dissabte, 15 d’abril del 2017

La bandera republicana tricolor oneja a la plaça Miquel Murlà de Guíxols


La hissada va anar a càrrec de la besnéta de l'alcalde republicà Francesc Campà. 
Reclamen recuperar el nom de la plaça de la República a Blanes. 






 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 15/04/2017 
Guíxols (Baix Empordà).-  

Des d’ahir, efemèride de la República del 14 d’Abril de 1931, llueix la bandera republicana a la plaça Miquel Murlà de Guíxols (Baix Empordà), just davant el monument a les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista. Ha estat ahir divendres quan s'ha organitzat l'acte per hissar la bandera tricolor. Un símbol que han posat a la plaça per retre homenatge a tots aquells que van defensar els valors de la República al seu temps enfront el cop militar franquista de juliol de 1936.
La proposta d'introduir la bandera tricolor al municipi es va aprovar per unanimitat al ple de l’Ajuntament del 30 de març a proposta del regidor de Guíxols des del Carrer-Entesa (GdC), Jordi Lloveras. Una iniciativa que va tenir molt bona acollida per tot el que representava pel poble ganxó.
La bandera també ha estat un homenatge a Francesc Campà, que era l’alcalde per ERC a Guíxols el juliol de 1936 quan l’aixecament militar feixista i que va ser afusellat al cementiri vell de Girona el març de 1939 després d’un consell de guerra sumaríssim, per les seves conviccions polítiques i ideològiques republicanes.
L'alcalde de Guíxols, Carles Motas, juntament amb una besnéta de Campà, Laura Muñoz, van hissar la bandera tricolor en un acte que “vol servir per recordar els valors de la llibertat i la democràcia que predicava la República i no caure novament amb l'autoritarisme”.
Després, un grup d'afiliats i amics de GdC van dipositar una composició floral amb els colors de la república al peu del monument a les víctimes del franquisme. 


PLAÇA DE LA REPÚBLICA A BLANES
Ahir, 14 d’abril, en la commemoració del 86è aniversari de la proclamació de la República, EUiA, joventuts d'ICV i Podem de Blanes van organitzar una penjada de banderes republicanes al carrer Ample, així com el canvi i recuperació dels noms que van ser vigents durant la República a la vila i que els posteriors ajuntaments franquistes van eliminar. Especialment simbòlic va ser el canvi de nom de la plaça d'Espanya, al centre de la població. Aquesta plaça va passar a ser anomenada plaça de la República el 1931. De fet, un dels objectius de la jornada era reclamar la recuperació del nom de plaça de la República.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada