diumenge, 5 de març del 2017

MEMÒRIA PROLETÂRIA DEL NORD-EST: El 5 de març de 1904 neix al Masroig el vegetarià anarquista i anarcosindicalista Josep Maria Giné Folch

Nervio, publicación on col·laborà Giné Folch 
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i patí els camps de concentració de Bram i d'Argelers de la Marenda 




Josep Maria Giné Folch: 
El 5 de març de 1904 neix al Masroig (Priorat) el vegetarià anarquista i anarcosindicalista Josep Maria Giné Folch. Quan tenia 10 anys quedà orfe de pare i per aquest fet no pogué freqüentar molt l'escola.
S'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) quan encara no tenia els 20 anys. Apassionat de la lectura, es decantà per l'anarcovegetarianisme.
Durant la Guerra Civil va combatre com a milicià al front de l'Ebre i treballà a la col·lectivitat cenetista del Masroig.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i patí els camps de concentració de Bram (Aude, Llenguadoc, Occitània) i d'Argelers de la Marenda (Rosselló). Després amb la seva nombrosa família s'instal·là a Cornonterralh (Erau, Llenguadoc, Occitània), on va treballar de boscater i també de paleta.
Amant de la poesia i de la música, animà nombroses reunions, mítings i conferències a la regió. Entre 1958 i 1960 va col·laborar en la revista Nervio, òrgan de la Regional d'Andalusia i d'Extremadura de la CNT-AIT en l'Exili, i en Le Combat Syndicaliste.
Josep Maria Giné Folch va morir el 28 de febrer de 1999 a Cournonterral.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada