dissabte, 29 d’abril del 2017

El Govern d’Andorra no col·laborarà amb l’Audiència Nacional espanyola si els Pujol solament han comès un delicte fiscal .

Marta Ferrusola dixit: "No tenim ni cinc"



El jutge atribueix a Marta Ferrusola la gestió de la fortuna dels Pujol a Andorra. 
El magistrat apunta a l'expresident de la Generalitat i la seva dona com a responsables de la gestió dels diners familiars. 
De la Mata sosté que Marta Ferrusola es va fer càrrec de la «disposició de fons» fins que cada fill va tenir compte propi. 
El magistrat també ordena analitzar el mòbil de Pujol fill per buscar proves de blanqueig de capitals. 
José De la Mata creu que «la gravetat dels fets» fa proporcional aquesta mesura que afecta el dret a la intimitat. 
El jutge investiga Ferrusola i Pujol per dos manuscrits. 
El magistrat indaga els indicis que assenyalen que la dona de l'expresident de la Generalitat gestionava els comptes de la família. 
De la Mata es refereix a Pujol com el “factor comú”. 
Pujol va donar un milió de pessetes per fundar Club Ágora. 
Milián Mestre explica que l'expresident Pujol "va pactar amb Fraga en múltiples ocasions i amb el rei abans que fos rei". 
Jordi Pujol Ferrusola va fer negocis amb el govern d’Aznar. 
El seu home a Madrid era el nebot del marit de la secretària general del PP. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/04/2017 
Queralbs (Ripollès).- 

Segons l’agència EFE el jutge de l'Audiència Nacional del Regne José de la Mata va investigar el suposat paper clau de Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola en la gestió de la fortuna familiar, un patrimoni que creu que els membres del clan van amassar de forma «coordinada», amb l'expresident com a «factor comú». Així ho va sostenir el jutge que investiga la fortuna de la família Pujol en l'acta, a què va tenir accés EFE, en el qual ahir va ordenar cinc entrades i escorcolls en habitatges i oficines de l'expresident de la Generalitat i del seu primogènit Jordi Pujol Ferrusola, qui està en presó preventiva des de dimarts passat per intentar ocultar els fons del clan des que va començar a ser investigat el 2012.
El magistrat va acordar les entrades i escorcolls a la família Pujol en els seus habitatges de Barcelona i la seva segona residència a Queralbs (Ripollès), en no semblar-li convincents les explicacions que el primogènit li va donar en la seva declaració de dimarts passat pels moviments financers i operacions creditícies amb què el jutge creu que va intentar mantenir el patrimoni familiar fora de l'abast de la justícia.
Els escorcolls no només es van limitar al domicili i l'oficina de Jordi Pujol Ferrusola, qui sempre es va erigir en administrador del patrimoni de la seva mare i germans, sinó que també es van estendre al despatx de l'expresident de la Generalitat i al pis en que resideix juntament a la seva dona Marta Ferrusola, ja que el magistrat ho relaciona de forma directa amb el control de la fortuna familiar.
De fet, De la Mata sosté en la seva interlocutòria d'escorcoll que Pujol, la seva dona i els seus set fills --tots ells investigats en la mateixa causa-- van gestionar un «important patrimoni econòmic», a Andorra i altres països, amb unes «pautes comunes d'actuació, coordinació d'activitat, assignació de rols, distribució o repartiment de quantitats multimilionàries entre tots ells (...)».
El magistrat ja apuntava en una interlocutòria el mes de març passat, que el matrimoni format per Jordi Pujol i Marta Ferrusola jugava un paper important en la gestió i repartiment de la fortuna familiar que l'expresident va atribuir a una herència del seu pare. 

JORDI PUJOL SOLEY, «FACTOR COMÚ»
En opinió del magistrat, l'expresident de la Generalitat és el «factor comú» de tots els membres de la seva família i, davant dels intents de Jordi Pujol Soley de desvincular-se de la fortuna oculta a Andorra, es remet al compte que el seu primogènit va obrir en l'any 2000 en la Banca Reig d'Andorra, fent constar que el titular real de la mateixa era el seu pare.
El jutge recorda en la seva interlocutòria que l'entitat bancària va aportar dos documents que apunten a que els fons d'aquest compte pertanyien a Jordi Pujol Soley: un signat pel primogènit en què aquest manifestava que els diners era del seu pare i un altre, manuscrit, de 2001, en què el mateix Jordi Pujol Soley afirmava ser propietari dels fons.
També atribueix el jutge a Marta Ferrusola la «disposició dels fons» que la família guardava a Andorra, fins que cadascun dels seus fills va tenir el seu propi dipòsit en bancs del Principat andorrà, el que el magistrat dedueix d'una «menció manuscrita» que la investigada va fer constar en un full de sol·licitud d'operacions a compte. 
De fet, en els escorcolls ordenats dimecres el jutge buscava documentació relacionada amb la societat panamenya Kopeland Fundation, una empresa que el primogènit dels Pujol compartia amb la seva mare i que va adquirir a través de la banca andorrana BPA, suposadament amb la finalitat d'ocultar els seus fons a Andorra quan la justícia espanyola ja investigava als Pujol. 

EL MAGISTRAT TAMBÉ ORDENA ANALITZAR EL MÒBIL DE L’EMPRESONAT
La furgoneta de la Guàrdia Civil que va traslladar Pujol Ferrusola, arribant dimarts a la nit a Soto del Real
En un altre acta, a que va tenir accés EFE, De la Mata va ordenar analitzar la memòria «física o virtual» del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola, que li va intervenir després de la seva declaració judicial de dimarts passat, a la recerca de documents, missatges o altres informacions relatives als moviments econòmics amb què hauria intentat ocultar la fortuna familiar.
El jutge José de la Mata va autoritzar l'accés a «la memòria física o virtual» del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, per procedir a analitzar-lo i buscar proves d'ocultació i blanqueig dels diners de la fortuna familiar des que va començar a ser investigat el 2012. Es tracta del terminal que el jutge de l'Audiència Nacional, a petició de la Fiscalia Anticorrupció, li va ordenar lliurar al jutjat poques hores abans d'acordar el seu ingrés a la presó incondicional i sense fiança dimarts passat. En un acta, a què ha tingut accés EFE i contra el qual és possible recurs, el jutge autoritza la Policia l'accés «al contingut del dispositiu» i entén que «la gravetat dels fets que s'investiguen» fan proporcional aquesta mesura que afecta «al dret a la intimitat personal». «La naturalesa de les operacions que desenvolupa l'investigat, caracteritzades per la interacció amb nombroses persones ubicades en diferents jurisdiccions, i l'evidència que durant tot aquest temps ha continuat desenvolupant activitats per situar els seus béns fora de l'abast de la jurisdicció, fa inviable la utilització d'altres mitjans d'investigació menys costosos per als drets fonamentals», argumenta De la Mata. Per això entén que la «ingerència» sobre dispositius «d'emmagatzematge massiu de dades» és en aquest cas «una mesura absolutament idònia», ja que servirà per intentar accedir «a informació rellevant» per a la «comprovació del fet investigat». I és que aquesta diligència, segons el jutge, «fa molt probable que puguin ocupar-se documents, missatges o informacions que contribueixin a aclarir l'autèntica naturalesa d'aquestes operacions».
El terminal va quedar dipositat al jutjat de De la Mata, a poder de la lletrada de l'Administració de Justícia, per ser precintat per la Unitat Tecnològica de la Policia, a la que el jutge autoritza que posteriorment procedeixi al «desprecintament, obertura i clonat del dispositiu telefònic confiscat, així com l'accés al seu contingut» per informar després del resultat «de les anàlisis que es realitzin sobre el seu contingut». Per garantir «l'autenticitat i inalterabilitat de tota la informació a la qual s'accedeixi», el jutge anuncia que citarà les parts per assistir al «desprecintament» al jutjat, en presència de la Lletrada de l'Administració de Justícia. Una vegada retirat el precinte, «garantint i documentant en tot moment la cadena de custòdia», el mòbil es lliurarà a la Policia per a la seva anàlisi en els laboratoris policials.  

EL GOVERN D’ANDORRA NO COL·LABORARÀ AMB DE LA MATA SI ELS PUJOL SOLAMENT HAN COMÈS UN DELICTE FISCAL
El ministre de Finances andorrà, Jordi Cinca, ha afirmat que el Principat només col·laborarà amb la justícia espanyola si hi ha un origen il·legal en els diners que va dipositar la família de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol Soley, però no si es tracta d'un delicte fiscal, ja que encara no està tipificat com a delicte a Andorra. En una entrevista a TV3,  Cinca va recordar ahir que "les lleis no poden ser retroactives", per la qual cosa el delicte fiscal estarà tipificat com a delicte a Andorra una vegada ho aprovi el Parlament andorrà, possiblement en les pròximes setmanes. Ha subratllat que si l'origen dels diners que tenia la família Pujol a Andorra és lícit, és un delicte que ha de perseguir al Regne d’Espanya com a lloc de residència dels titulars, però Andorra no té l'obligació de col·laborar aportant informació, ja que no tenia reconegut aquest delicte. 

EL JUTGE INVESTIGA FERRUSOLA I PUJOL SOLEY PER DOS MANUSCRITS
Cal recordar que dos documents manuscrits, un atribuït a Marta Ferrusola i l'altre a Jordi Pujol  Soley, són el fonament probatori que ha portat el jutge instructor de l'Audiència Nacional del Regne José de la Mata a obrir el focus sobre la investigació de l'origen de la fortuna de la família Pujol Ferrusola més enllà del fill gran.
El resultat més evident d'aquest canvi d'estratègia es va viure dimecres a Barcelona i Queralbs amb els escorcolls a fons de diverses propietats del matrimoni Pujol Ferrusola, a banda dels escorcolls al despatx i el domicili del fill gran.
L'afany indagatori del magistrat De la Mata arriba fins al punt que va ordenar que l'escorcoll a casa dels Pujol es fes també en trasters, garatges, golfes i vehicles. Aquesta actitud contrasta amb la del primer escorcoll que es va fer a l'habitatge principal dels Pujol, el 2015, quan es va limitar a una habitació que aleshores ocupava el fill gran.
La prova que apuntaria a Marta Ferrusola, aportada per la fiscalia al jutge, és una “menció manuscrita” d'un full de sol·licitud d'operacions bancàries, circumstància que permetria atribuir a la mare dels germans Pujol la capacitat de gestionar i disposar dels fons que la família tenia dipositats a Andorra, fins que cada un dels fills va obrir-hi un compte.
No és aquest l'únic element de sospita del jutge, ja que també investiga la relació de Marta Ferrusola amb la instrumental Koplenad Fundation, que va crear el seu fill a Panamà amb el propòsit, suposadament, de desviar-hi diners. Segons el jutge, Marta Ferrusola “va assolir un nivell més d'opacitat” en vincular-se a aquesta societat panamenya. La relació amb Koplenad Fundation s'hauria produït a partir del 2014, quan alguns membres de la família van decidir regularitzar la seva situació amb la Hisenda espanyola. 

“GENERAR, AMAGAR I BLANQUEJAR ACTIUS”
De l'estudi de la diversa documentació ja en possessió del jutge, De la Mata arriba a la conclusió que “hi ha determinats elements bàsics que permeten deduir l'existència de patrons de comportament, pautes d'actuació i instruments utilitzats [per la família Pujol Ferrusola] per generar, amagar i blanquejar actius”. En tot aquest entramat, el jutge es refereix a l'expresident com el “factor comú”.  
Pel que fa a la investigació sobre Jordi Pujol Soley, gira a l'entorn d'un document del 2001 en què l'expresident de la Generalitat reconeixia de pròpia mà la titularitat d'un compte atribuït al seu fill gran. Pujol hauria signat aquest document per facilitar una coartada al primogènit en el seu procés de separació de la seva dona, Mercè Gironès. A més, quan Jordi Pujol Ferrusola va obrir el 2001 un compte a la Banca Reig amb 1,8 milions d'euros, va fer constar que la titularitat real corresponia al seu pare. 

“UN MER RELAT”
Davant aquest panorama, el jutge deixa clar que no es creu la versió donada per Pujol en el sentit que l'origen dels diners que la família tenia a Andorra és una “deixa” del seu pare, Florenci Pujol. El magistrat assegura que aquesta explicació és “un mer relat” que no s'ha acreditat documentalment.
Tot i les evidències que la investigació s'ha ampliat de manera clara sobre el matrimoni, el jutge no deixa de banda el fill gran de la parella, en presó des de dimarts. En aquest sentit, el magistrat va ordenar a la Policia un examen a fons del telèfon mòbil de Jordi Pujol Ferrusola a la recerca de proves sobre presumpte blanqueig de diners. 

PRES PREVENTIU DES DE DIMARTS AL VESPRE
Jordi Pujol Ferrusola, que amb prou feines va trepitjar la presó de Soto del Real (Madrid, Castella la Nova) dimarts passat i va ser traslladat a Barcelona en un furgó de la Guàrdia Civil per participar en els escorcolls, va passar la seva segona nit com pres preventiu en el Centre Penitenciari de Zuera, a Saragossa (Aragó), tal com va ordenar De la Mata. I ahir va tornar a la presó madrilenya de Soto del Real, segons van informat fonts penitenciàries citades per l'agència EFE.  
El fill gran de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va ingressar a la presó dimarts passat per ordre del jutge de l'Audiència Nacional espanyola, José de la Mata, que sospita que Jordi Pujol Ferrusola hauria fet moviments i operacions financeres a l'estranger amb l'objectiu d'ocultar a l'acció de la Justícia diners de la fortuna familiar des que va començar a ser investigat el 2012.
El magistrat no va considerar convincents les explicacions de l'empresari i va acordar entrades i escorcolls a despatxos i domicilis la família Pujol a Barcelona i Queralbs (Ripollès). Aquella mateixa matinada la policia espanyola el va traslladar a Barcelona per assistir als registres policials a casa dels seus pares i al seu despatx professional.
En un primer moment es va informar que Pujol Ferrusola ingressaria provisionalment a Brians 1, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat) però finalment va ser traslladat a Saragossa, on ha passat les nits de dimecres i dijous. Ahir al matí va sortit de la presó de Zuera i va ingressat a Soto del Real a primera hora de la tarda. 

EL FISCAL VEU DIFÍCIL RECUPERAR ELS DINERS
La Fiscalia va demanar presó incondicional per a l’empresari Jordi Pujol Ferrusola davant el temor que els capitals suposadament evadits els últims anys no es puguin recuperar quan hi hagi sentència ferma. El fiscal creu que durant la investigació judicial l'acusat ha après a “descapitalitzar els diners”. Aquest és el plantejament que va exposar durant la vista per decidir les mesures cautelars que es va celebrar després de l'interrogatori de dimarts a l'Audiència Nacional espanyola, segons els àudios als quals ha tingut accés EFE.
El fiscal va afirmar que s'ha pogut acreditar durant la investigació una “evolució” en l'actuació de Pujol Ferrusola per descapitalitzar i “evitar que quan hi hagi sentència ferma es puguin recuperar aquests diners”. En aquest sentit, va assegurar que ha passat de “les factures genèriques” als “préstecs ficticis” a través de testaferros. 

PUJOL VA DONAR UN MILIÓ DE PESSETES AL CLUB ÁGORA
El periodista i ex diputat del PP, Manuel Milián Mestre, va afirmar ahir en declaracions a Antena 3 que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, li va donar un milió de pessetes per crear Club Ágora, el club d'opinió d'on va sortir "la cadena de partits que van derivar en la creació del PP". Mestre ha explicat que "el senyor Pujol em va ajudar a fundar el PP, em va donar un milió de pessetes i sempre li ho agrairé". 

PUJOL VA PACTAR AMB FRAGA EN MÚLTIPLES OCASIONS I AMB JUAN CARLOS ABANS QUE FOS REI D’ESPANYA
Segons Manuel Milián Mestre, Jordi Pujol Soley "va pactar amb Fraga en múltiples ocasions i amb el rei abans que fos rei" i ha assegurat que durant 30 anys Pujol "va fer una acció política extraordinària per Catalunya, per la llengua i cultura catalanes, i també per Espanya". De fet, Milián Mestre ha subratllat que l'expresident de la Generalitat tenia "un sentit ampli d'Estat espanyol on cabia una nació anomenada Catalunya i demanava respecte per la seva identitat". 

ÁLVAREZ, UNA ESPANYOLA QUE “VIU A CATALUNYA”
Al debat també hi va participar la bocamoll Maria Victòria Álvarez, l'examant de Jordi Pujol Ferrusola, que va assegurar que "per molts beneficis polítics aconseguits, que alguns haurà aconseguit, no hi ha excuses al saqueig de Catalunya". Álvarez va afirmar que a l’expresident de la Generalitat "Catalunya li importa un rave, li importen els diners dels catalans, dels espanyols i sobretot dels espanyols que vivim a Catalunya, la resta és fals".
Manuel Milián Mestre, el vespre, al programa d’en Cuní a TV8, es va queixar d’haver-lo enganyat Antena 3 amb un programa on hi havia Maria Victòria Álvarez, que va anomenar Victòria Abril en una equivocació. Estava indignat d’haver compartit un programa amb Álvarez. Hi ha que pensa que davant el rebuig manifest en el programa de TV8 manifestat per Milián Mestre vers Vicky Álvarez, i tenint en compte el nivell d’informació confidencial que acumula ell, tot apunta que l’examant de Jordi Pujol Ferrusola formi part d’un parany d’algun servei de l’Estat per poder criminalitzar la família Pujol. Diuen en aquest sentit, que “temps al temps”. A veure com acabarà el conte de mai acabar de Vicky. De noment, es diu que Jordi Pujol Ferrusola va fer negocis amb el govern d’Aznar... i aleshores va aparèixer ella.  

JORDI PUJOL FERRUSOLA VA FER NEGOCIS AMB EL GOVERN D’AZNAR  
Segons EL TRIANGLE era un dels secrets més ben guardats de la família Pujol que ara, gràcies al pendrive que conté documentació sobre les activitats del despatx de tràfic d’influències de Ganduxer, 5-15, ha quedat finalment al descobert. 

DE LA MATA REBUTJA AQUESTA APORTACIÓ DOCUMENTAL
EL TRIANGLE ha obtingut una còpia d’aquest dispositiu USB que el jutge de l’Audiència Nacional del Regne José de la Mata ha acabat rebutjant de la instrucció del sumari sobre el clan Pujol perquè no ha quedat garantida la cadena de custòdia que en certifiqui escrupolosament l’autenticitat. En dues edicions de la revista EL TRIANGLE ja s’havia publicat alguns documents rellevants procedents d’aquest polèmic pendrive. 

ELS TENTACLES DE JORDI PUJOL FERRUSOLA ARRIBEN A LA ZARZUELA
Durant els vuit anys de govern de José María Aznar (1996-2004), el fill primogènit de l’expresident de la Generalitat va mantenir una estreta relació de negocis amb prominents alts càrrecs del PP, segons es desprèn clarament del contingut d’alguns documents inclosos en el pendrive. Però els tentacles de Jordi Pujol Júnior també arribaven al Palau de la Zarzuela, a través d’un íntim amic del rei Joan Carles I, el príncep georgià Zourab Tchokotoua, que va actuar de comissionista amb l’entorn del rei del Marroc per a l’obtenció d’un contracte ferroviari, segons revela EL TRIANGLE. 

RATO I LÓPEZ DE HIERRO, MARIT DE COSPEDAL
L’empresari Jordi Pujol Ferrusola no va tenir cap mena de mania a l’hora de conjuntar els seus interessos econòmics amb dos pesos pesants del PP: l’exministre d’Economia, l’arxiimputat Rodrigo Rato; i Ignacio López del Hierro, el marit de Maria Dolores de Cospedal, l’actual ministra de Defensa i secretària general del PP.  

PUJOL FERRUSOLA AMB EL SECTOR NEGOCIS DEL PP
Del Govern espanyol en depenen dos importants instruments per al finançament d’activitats empresarials a l’exterior: els Fons d’Ajuda al Desenvolupament (FAD) i el Consorci Espanyol d’Assegurances de Crèdits a l’Exportació (CESCE). Segons EL TRIANGLE, Jordi Pujol Ferrusola i els seus socis del sector negocis del PP van intentar “assaltar” els milionaris recursos que gestionen aquestes dues entitats, i això explica la frenètica activitat internacional que el primogènit va desplegar, durant aquesta època, en països africans i de Llatinoamèrica, destinacions preferents d’aquestes ajudes estatals.
IBADESA CAT SL, LÓPEZ DE HIERRO I JORDI PUIG
Segons revella EL TRIANGLE, les operacions es van gestionar a través de la societat Ibadesa Cat SL, constituïda l’any 1996 i en la qual participaven accionarialment Ignacio López del Hierro i Jordi Puig, el germà de l’exconseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Per aconseguir els llaminers avals que atorga el CESCE, Jordi Pujol Ferrusola comptava amb el suport indispensable de José Manuel Fernández Norniella i Juan Costa --homes de la màxima confiança de Rodrigo Rato--, que van ocupar successivament l’estratègica secretaria d’Estat de Comerç. 

EL NEBOT DE COSPEDAL
L’home del Jordi Pujol Ferrusola a Madrid, encarregat de mantenir els contactes polítics al més alt nivell, era José Herrero Egaña López del Hierro, nebot del marit de Dolores de Cospedal, que apareix esmentat en nombrosos documents inclosos en el pendrive.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada