divendres, 28 d’abril del 2017

Entitats veïnals del Barri Vell de Girona exigeixen mesures per frenar els pisos turístics

Assemblea de veïns d'ahir al vespre al Barri Vell de Girona.
Acusen l'Ajuntament d'“inacció” i li demanen “dimensionar” el problema, prendre mesures i “definir” un model per al barri. 
Es plantegen anar al Defensor del Ciutadà. 
Es rebutja el turisme «kleenex». 
L'assemblea veïnal convocada per parlar de l'augment de pisos turístics al Barri Vell va esdevenir un fòrum de debat. 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/04/2017 
Girona (Gironès).- 

Llegim en la premsa convencional gironina que l'Associació de Veïns del Barri Vell exigirà a l'Ajuntament de Girona que deixi la “inacció” davant el problema dels pisos turístics al barri i prengui mesures per frenar-ne la proliferació. Aquesta va ser una de les conclusions de la reunió d'ahir al vespre, en què una seixantena de veïns es van mostrar unànimement preocupats pel tema. Els veïns són conscients que bona part de la normativa correspon a la Generalitat però es creu que des del consistori també es poden prendre mesures legals. El primer a fer, segons van assenyalar, és “dimensionar” bé el problema, ja que es considera que hi ha molts pisos turístics que no estan legalitzats. A partir d'aquí, una de les principals demandes és que es puguin fixar alguns topalls o ràtios per evitar que en un bloc els habitatges residencials siguin minoria. I també que s'adaptin a la realitat actual els usos dels habitatges. En aquest sentit, un veí va indicar que el pla general “ha quedat vell” i no regula “un element recent”, com són els pisos turístics: “Els pisos de lloguer de curta durada s'haurien de considerar establiments hotelers.” En el rerefons, van assenyalar els veïns, el problema clau és que hi “una indefinició del model de barri” i, per molts, l'Ajuntament “posa el turisme al davant dels veïns”.
Una altra de les propostes que des de l'Associació de Veïns es van recollir, és acudir a la figura del Defensor del Ciutadà perquè faci de mediador amb el consistori si aquest continua sense actuar.

COMUNITATS VEÏNALS
També es van fer propostes en l'àmbit de les comunitat de veïns. Un assistent va explicar que a la seva havien fet un document davant de notari perquè no s'hi puguin obrir pisos turístics. Aquests acords comunitaris, però, només poden ser viables, com es va remarcar, en comunitats en què la majoria de veïns siguin propietaris i no llogaters.  

LLOGATERS EXPULSATS DEL BARRI VELL
La majoria dels presents van exposar els seus casos particulars, i un dels més comuns va ser el de llogaters que hauran de deixar el barri perquè se'ls acaba el contracte i ja els han dit que no els renovaran. I els preus s'han disparat. En alguns casos se'ls han demanat fins a 400 euros més al mes del que pagaven i en d'altres ja directament no els donen cap opció a continuar “perquè a partir d'ara llogaran el pis per setmanes”. 

PISOS TURÍSTICS EN AUGMENT
L'assemblea veïnal convocada per parlar de l'augment de pisos turístics al Barri Vell, i en especial a Sant Pere i a Sant Feliu, va esdevenir una pluja d'idees per aturar l'increment d'aquest tipus d'habitatges i en un reguitzell de queixes cap a l'Ajuntament. Van reclamar canvis normatius i van recelar dels visitants que fan una estada curta, segueixen una ruta marcada i no gasten.
Els veïns del Barri Vell de Girona comencen a tenir la mosca al nas amb l'augment de pisos turístics i ahir al vespre en l'assemblea convocada van començar a posar sobre la taula possibles mobilitzacions i exigències a l'Ajuntament per tal que faci algun tipus de canvi normatiu que impedeixi aquesta expansió.
A la trobada s'hi van aplegar més d'una seixantena de persones sota la crida que les persones que fan una estada breu a la ciutat no s'hi vinculen de la mateixa manera que els veïns. Van rebre sobretot els ciclistes. «Tornem a trobar bosses de brossa als portals perquè no se saben la normativa. Venen a pedalar tres mesos i marxen», es queixava un resident.
És només un exemple de fins a quin punt els residents al casc antic, i sobretot a Sant Feliu i a Sant Pere, estan cansats del que consideren que ja és un problema que s'ha d'afrontar. Es van exposar casos de testimonis que estan de lloguer des de fa anys en habitatges al Pou Rodó, al carrer de la Barca, que ja se'ls ha avisat que no se'ls renovarà el contracte, suposadament perquè el propietari vol destinar l'habitatge a un ús turístic.
Alguns dels assistents es van queixar de la facilitat que hi ha per convertir un pis en un habitatge d'ús turístic. Pràcticament només cal comunicar-ho a l'Ajuntament i pagar un cànon. L’exregidor gironí pel PSC Joan Pluma, present a la reunió, va exposar que caldria diferenciar els pisos de lloguer per un llarg temps dels que és lloguer per un dia o dos de manera periòdica, quasi com un hotel. Al seu parer, si es tractés diferent el segon cas es podria aconseguir, per exemple, que s'exigís que tot el bloc fos declarat d'ús turístic talment com un hotel. Només es podria obtenir el permís sota aquesta premissa: o tot el bloc o res. De fet, diverses intervencions van referir-se a la implicació municipal per aturar aquest increment de pisos turístics. Ja sigui exigint-los un nou Pla Especial o fins i tot canviant el Pla General.
En general, però, hi havia poca confiança en el que pot o vol fer el consistori en aquest tema. «Tenen màniga ampla amb la gent que s'està lucrant», va assegurar una veïna. A la sala hi havia el regidor responsable del Barri Vell i vicealcalde, Eduard Berloso, i la responsable de turisme, la tinent d'alcaldia Glòria Plana. De l'oposició hi havia els cupaires Ester Costa i Lluc Salellas. També hi havia representants veïns del Mercadal i Pedret, a més dels casc antic.
Un veí, Josep Maria Masferrer, va detallar un exemple per fer palès com l'equip de govern té en compte els veïns. Va assenyalar que a la plaça dels Lledoners hi ha 24 places d'aparcament i que el consistori ha donat 24 permisos a un hotel de la zona per als seus clients, mentre els veïns s'han de buscar aparcaments privats. 

REFERÈNCIA A BARCELONA I VENÈCIA
Molts dels comentaris dels participants assenyalaven que el problema ja no és de futur sinó de present i ho van vincular també al turisme de masses i al «turisme kleenex», o sigui d'usar i tirar. Aquell on els visitants segueixen una ruta molt marcada en poc temps i pràcticament no gasten. Molts fan servir aquests pisos. «Acabarem pitjor que a Barcelona, allà els carrers no són tan estrets», es va sentit. Un altre veí va recordar que a Venècia els veïns ja surten al carrer amb pancartes contra els turistes. «Jo he de marxar cada cap de setmana», va explicar una resident.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada