divendres, 28 d’abril del 2017

El grup municipal ERC-MES de Girona demana instal·lar llambordes en record a les víctimes gironines dels camps nazis

Un exemple de llambordes que es troben a Alemanya
Un exemple de llambordes que es troben a Alemanya.
Ja se n'han col·locat més de 50.000 en nou països europeus  






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/04/2017 
Girona (Gironès).-  

El grup d’ERC-MES a l’Ajuntament de Girona presentarà una moció al proper ple municipal per a la instal·lació de llambordins en record als gironins deportats als camps de concentració nazis. La portaveu de la coalició, Maria Mercè Roca, ha explicat que l’objectiu d’aquesta iniciativa és “dignificar la memòria d’aquesta gent, i alhora, fer pedagogia dels valors de la pau i de la tolerància especialment entre les generacions més joves”. 
Aquesta és una idea importada d’Alemanya, on la primera llamborda va instal·lar-se l’any 1992 davant de l’Ajuntament de Colònia com a homenatge als gitanos deportats als camps nazis. Després d’aquesta experiència, la iniciativa s’ha expandit abastament i s’han col·locat més de 50.000 llambordins repartits per un total de nou països europeus, entre ells Catalunya. Concretament a Igualada (Anoia), Navàs (Bages) i Manresa (Bages).
El regidor Pere Albertí ha explicat que els llambordins o Stolpersteine són de formigó i estan coberts d'una fulla de llautó en la qual es graven les dades essencials de la persona que va ser víctima del nazisme. Es col·loquen al terra, a les voreres, habitualment al davant de la casa on va viure la persona deportada. Albertí ha explicat que “l’objectiu és aturar al vianant i fer-lo pensar en la persona empresonada, desapareguda, assassinada, torturada”. Hi ha un llambordí únic per a cada persona, i així molts cops podem trobar diverses peces juntes, corresponents als membres d’una mateixa família. 

TRETZE VÍCTIMES DE GIRONA
El regidor ha explicat que han estat capaços de localitzar tretze persones de Girona deportades als camps nazis, majoritàriament a Mathausen (Alta Àustria) i petits camps dels entorns, però que “malauradament pensem que són moltes més les deportades”, i és per això que l’execució de la moció “comportarà una feina de recerca històrica”. Per últim, Albertí ha anunciat també que demanaran “que s’iniciï un programa d’estudi i treball sobre aquesta temàtica entre les escoles i els instituts de Girona” ja que, segons el regidor, “el coneixement del passat és el millor antídot contra els totalitarismes”.
Al seu torn, Maria Mercè Roca ha explicat que aquestes llambordes les fa a preu mòdic un artista anomenat Gunter Demning, i que la idea seria “contactar-lo per a fer-li l’encàrrec i per a què pogués venir a Girona a inaugurar la primera peça que es col·loqués”.
Concretament, la coalició voldria que aquest dia fos el 27 de gener de l’any vinent, Dia de Memòria de l’Holocaust, en què l’Ajuntament gironí organitza cada un any un acte en record a les víctimes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada