diumenge, 26 de març del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 26 de març de 1887 neix a Pontremoli l'anarquista i resistent antifeixista Dante Armanetti

En febrer de 1939 passà la frontera de Pirineu en el decurs de la Retirada i fou tancat durant un any als camps de concentració de Sant Cebrià de Rosselló (tres mesos) i de Gurs (al Grup Italià de la IX Companyia). 
Després va ser incorporat forçosament en una Companyia de Treballadors Estrangers i enviat al nord de França fins al juny de 1940. 



Dante Armanetti:  
El 26 de març de 1887 neix a Pontremoli (Lunigiana, Massa-Carrara, Toscana) l'anarquista i resistent antifeixista Dante Armanetti. El seu pare es deia Angelo Armanetti i la seva mare, Elisabetta Sordi. Va fer els estudis primaris fins al cinquè curs.
Començà a militar de molt jovenet al moviment anarquista de Torí, on treballà com a obrer a la fàbrica FIAT Ferriere i després com a representant de la casa Singer.
Durant la Gran Guerra difongué els pensaments llibertari i antimilitarista i es dedicà a recaptar fons per a la premsa anarquista. L'agost de 1917 participà en les manifestacions contra el conflicte bèl·lic i durant postguerra en les lluites socials que es desencadenaren.
El setembre de 1920 destacà en el moviment d'ocupació de fàbriques i en 1923 va ser detingut. En 1927 va ser condemnat per intentar sortir il·legalment del país.
En 1929 es traslladà a Mirandola (Mòdena, Emília Romanya) per a dirigir un taller de mecànica. A començament dels anys trenta col·laborà en el periòdic clandestí del moviment «Giustizia e Libertà» Voci d'Officina.
Membre del grup anarquista torinès «Barriera di Milano», format sobretot per companys toscans (Dario Franci, Settimo Guerrieri, els germans Vindice i Muzio  Tosi, etc.), i del grup «Barriera di Nizza», prengué part en el comitè de coordinació del grups anarquistes de Torí (Piemont).
Un cop més intentà exiliar-se amb altres companys (I. Innesti, F. Fasola i R. Alicardi), però va ser detingut a Moncenisio (Vall Cenischia, Torí, Piemont) i condemnat.
El 8 de febrer de 1931 va ser detingut a Torí amb altres companys (Arduilio D’Angina, Musio Tosi i Settimo Guerrieri); jutjat, fou condemnat a dos anys de confinament per «activitat anarquista i difusió de periòdics antifeixistes» i deportat a les illes de Lipari i de Ventotene (Messina, illes Eòlies). El 9 de febrer de 1933 va ser alliberat i tres anys després, el 9 de setembre de 1936, passà clandestinament a l’hexàgon francès per les Valls di Vanzo (Valls arpitanes del Piemont) amb els companys anarquistes Antonio Calamassi i Settimio Guerrieri, gràcies al suport del Comitè Antifeixista de Chambèri (Savoia, Alvèrnia Roine-Alps, Arpitània, Occitània).
Mentre militava en el moviment anarquista d'aquesta ciutat i de Lió (Roine, Alvèrnia Roine-Alps, Arpitània, Occitània), la seva família patí persecucions a Itàlia i la seva germana, Maria Felicita, va ser detinguda i processada per tribunals especials.
El 15 de gener de 1937 arribà a Barcelona en plena guerra civil i el 21 de gener va ser destinat als fronts d'Almudébar  (Foia d’Osca) i del Carrascal d'Osca, a l’Aragó, però per la seva avançada edat i per la seva miopia no pogué agafar les armes, encarregant-se de les relacions entre els companys de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» i de les seves famílies.
El maig de 1937, mentre era a Barcelona amb tasques del servei postal, va ser detingut, juntament amb Ermanno Neri i Libero Mariotti, per la reacció stalinista al local de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso», espai que fou saquejat, i acusat de «deserció i espionatge». El febrer de 1938 encara restava empresonat i la Unió Anarquista Italiana (UAI) llançà una campanya per reclamar el seu alliberament, així com el dels seus companys Pompeo Crespi i Carlo Cocciarelli. Aquesta campanya tingué el suport a l’hexàgon francès de Sébastien Faure i de la Confederació General del Treball Sindicalista Revolucionària (CGTSR). L'octubre de 1938 va ser reclòs a Montjuïc.
Un cop lliure, en febrer de 1939 passà la frontera de Pirineu en el decurs de la Retirada i fou tancat durant un any als camps de concentració de Sant Cebrià de Rosselló (tres mesos) i de Gurs (Pirineus Atlàntics, Nova Aquitània, Occitània) al Grup Italià de la IX Companyia. Després va ser incorporat forçosament en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i enviat al nord de França fins al juny de 1940.
Arran de l'ocupació de París per les tropes nazis alemanyes, passà a Brussel·les (Bèlgica), on visqué amb Armando Bientinesi, Aldo Demi i Ateo Vannucci.
El 16 d'agost de 1941 va ser detingut per la policia alemanya amb concomitància dels serveis secrets italians. Extradit a Itàlia, va ser jutjat per un Tribunal Espacial feixista i condemnat el 17 de novembre de 1941 a set anys de reclusió a Castelfranco Emilia (Mòdena, Emília-Romanya), a 20.000 lires de multa i a la prohibició vitalícia per a exercir càrrecs públics. Va ser alliberat després de l'anunci de la rendició italiana (8 de setembre de 1943) i marxà cap a Torí, on s'integrà en la resistència enquadrat en l'Squadre di Azione Patriottica (SAP, Esquadra d'Acció Patriòtica) de la FIAT Ferriere i en la VII Brigada «Edoardo De Angeli», comandada per l'anarquista Ilio Baroni.
L'octubre de 1944 entrà en la redacció del periòdic clandestí torinès Voce dei Comunisti Llibertari i esdevingué el seu director des de l'Alliberament, moment en el qual canvià el non per Era Nuova, fins el seu últim número, el març de 1949.
Entre el 23 i el 25 de juliol de 1945 participà com a delegat del Piemont en el Congrés Interregional de la Federació Comunista Llibertària (FCL).
Amb Italo Garinei, dirigí entre febrer de 1951 i març de 1966 el periòdic torinès Seme Anarchico i el seu suplement Lotta Anarchica. Voce del Campeggio Internazionale Anarchico.
A començament de la dècada dels cinquanta fou responsable del Bolletino Interno della Federazione Anarchica Italiana, del qual es publicaren a Torí cinc números entre novembre de 1952 i març de 1953, amb la finalitat de preparar el V Congrés de la Federació Anarquista Italiana (FAI), que se celebrà entre el 19 i el 23 de març de 1953 a Civitavecchia (Roma, Laci).
Dante Armanetti va morir el 3 de febrer de 1958 a Torí. Fou incinerat el 6 de febrer, les seves cendres van ser dipositades al Tempio Crematorio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada