divendres, 28 d’abril del 2017

Arxivada la causa contra cinc independentistes acusades de la crema de fotos de Felip VI

Les activistes de la CUP, ARRAN, SEPC i COS van ser detingudes i traslladades a Madrid --per part de mossos d'esquadra de paisà-- el passat 12 de desembre de 2016  


 
DIRECTA 28/04/2017 
Jesús Rodríguez 

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu ha arxivat la causa contra cinc independentistes per la crema de fotos del monarca Felip VI durant els actes de l'Onze de Setembre del 2016. L'auto judicial que tanca el procés va ser remès a les parts el passat dijous 27 d'abril i, en el redactat, s'afirma que “no consta degudament justificada la perpetració del delicte que va donar motius a la formació de la present causa”. El document rubricat per Andreu confirma que les actuacions es van iniciar “arran d'un atestat enviat pels Mossos d'Esquadra, amb data de 12 de setembre de 2016”, i per uns fets “que, presumptament, podien ser constitutius d'un delicte contra la Corona i ultratge a Espanya”. L'acusació ara queda desestimada i el jutge, a més, deixa sense efecte les mesures cautelars en el seu dia adoptades contra les cinc activistes de l'Esquerra Independentista --militants de la CUP, SEPC, ARRAN i COS--.
Cal recordar que tres de les acusades van ser detingudes per agents de paisà dels Mossos d'Esquadra el 12 de desembre quan sortien de casa –en dirigir-se al lloc de treball o d'estudis–. Les altres dues van ser detingudes l'endemà, poc abans d'arribar a Madrid, quan viatjaven en un autocar amb una quarantena d'activistes que es desplaçaven a la capital de l'Estat per mostrar la seva solidaritat amb les represaliades. L'actuació policial i judicial va desencadenar fortes crítiques de la CUP al govern de la Generalitat, acusant el conseller d'Interior Jordi Jané de “col·laboracionista amb la maquinària repressiva contra l'independentisme”.
L'advocat Eduardo Cáliz, que ha portat la defensa de les encausades, considera que “s'ha demostrat que la fiscalia ha actuat amb interessos purament polítics en primer terme, que l'han dut, un cop constatada la fermesa desobedient i la mobilització popular, a fer marxa enrere”. Afegint que “aquest procediment ha estat un atac a la llibertat d'expressió, a l'Esquerra Independentista i ha comportat la detenció i trasllat a Madrid de cinc militants, en un clar intent criminalitzador”. “Si no fos perquè parlem de l'Estat espanyol, podríem dir que aquesta resolució hauria de marcar una línia futura, malauradament ja sabem que l'Estat en general, i l'Audiència Nacional en particular, no funcionen sota criteris jurídics sinó polítics, especialment quan parlem de llibertat d'expressió", conclou.
L'organització antirepressiva Alerta Solidària s'ha expressat en el mateix sentit en un comunicat: “La coherència i la fermesa de les organitzacions de l'Esquerra Independentista i les seves militants, han aconseguit guanyar el pols a l'aparell repressiu espanyol, qui s'ha vist forçat a interessar el sobreseïment sota els arguments de l'emparament de la llibertat ideològica i d'expressió”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada