dijous, 27 d’abril del 2017

L’Ajuntament de Llagostera dedica un parc a l'anarcosindicalista Eugeni Gurnès Bou

Fou alcalde de Llagostera durant la guerra en representació de la CNT-AIT. 
Després de sotmetre's a un judici sumaríssim va ser afusellat el 7 de maig de 1947 pel franquisme al cementiri vell de Girona. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/04/2017
Llagostera (Gironès).- 

El ple de l’Ajuntament de Llagostera (Gironès), celebrat ahir dimecres 26 d’abril, va aprovar per unanimitat assignar el nom de l’anarcosindicalista Eugeni Gurnés Bou a un espai públic ubicat a Can Gotarra, entre el carrer del Porxo i l'avinguda Gotarra.
Amb motiu d'aquest homenatge, l’Ajuntament i l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Llagostera han organitzat diversos actes que es durant a terme durant el proper mes de maig.
Eugeni Gurnés Bou, va ser alcalde de Llagostera per la CNT-AIT del novembre de 1936 al març de 1937 i primer tinent d'alcalde fins el 10 de maig de 1938.
Gurnés, militant anarcosindicalista, va formar part del Comitè de Milícies Antifeixistes . Va ser cridat al front el 1938 on va estar destinat al cos de Transports de l'Exèrcit Popular de la República.
En el decurs de la Retirada, a primers de febrer de 1939, va passar la frontera del Pirineu com la major part de l'Exèrcit Popular de l’Est i fou internat al camp de concentració de Barcarès, després al de Ribesaltes, també al Rosselló, i finalment al de Tornay (Alt Marne, Gran Est,  Alsàcia-Xampanya-Ardenes-Lorena). L'agost de 1939 ingressà malalt a l'hospital de Thouars (Deux-Sèvres, Aquitània-Llemosí Poitou-Charentes) on un cop recuperat, va fer d'infermer al mateix hospital.
L'agost de 1940 intentà passar la frontera per Irún (Guipúscoa, País Basc, Euskal Herria) per tornar a casa. Aleshores fou capturat pels franquistes i enviat al camp de concentració de Miranda de Ebro (Ebro, Burgos, Castella la Vella). Empresonat, primer a Madrid i més tard a Girona.
El novembre de 1940 comença el procediment sumaríssim que tres anys més tard acabaria amb el seu afusellament a la tàpia del cementeri vell de Girona. El 7 de maig de 1943 va ser afusellat. Tenia 36 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada