dimecres, 26 d’abril del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 26 d'abril de 1885 neix a Barzola (Llombardia) la propagandista anarquista Giuditta Maria Zanella

Giuditta Zanella i Ilario Margarita
Durant la Retirada de 1939 creuà la frontera amb el seu company pel Portús i mentre aquest, Ilario Margarita, junt amb els també anarquistes italians Alberto Maiero, Lorenzo Giusti i Giovanni Spilzi eren internats primer al camp de concentració d’Argelers de la Marenda –i després de Gurs--, ella va anar a parar el setembre d’aquell any a Sent Clement (Corresa) 




Giuditta Zanella: 
El 26 d'abril de 1885 neix a Barzola (Angera, Varese, Llombardia) la propagandista anarquista Giuditta Maria Zanella, també coneguda com Yudith. Els seus pares es deien Liberale Zanella i Letizia Carrieri. Les seves germanes Maria, Elena i Eugenia (Lina) també foren anarquistes.
D'antuvi milità en el Partit Socialista Italià (PSI). En contacte amb el grup editor del periòdic anarquista Le Réveil de Ginebra (Ginebra, Suïssa), destacà com a propagandista entre els cercles obreristes, especialment els de dones.
En 1915 va ser detinguda per la seva militància i la seva participació en manifestacions de la «Setmana Roja» del mes de juny de l'any anterior.
Prengué part en el motí antimilitarista de 1917 i en el moviment d'ocupació de fàbriques a Torí (Piemont, Itàlia). En aquesta època s'uní sentimentalment amb el militant anarquista Ilario Margarita.
En 1920 col·laborà amb el grup editor del periòdic anarquista Cronaca Sovversiva de Torí. Durant els anys vint la parella visqué clandestinament a França, Bèlgica, Cuba i els Estats Units.
En 1931, arran de la proclamació de la República del 14 d’Abril, marxà amb seu company a Barcelona, on visqueren amb identitat falsa i constantment vigilats per la policia política feixista italiana. El juliol de 1932 ambdós van ser detinguts i el 20 de setembre expulsats cap a l’Estat francès per assistir a «reunions anarquistes clandestines», però retornaren clandestinament a Catalunya. Participà activament als carrers de Barcelona, junt al seu company, en els combats obrers contra els militars facciosos els dies 19 i 20 juliol i, tot seguit, ambdós s'enrolaren com a milicians, ell en la «Columna Ortiz» i ella en la «Columna Durruti» marxant al front de Saragossa (Aragó), on era coneguda sota el pseudònim de Yudith.
Durant la Retirada de 1939 creuà la frontera amb el seu company pel Portús (Vallespir) i mentre aquest, Ilario Margarita, junt amb els també anarquistes italians Alberto Maiero, Lorenzo Giusti i Giovanni Spilzi eren internats primer al camp de concentració d’Argelers de la Marenda (Rosselló) –i després de Gurs (Prineu Atlàntic, Nova Aquitània, Occitània)--, ella va anar a parar el setembre d’aquell any a Sent Clement (Corresa, Llemosí, Occitània).
Sempre companya d'Ilario Margarita, Giuditta Zanella va morir el 5 d'agost de 1962 a Torí (Piemont).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada