dissabte, 4 de març del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 4 de març de 1895 neix a Lucca la destacada anarquista Maria Amalia Melli

Maria Amalia Melli
El 26 d'octubre de 1936 creuà amb la seva filla, passant per  Perpinyà, la frontera del Pirineu, juntament amb altres destacats anarquistes i antifeixistes (Lucette Bled, Giovanni Dettori, Camillo Lanzillotta, Karl Ernst Teuffel, etc.), per a trobar-se amb el seu company Edel Squadrani, que s'havia enrolat en la «Columna Italiana». 
El 10 de desembre de 1936 ella també s'enrolà en la columna. 


 
Maria Amalia Melli: 
El 4 de març de 1895 neix a Lucca (Toscana) la destacada anarquista Maria Amalia Melli. Els seus pares es deien Rodolfo Melli i Cristina (o Giustina) Paglia, i la seva germana Elena va ser la companya d'Errico Malatesta.
El 17 d'octubre de 1915 emigrà, amb el seu marit Isidoro Prati, a Ate (Valclusa, Provença, Occitània), on el 24 de gener de 1918 nasqué la seva filla Armida, que també arribarà a ser una destacada militant anarquista. Més tard s'uní amb l'anarquista Edel Squadrani i ambdós desenvoluparen una intensa activitat revolucionària a Marsella (Boques del Roine, Provença, Occitània), freqüentant Ugo Boccardi, Emilio Giammattei, Gino Belli i Léopold Faure. En 1931 va ser inclosa en el registre de la policia de fronteres amb l'anotació «escorcoll, fitxatge i vigilància» i en 1932 en el butlletí de recerca policíac amb l'ordre de ser detinguda. A Provença visqué amb moltes penalitats. Com a membre del Comitè Anarquista Pro Perseguits Polítics (CAPPP), va ser una de les que s'encarregà del cas d'Angelo Sbardellotto, proporcionant-li l'advocat Mario Trozzi entre d'altres coses, després de la seva detenció el 4 de juny de 1932 a Roma acusat de voler atemptar contra la vida de Benito Mussolini. En 1935 encara vivia a Marsella i militava activament en el moviment llibertari, fent d'enllaç postal amb nombrosos companys refugiats a l’hexàgon francès.
El 26 d'octubre de 1936 creuà amb la seva filla, passant per a Perpinyà (Rosselló), la frontera del Pirineu, juntament amb altres destacats anarquistes i antifeixistes (Lucette Bled, Giovanni Dettori, Camillo Lanzillotta, Karl Ernst Teuffel, etc.), per a trobar-se amb el seu company Edel Squadrani, que s'havia enrolat en la «Columna Italiana», majoritàriament anarquista. El 10 de desembre de 1936 ella també s'enrolà en la columna.
El desembre de 1937, després dels Fets de Maig, retornà a Provença. A finals de 1938 va ser detinguda, juntament amb Edel Squadrani, i condemnada pel Tribunal d'Ais de Provença (Boqus del Roine, Provença, Occitània) a dos mesos de presó per haver hostatjat el seu  company, que tenia ordre d'expulsió de l’Estat francès. Squadrani va ser condemnat a un any de presó. En 1939 la seva inscripció en el registre de fronteres va ser confirmada amb l'ordre de detenció i els seus intents de obtenir el permís de residència a la República francesa per a la seva germana Elena no reeixiren.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista romangué a Marsella, des d'on mantingué correspondència amb la seva germana. Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada