dissabte, 29 d’abril del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 29 d'abril de 1978 mor a Vilanova i la Geltrú l'anarquista i anarcosindicalista Joan Colomé.

http://www.estelnegre.org/fotos/colomejoan.jpg
Necrològica redactada per un dels amics de Joan Colomé, el poeta anarquista Roc Llop.
Durant la Retirada de febrer de 1939 i patí els camps de concentració francesos i les Companyies de Treballadors Estrangers. Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència. 
L’any 1976 es traslladà de París a Perpinyà, on col·laborà en activitats anarquistes vers l’Empordà i el Barcelonès, realitzant diferents viatges al Garraf i a Barcelona un cop mort el dictador Francisco Franco. Sempre milità en la CNT-AIT. 


Joan Colomé: 
El 29 d'abril de 1978 mor a Vilanova i la Geltrú (Garraf) l'anarquista i anarcosindicalista Joan Colomé. Havia nascut a Sant Pere de Ribes (Garraf).
Des de molt jove milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 participà en les lluites als carres de Barcelona i posteriorment s'encarregà de l'administració de la col·lectivitat de Vilanova i la Geltrú.
Durant la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i patí els camps de concentració francesos i les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).
Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència i després de la Segona Guerra Mundial interimperialista treballà en el camp i en la construcció, militant a Santa Marta (d'Òlt i Garona, Nova Aquitània, Occitània) i fou secretari de la Federació de París (Illa de França) de la CNT-IT en l’Exili al mateix temps que participava en un grup de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), col·laborant en l'administració del periòdic cenetista Le Combat Syndicaliste i en la llibreria de la CNT-AIT al parisenc carrer Des Vignoles.
L’any 1976 es traslladà a Perpinyà (Rosselló), on col·laborà en activitats anarquistes vers l’Empordà i el Barcelonès amb Miquel-Dídac Piñero, que s’havien conegut a la llibreria de la CNT a París i en tasques al setmanari Le Combat Syndicaliste i el bimensual cenetista en català Terra Lliure realitzant diferents viatges al Garraf i a Barcelona un cop mort el dictador Francisco Franco. Sempre milità en la CNT-AIT, era una persona molt solidària i ben formada. Ja malalt, quan estava a punt de morir, es traslladà a Vilanova i la Geltrú.
Joan Colomé va morir el 29 d'abril de 1978 a Vilanova i la Geltrú i fou enterrat l'endemà en aquesta localitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada