dijous, 27 d’abril del 2017

L’Espai Antiracista aïlla PxC el dia de Sant Jordi a Salt

Durant la diada de Sant Jordi a Salt, l’Espai Antiracista va tornar a protestar davant de la parada de PxC. 
Agents anitavalots dels Mossos d'Esquadra van carregar contra les manifestants antiracistes. 
Van intervenir tres unitats d’antiavalots que van carregar contra les antifeixistes fins a fer-les retrocedir. 
L’acció, que no ha deixat indiferent ningú, ha provocat reaccions oposades dels grups municipals, que es van expressar durant el ple de l’Ajuntament. 
Segons el regidor Palacio: “PxC no pot llençar un missatge d’odi i esperar que no es reaccioni”. 


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/04/2017 
Salt (Gironès).- 

Llegim en ARIET.CAT que el passeig Ciutat de Girona de Salt (Gironès) era, diumenge el 23 d'abril a primera hora, un formiguer de gent anant i venint amunt i avall atrafegada muntant la parada amb motiu del Sant Jordi de la seva entitat al lloc que li havia estat assignat per sorteig. Bé, totes no; la parada del capdamunt del passeig havia estat situada allà a dit pels Mossos d’Esquadra “per motius de seguretat”. Era la del partit xenòfob Plataforma x Catalunya, amb la seva pancarta negra i dues enormes banderes amb la creu de Sant Jordi.
L’Espai Antiracista de Salt i Girona, que des de fa tres anys respon a la presència al carrer de Plataforma x Catalunya, va afirmar en un comunicat adreçat als col·lectius del poble que “no pot ser que aquells que fan bandera de l'odi, la discriminació i la divisió ens enterboleixin la jornada” i que tots els veïns i veïnes de Salt han de poder sentir-se “incloses, no discriminades i segures en la celebració de Sant Jordi”.
Per això, enguany, amb un govern municipal format per ERC i IPS-CUP, el col·lectiu antiracista va passar a l’acció amb mesos d’antel·lació, sol·licitant a l’Ajuntament que impedís la presència de parades xenòfobes, introduint a la sol·licitud una clàusula que obligués cada entitat a comprometre's “a no difondre missatges ni promoure per cap mitjà actituds xenòfobes, d’exclusió, de discriminació o de priorització d’alguns col·lectius o persones sobre altres en funció del seu lloc de naixement, nacionalitat, religió o color de pell".
L’Espai Antiracista va denunciar en un comunicat que l’Ajuntament no els havia fet cas i advertia que “si l’Ajuntament no fa els deures, els farem entre tots i totes”. En aquell moment la regidora de Cultura Eva Rigau (IPS-CUP) va respondre que, encara que no ho hagués fet públic amb la resta de la normativa, el govern municipal havia “escoltat” la proposta i que un decret preveia que no es pogués difondre material “xenòfob, pornogràfic, il·legal, d'apologia del terrorisme o atemptatori contra els drets humans”. Cap acció institucional, tanmateix, va impedir la presència del partit xenòfob durant la diada de Sant Jordi.
De fet, la iniciativa municipal devia haver despertat més aviat poques expectatives en l’Espai Antiracista, perquè des de feia dies havia inundat les xarxes i els carrers amb una convocatòria de concentració i un seguit d’activitats a la parada de PxC sota el lema Aïllem el racisme. 

ACCIÓ DE L’ESPAI ANTIRACISTA DURANT EL SANT JORDI
A les 9 del matí, com en les darreres celebracions de Sant Jordi, activistes  van començar a repartir a totes les parades que van voler-ho banderoles amb el lema ‘Tothom és de casa. Salt diu no al racisme’, en resposta al lema de PxC, ‘Primer els de casa’. La iniciativa va tenir una molt bona acollida, ja que més del 90% de les parades lluïen la banderola antiracista.
Però les banderoles no van agradar gens als dos regidors del partir xenòfob, que a  2/4 de 10 del matí van deixar la seva parada per anar a increpar les activistes antiracistes que repartien banderoles i fulls volants pel passeig.
Sergi Fabri, amb el mòbil a la mà, gravava les activistes ostensivament, mentre denunciava a crits la suposada il·legalitat de les banderoles. Sergio Concepción, que l’Espai Antiracista ha mostrat recentment fotografiat exhibint una arma de foc, en companyia del líder neonazi d’Alba Daurada o a Auschwitz, va arribar a amenaçar i empènyer les militants abans de tornar a la seva parada. I allà els va trobar la convocatòria antifeixista, que havia sortit passades les 11 del matí de l’altra punta del passeig, en manifestació,  darrera la pancarta ‘Aïllem el racisme’ i amb crits de “Tothom és de casa”, “Fora racistes, fora Plataforma”  i “Visca Salt antiracista”.
Un centenar de persones van envoltar la parada de PxC, cantant consignes, impassibles malgrat les provocacions d’un simpatitzant de PxC d’avançada edat que es dirigia a les concentrades amb actitud desafiant. Tot seguit van aparèixer en escena els dos grans plafons de fullola que havien de materialitzar el lema de la marxa aïllant físicament la parada de PxC. La contenció que amb dificultats s’havien imposat la desena de membres de Plataforma x Catalunya va volar pels aires quan van trobar-se darrera el mur de fusta. Van colpejar amb ràbia els plafons per llançar-los contra les manifestants, que van haver de sostenir-los perquè no els caiguessin al damunt.
Aleshores van intervenir les tres unitats d’antiavalots dels ARRO dels Mossos d’Esquadra estacionades en un carrer adjacent, que van carregar contra les antifeixistes fins a fer-les retrocedir, amb una duresa que no va minvar al llarg del matí.
L’Espai Antiracista va seguir amb les activitats a la parada de Plataforma x Catalunya fins ben entrat el migdia, amb les actuacions musicals de Casumaï i Ginestà i el clown de Contaminando Sonrisas. Això sí, el mural antiracista que s'havia anunciat haurà d'esperar una altra ocasió, ja que els plafons que havien de ser-ne el suport van ser la principal baixa de la confrontació entre xenòfobs, mossos d'esquadra i antiracistes.  

UNA PROTESTA QUE HA AIXECAT POLSEGUERA
L’acció convocada per l’Espai Antiracista ha provocat polseguera entre els grups municipals de l’Ajuntament de Salt. PxC va difondre un vídeo per denunciar "agressions" de la mobilització antiracista, i al ple de l'endemà va instar el govern municipal a condemnar l'acció de protesta. Atilano González, de Ciutadans, va anunciar que al pròxim ple presentarà una moció de condemna dels fets, que li havien recordat "un circ romà". Unió s'hi va adherir, de fet l’exalcalde Jaume Torramadé, va iniciar la seva intervenció mostrant “sorpresa” que el ple no hagués començat amb una declaració de condemna, afirmant que tot i no trobar-se en sintonia amb els plantejaments ideològics s’havia de respectar la pluralitat. També el flamant grup del PDeCAT va adherir-se a la iniciativa de Ciutadans.
Davant dels precs dels esmentats grups i de la interpel·lació del regidor de PxC Sergi Fabri, l’alcalde Jordi Viñas (ERC) va evitar condemnar una acció que no li "havia agradat gens" i que va "lamentar molt" i va afirmar que la prioritat de l'equip de govern de l’Ajuntament havia estat que "PxC pogués tenir paradeta per Sant Jordi". La resta de grups no van pronunciar-se.
En declaracions a l’ARIET, Wilder Palacio, regidor de Canviem Salt, ha donat suport a l’acció convocada per l’Espai Antiracista i ha traslladat la responsabilitat al discurs xenòfob de PxC. Segons Palacio, “PxC no pot llançar un missatge d’odi i esperar que no es reaccioni”. El regidor ha mostrat també la preocupació del que titlla d’una “normalització del discurs de PxC”. Palacio troba greu que els diferents grups municipals donin suport i normalitzin la presència d’un partit d’extrema dreta i que promou obertament el racisme.
Ferran Burch, tinent d'alcalde d'IPS-CUP, diu que el seu grup municipal "no està per condemnar accions com la de diumenge, sinó per denunciar partits com PxC que promouen un discurs discriminador". Tot i així admet que dins de la formació de l’esquerra independentista   que representa hi ha "diversitat d'opinions pel que fa la tàctica a emprar per combatre aquests discursos", però assegura que amb l'Espai Antiracista "estan totalment d'acord en el fons". El tinent d'alcalde de Salt assegura que "qui posa en risc la convivència és el partit xenòfob". Burch afegeix que, en una ocasió, PxC va arribar a penjar una bandera de Daesh al municipi per fer creure que al poble de Salt hi havia simpatitzants d'Estat Islàmic.
Mentrestant, l'Espai Antiracista ha qüestionat la legitimitat d'un ple municipal anòmal, que una de cada tres veïnes majors d'edat del poble no han pogut escollir perquè se'ls nega el dret de vot. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada