dimarts, 18 d’abril del 2017

Curs de formació sobre Salut Laboral el 9 de maig a Girona

Dimarts 9 de maig a les 17 hores a l’Ateneu Popular Salvadora Catà. 
Amb Alex Tisminetzky, Secretari de Salut Laboral de CGT Catalunya. 





Curs de formació sobre Salut Laboral, el dimarts 9 de maig a les 17 hores a l’Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona (https://www.facebook.com/SalvadoraCata/), situat a la plaça Josep Pla s/n.
Amb Alex Tisminetzky, Secretari de Salut Laboral de CGT Catalunya.

La societat accepta la mort i les malalties, com un fet "normal", perquè la lògica de l'eficàcia econòmica capitalista, és beneïda fins fer-nos creure immutable i a més, inevitable.
Si les morts es produeixen com a conseqüència de treballar -contractes precaris, preus fets, ritmes frenètics i estressants, temps de desplaçament cada vegada més grans, pressions i violència (moobing) en l'organització del treball ; autoritarisme i absència de democràcia laboral, ... només existeixen uns responsables, ELS EMPRESARIS.
El sector serveis al capdavant dels accidents laborals. L'any passat, per activitat, el major nombre d'accidents amb resultat de mort en jornada de treball es va registrar en el sector serveis, amb 255 morts; seguit d'indústria, amb 92 morts; agricultura amb 67, i construcció, amb 62.
Dels 480.051 accidents amb baixa en la jornada laboral, 3.543 van ser greus (64 més que el 2015); 476, mortals directs (39 menys), i 476.032, lleus (22.003 més).

Pel que fa al balanç referit a les malalties professionals és demolidor:
• El 94% dels treballadors que moren per causes laborals ho fan arran d'una dolència que han contret en la seva pròpia ocupació. Només el 6% mor en un accident de treball.
• El 64% de les malalties laborals dels treballadors no són reconegudes com a tals i es tracten com a malalties comunes: es reconeixen una mica menys de 30.000 casos de malalties professionals a l'any quan realment la xifra s'aproxima a 80.000.
• Cada any moren 14.000 homes i 2.000 dones per dolències causades pel treball, el 4% de tots els decessos que es produeixen al país. 80.000 treballadors emmalalteixen anualment per causes que s'inicien en els seus llocs de treball el que fa que en aquest moment hi hagi 1,8 milions de persones a Espanya que pateixen algun tipus de mal causat pel seu treball.
• Les mútues d'accidents laborals desvien les malalties professionals cap a les contingències comunes. Només el 16% de les malalties dels treballadors es tracten tenint en compte el seu origen laboral.

Aquesta tasca de conscienciació social es veu agreujada per les campanyes institucionals, les quals assenyalen en els seus eslògans d'una banda que el risc en el treball és evitable, es pot prevenir i inacceptable socialment i, d'altra, que el model econòmic-polític que comporta l'economia de mercat (capitalisme) situa el treball i les seves conseqüències (accidentalitat, morbiditat, dolenta salut, etc.) al camp de l'inevitable.
Mentre no es valori la vida humana per sobre de la falsa lògica de qualsevol sistema de producció, la mort en la feina ens seguirà recordant diàriament que la societat "ha optat" per la inhumanitat del capital, renunciant a garantir-se la vida i la salut .
Els treballadors som subjectes amb drets i hem d'exigir que el treball s'organitzi pensant en les persones i defensant les nostres vides i la nostra salut. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada