dissabte, 25 de març del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 25 de març de 1910 neix a Alcolea de Calatrava l'anarcosindicalista i escriptor de novel·les populars Juan de la Flor Burgos


En el decurs de la Retirada, el febrer de 1939, passà la frontera del Pirineu i fou internat als camps de concentració de Barcarès i d'Argelers de la Marenda 



Juan de la Flor Burgos:  
El 25 de març de 1910 neix a Alcolea de Calatrava (Ciudad Real, Castella la Nova) l'anarcosindicalista i escriptor de novel·les populars Juan de la Flor Burgos. D'antuvi milità en la Unió General de Treballadors (UGT), però després es passà a la Confederació Nacional del Treball (CNT).
En 1929 va ser empresonat i un cop lliure s'establí a Barcelona, on treballà en la neteja i en el seu ofici de sabater, militant en el sindicat anarcosindicalista.
El 25 de juliol de 1933 va ser detingut a Ciudad Real (Castella la Nova) amb altres companys (Rogelio Peña, Agustín Santos, Ramón Campos, Pedro Molina, Faustino Villanueva i Francisco Adanes).
Entre 1934 i 1937 va escriure novel·les populars que es publicaren en «La Novela Ideal» de l'editorial de La Revista Blanca, com ara Floreal (1934), Hacia otras tierras (1935),  El amor triumfa (1936), Usted no es mi padre (1936) i Consuelo y Julián (1937). Fou delegat al Congrés de la CNT el maig de 1936 a Saragossa (Aragó).
Quan esclatà la guerra, participà en la col·lectivització de la seva fàbrica i combaté la reacció stalinista durant els fets de «Maig de 1937» a Barcelona, durant els quals va ser ferit i hagué d'ingressar a l'Hospital General de Catalunya.
En el decurs de la Retirada, el febrer de 1939, passà la frontera del Pirineu i fou internat als camps de concentració de Barcarès i d'Argelers de la Marenda, al Rosselló. Amb la llibertat s'establí a Saint-Calais (Sarthe, País del Loira).
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Lió (Roine, Alvèrnia Roine-Alps, Arpitània, Occitània). Fou membre del grup artístic confederal «Tierra y Libertad». Fou íntim amic de Juan López Carvajal.
Juan de la Flor Burgos va morir el 7 de febrer de 1996 a Villeurbanne (Roina, Alvèrnia Roine-Alps, Arpitània, Occitània).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada