divendres, 21 d’abril del 2017

A L'Escala es preservaran les restes de la torre del XVII trobades a les obres del front marítim a la Punta

Restes arqueolòlgiques l''Escala
El Departament de Cultura de la Generalitat ha aprovat la proposta de l’Ajuntament escalenc que preveu també tapar les restes de l’antiga estació de Salvament de Nàufrags. 
El Centre d’Estudis Escalencs i la plataforma l’Escala Cívica havien sol·licitat la preservació de les restes arquitectòniques pel seu valor arqueològic i històric. 


  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/04/2017 
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà).-   

Restes arqueolòlgiques l''Escala
Segons el Diari de Girona l’Ajuntament de l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà) deixarà a la vista les restes de l’antiga torre de defensa construïda entre 1641 i 1649 desenterrades a l’esplanada de la Punta durant les obres de reforma del front marítim i cobrirà les de l’antiga estació de Salvament de Nàufrags (1887-1934). És la proposta que ha autoritzat la Comissió de Patrimoni de Girona del Departament de Cultura.
Les restes arqueològiques es van localitzar fa unes setmanes per l’arqueòleg que treballa per l’Ajuntament durant les obres de la segona fase del projecte, de la Punta al Port d’en Perris, mentre les màquines treballaven a la Punta.
L’informe arqueològic constata, segons ha informat el Departament de Cultura i tal com va publicar Diari de Girona, que a la zona centre-sud de la plaça es van trobar les restes que corresponen a una de les antigues torres de guaita de la població juntament amb de Montgó, de finals dels segle XVI. Se’n tenia coneixement documental a través de gravats francesos de principis del segle XVIII. La torre, pagada per la Universitat d’Empúries i la població del Lloc de Viladamat, fou construïda entre 1641 i 1649, durant la revolta catalana i la Guerra dels Segadors, va ser volada durant la Guerra de Successió.
De la torre s’ha conservat un tram de mur de pedra en forma d’arc de circumferència, un tram de 10 metres i una alçada de 55 centímetres. Segons el Departament Cultura de la Generalitat, «possiblement hauria format conjunt» amb les altres torres que es conserven i hauria tingut «un diàmetre similar d’uns dotze metres a la base i deu metres al coronament».
Restes arqueolòlgiques l''Escala
D’altra banda, a l’extrem sud-oest de la plaça es van localitzar les restes de l’edifici de Salvament de Nàufrags que va ser construït al segle XIX i enderrocat l’any 1934. «Les restes conservades permeten definir-lo com un edifici format per tres crugies, la central, lleugerament més ampla que les laterals», diu l’informe. S’ha conservat «un paviment en rampa de varada fet de pedra irregular i un enllosat de pedra treballada a la part superior; i les dues crugies conserven restes de paviment format per toves ceràmiques i pedra».
La Comissió de Patrimoni va analitzar la proposta que va fer l’Ajuntament sobre el tractament de les restes i en la darrera sessió es va aprovar. Consisteix, segons ha informat Patrimoni, a consolidar i deixar a la vista la zona nord de la torre «que s’emmarcarà amb un paviment de formigó acolorit ocre, confiant en un perímetre format per un passamà d’acer inoxidable de deu mil·límetres de gruix, enrasat amb el paviment de la plaça». Al tram del paviment més alt es taparan les restes deixant un acabat amb una làmina d’acer inoxidable mat enrasada al paviment. S’hi preveu aquí gravar un text per informar sobre el valor històric de les restes.
El Centre d’Estudis Escalencs i la plataforma l’Escala Cívica havien sol·licitat la preservació de les restes. La primera entitat constatava, respecte a la torre, que es tracta del «vestigi més antic conservat al casc antic del nucli urbà del Port de l’Escala».
La torre, en aquest cas, es trobava molt a tocar de l’antic port al voltant del qual va néixer el municipi. Amb la resta de torres podien fer senyals quan s’albiraven perills a la costa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada