dijous, 2 de març del 2017

El Parlament de Catalunya, última esperança per aturar la planta de residus de Sant Jaume de Llierca

Protesta contra la planta al Consell Comarcal de la Garrotxa.
La CUP va retirar la proposta de resolució contra la polèmica instal·lació el 26 de setembre i ara la toa presentar. 
L'Associació de Veïns que és contrària a la seva obertura i els cupaires són el principal impediment a l'equipament de triatge. 
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/03/2017 
Sant Jaume de Llierca (La Garrotxa).- 

Llegim en la premsa convencional comarcal la darrera decisió sobre la planta de triatge de residus de Sant Jaume de Llierca (la Garrotxa) tindrà lloc avui. Després d'anys de recursos, protestes, aprovacions i correccions, la comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya votarà la proposta de resolució de la CUP, que demana aturar la planta de triatge de la Garrotxa i la correcció del Pla de Residus de Catalunya, amb l'argument que el centre de triatge de residus de Sant Jaume és innecessari.
L'Associació No a la planta de triatge de Sant Jaume de Llierca confia que el suport dels grups Catalunya Sí que es Pot i d'Esquerra Republicana de Catalunya facin triomfar la proposta de resolució de la CUP.
El suport de Catalunya Sí que es Pot, ara, és el més segur. La història és que la proposta de resolució ja va ser presentada el 25 de setembre del 2016, però, en el darrer moment, la CUP la va retirar per votar-la més endavant. El motiu de la retirada va ser que la diputada de Sí que es Pot, Hortènsia Grau, va fer entrar una esmena que volia actualitzar la proposta de resolució. La CUP va decidir actualitzar la proposta i incloure-hi el text proposat per Catalunya Sí que es Pot.
En canvi, el suport d'ERC és més confús. Els republicans no han estat sempre igual en el no a la planta en les decisions preses al Consell Comarcal de la Garrotxa. A vegades han votat no i a vegades s'han abstingut. En canvi els grups del PDeCAT i del PSC sempre han estat a favor de la planta. És més, la reclamen per considerar-la una solució al problema de la pujada del preu del servei de la recollida. Des que té representació al ple, la CUP hi ha votat en contra.
A més, el grup JpSJ-AM-ERC, a l'oposició de Sant Jaume, va entrar dins l'acord del 6 d'octubre del 2016 per ubicar la planta dins del Polígon Industrial de Politger. En aquell moment, els republicans del poble van indicar que la ubicació de la planta al polígon era el mal menor. L'opinió dels republicans no és compartida per l'Associació de Veïns No a la Planta de Triatge. Els veïns consideren que ubicar la planta al polígon és apropar-la més al riu i no la volen de cap manera.
Valoren que la solució al problema dels residus és la implantació general de la recollida porta a porta. L'alternativa suposa que cada veí es faci ell mateix el triatge.
La ubicació al polígon va fer que els tràmits per la construcció de la planta s'acceleressin i la previsió de l’inici de les obres tingui una perspectiva de poc temps.
El pressupost del Consell Comarcal té una partida d'un milió d'euros, que està definida com la primera aportació de l'Agència de Residus de Catalunya per al finançament de la planta de triatge.
L'argument del Consell Comarcal de la Garrotxa és que sense la planta de triatge de Sant Jaume la vida de l'abocador de Beuda s'acabarà aviat i hi haurà un problema molt greu en el cost econòmic de la recollida. És a dir, haurien de portar els residus a una altra comarca. Proposta de resolució 
La proposta de la CUP --entre altres motius-- exposa que la planta de triatge de Sant Jaume és innecessària, perquè seria una infraestructura molt propera a les plantes de Pedret i Marza (Alt Empordà) i la d'Orís (Osona). Assenyalen que amb la de Sant Jaume hi hauria 3 plantes de triatge en una línia de 95 quilòmetres.
També argumenten la incidència en el medi ambient. Consideren que la planta afecta la connectivitat entre corredors biològics.
A més, indiquen que hi haurà un trànsit de vehicles aliens a la comarca. La previsió és que la planta serveixi també per triar els residus del Pla de l'Estany.
Els consells de la Garrotxa i el Pla de l'Estany tenen un acord d'ús d'infraestructures de residus des de fa poc més d'un any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada