divendres, 21 d’abril del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 21 d'abril de 1899 neix a La Felguera l'anarcosindicalista Agustín García Álvarez

Agustín García Álvarez en una fotografia de1948 
Greument ferit al final de la guerra, fou evacuat a l’hexàgon francès on, com a ex combatent del front nord, va ser hospitalitzat a Iparralde en un hospital reservat als bascos. 
Després fou internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda. 




Agustín García Álvarez: 
El 21 d'abril de 1899 neix a La Felguera (Langreo, Astúries) l'anarcosindicalista Agustín García Álvarez.
En 1915 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) de La Felguera. En 1922 assistí a la Conferència centista de Saragossa. El febrer de 1932 fou delegat pel Sindicat d'Oficis Diversos de la CNT-AIT de La Felguera al Ple Regional confederal. El setembre d'aquell any representà la Federació Local de La Felguera de la CNT-AIT al Congrés Regional confederal. Abans de la guerra civil milità en el sindicat «El Porvenir de la Humanidad» del barri de Bidebieta de Basauri (Gran Bilbao, Biscaia, País Basc, Euskal Herria).
Durant el conflicte bèl·lic lluità a la zona de Bilbao (Biscaia) enquadrat en el «Batalló Isaac Puente» de la CNT-AIT. Greument ferit al final de la guerra, fou evacuat a l’hexàgon francès on, com a ex combatent del front nord, va ser hospitalitzat a Iparralde (Euskal Herria) en un hospital reservat als bascos.
Després fou internat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda. Més tard, després d'una breu estada a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), s'instal·là a Bordeus (Gironda, Nova Aquitània, Occitània).
Amb l'Alliberament intentà emigrar als Estats Units, on el seu germà gran hi vivia, però li va ser denegat el visat per l'administració nord-americana.
En 1946 era vocal de la Federació Local de la CNT d'Euskadi Nord de Bordeus. Encara que contrari a les tesis pro construcció d’un partit llibertari que defensava Martínez Prieto, fou partidari de la tendència col·laboracionista de CNT amb els governs republicans en l’Exili.  
Agustín García Álvarez va morir de càncer el 29 d'abril de 1965 a Bordeus i fou enterrat al cementiri de la Cartoixa d'aquesta ciutat al costat de la seva companya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada