dels barris i, de retruc, a tota la ciutat». En aquest sentit, assenyalen que si pugen els preus de lloguer al Barri Vell a causa dels pisos turístics, els veïns hauran de desplaçar-se a altres zones de la ciutat, de manera que els preus acabaran augmentant a tot arreu. «Es crea un efecte dominó», assenyalen.
Segons indiquen els impulsors de l'acte, els turistes que fan una estada breu en aquests barris no s'hi vinculen de la mateixa manera que els veïns i veïnes. Per això assenyalen que, a l'haver-hi menys residents, s'acabaran organitzant menys activitats populars i els comerços tindran menys clients o fins i tot hauran de tancar perquè els turistes que estan de pas no tenen una relació tan constant amb els comerços com els que hi viuen tot l'any. Els representants veïnals, doncs, consideren que cal reflexionar sobre aquest augment de pisos turístics perquè això pot afectar «la vida veïnal del barri i el seu batec, dels quals ens sentim tan orgullosos». 

MANCA D’UN CENS «REAL»
Segons dades oficials de l'Ajuntament de Girona, hi ha comptabilitzats 361 apartaments turístics a la ciutat. La xifra és notablement superior a la de l'any passat, quan n'hi havia 202 de registrats. Els veïns, però alerten que aquesta dada no té per què sé correcta, ja que hi ha pisos que es lloguen a visitants de forma irregular. Per això, lamenten que no hi ha un cens real sobre la quantitat de pisos turístics que hi ha. «No sabem quin és l'abast de la situació ni quin és el punt de vista de l'Ajuntament», critiquen.
De moment, aquesta primera trobada servirà perquè els veïns puguin compartir preocupacions i veure quins són els neguits de cada zona. A partir d'aquí, decidiran quines accions emprendre per tal d'intentar preservar l'essència del Barri Vell, Sant Fèlix i Sant Pere de Galligants. 

NECESSITAT D’UN ESTUDI
La CUP-Crida per Girona ha reclamat al govern de la ciutat que actuï de forma urgent davant la massificació dels pisos turístics a la ciutat. Cal tenir en compte que des del 2013 fins el 2016 el nombre d’habitatges d’ús turístic registrats a la ciutat s’ha multiplicat per 11, passant de 31 a 342, segons dades de l’Ajuntament. D’aquests, un 59% són al Barri Vell, un 15% a l’Eixample Nord i un 10% al Mercadal.
El grup municipal ja va fer un prec sobre aquest tema al mes de febrer, però l’alcaldessa Marta Madrenas va negar que hi hagués cap problema i va descartar prendre mesures especials. Dos mesos després, la CUP-Crida per Girona ha rebut múltiples queixes i missatges de preocupació per part de gent que viu a l’entorn del Barri Vell. Així, diversos veïns i veïnes denuncien la pressió i insistència per part d’empreses per vendre o llogar els seus immobles com a habitatges d’ús turístic. La formació també té constància que s’estan venent edificis sencers a inversors estrangers per a fer-hi apartaments per a visitants.
Davant d’això, la CUP-Crida per Girona ha reclamat al govern que faci un estudi sobre el fenomen, en especial per a comptabilitzar el nombre de pisos turístics il·legals i perseguir aquesta pràctica; i que prevegi una bateria de mesures per regular la proliferació d’allotjaments turístics i per frenar les conseqüències negatives que la seva existència pot provocar en termes de cohesió social i d’accés a l’habitatge, entre d’altres.

A DISPOSICIÓ DEL VEÏNAT DEL BARRI VELL
La CUP-Crida per Girona ha mostrat el seu suport a les entitats veïnals que demà dijous a les 20:00h al centre cívic del Barri Vell han convocat una assemblea oberta per tractar el fenomen, i s’ha posat a la seva disposició. La formació ha celebrat l’autoorganització veïnal per fer front a aquesta problemàtica creixent, i ha reclamat al govern que atengui les seves peticions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada