divendres, 3 de març del 2017

El moviment estudiantil retorna als carrers de Barcelona per exigir una rebaixa de les taxes universitàries

Més de 7.000 persones es van manifestar ahir pel centre de la ciutat de Barcelona reivindicant la rebaixa d'unes taxes universitàries que consideren "abusives". La marxa s'havia convocat en el marc en el marc d'una vaga universitària que havia comptat amb diverses accions durant els dies previs. 
El Parlament de Catalunya va aprovar la davallada l'abril de l'any passat. El Govern de la Generalitat i la Secretaria d'Universitats i Recerca s'han negat a aplicar-la.  



DIRECTA 03/03/2017  
Més de 7.000 persones es van manifestar ahir dijous pel centre de la ciutat de Barcelona reivindicant la rebaixa d'unes taxes universitàries que consideren "abusives". La marxa s'havia convocat en el marc en el marc d'una vaga universitària que havia comptat amb diverses accions durant els dies previs. La manifestació va aplegar majoritàriament estudiants, però també membres del professorat, de tots els campus d'universitats públiques existents a l'Àrea Metropolitana de Barcelona: des de la Universitat Autònoma de Barcelona, al campus del Raval o la Diagonal de la Universitat de Barcelona o el de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, indret on va cloure la mobilització. També va haver-hi manifestacions a altres punts del territori com Girona i Tarragona.
Les raons de la convocatòria tenen continuïtat respecte al curs passat, quan el moviment estudiantil va pressionar les institucions per aprovar una moció que instés al Govern a avançar cap a la gratuïtat de la universitat pública, començant per la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries per aquest curs 2016-2017. La moció va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat mes d'abril, però gairebé un any després i passat l'inici d'un nou curs, encara no s'ha fet efectiva tot i que fins i tot alguns rectors s'han mostrat a favor de la mesura i de l'exigència de gran part de la comunitat universitària. 

Comencen les mobilitzacions estudiantils exigint la rebaixa del 30% de les taxes 
[DIRECTA 01/03/2017]  

Primer dia de vaga a la Universitat Autònoma de Barcelona. La passada nit, més de 200 estudiants van ocupar la Facultat de Lletres --on ahir ja havia començat la vaga estudiantil-- per organitzar la convocatòria de dos dies que culminarà dijous amb una vaga nacional d'estudiants i una manifestació convocada a les 12 del migdia a la plaça Universitat de Barcelona.
Aquest matí els piquets han tallat els accessos a la Universitat amb barricades a la carretera i han rebentat les càmeres de la Plaça Cívica. Un grup de 15 dones no mixta ha saltat a la via dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Aquest fet que ha provocat l'entrada de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a l'estació del recinte universitari, tot i que no s'ha produït cap càrrega.
La jornada ha transcorregut amb normalitat i ha tingut un seguiment del 100% a la majoria de facultats. Al llarg de la jornada, l'estudiantat ha interpel·lat la rectora Marga Arboix als diferents talls de les rotondes de la universitat.
A més de la demanda de rebaixa de les taxes a escala nacional, a la UAB se'n sumen tres en l'àmbit del campus. D'una banda el retorn de la gestió pública del Servei d'Autobusos Intern -actualment integrat al sistema de pagament de TMB -i la gratuïtat del servei davant l'amenaça de futur pagament. D'altra, la reobertura de les reprografies tancades amb la consegüent readmissió de les treballadores acomiadades i la seva gestió pública. L'expulsió d'entitats financeres de l'espai públic del campus i dels espais de governança de la Universitat és la tercera demanda pròpia de l'estudiantat de l'Autònoma.
Laia Mauri, membre de l'Assemblea del campus UPF de Ciutadella, explica que la convocatòria de vaga ha estat conjunta amb el SEPC sota la marca "UPF insubmisa". Al campus reclamen dues demandes més: l'augment de l'oferta de màsters públics i de l'oferta de les classes en català, ja que denuncien el maltractament que hi ha cap a aquesta llengua.
"Davant l'immobilisme de la Secretaria d'Universitats i Recerca a les demandes i mobilitzacions pacífiques dutes al llarg del curs, aquesta convocatòria de vaga passa a l'ofensiva", assegura la portaveu del SEPC, Mercè Terès.
El curs passat el moviment estudiantil va pressionar les institucions per aprovar una moció que instés al Govern a avançar cap a la gratuïtat de la universitat pública, començant per la rebaixa d'un 30% de les taxes universitàries per aquest curs 2016-2017. La moció va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat mes d'abril.
Davant la no aplicació per aquest curs, la comunitat universitària es va aglutinar i va convocar una jornada de lluita el 17 de novembre del 2016. Diferents organitzacions estudiantils i diverses rectores de les universitats van donar suport compartint la demanda. Dues setmanes més tard el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va ocupar la Secretaria d'Universitats i Recerca davant la contínua negativa del Govern per aplicar la moció.
El 15 de desembre el Secretari d'Universitats i Recerca de Catalunya, Arcadi Navarro, compareixia al Parlament de Catalunya afirmant: "jo estic segur, segur, segur, que el Parlament del meu país no vol que li baixi les taxes un 30% a famílies que tenen rendes de 200.000 o 300.000 euros a l'any", assegurant que la mesura té un cost de 47 milions d'euros, incomplint així el mandat parlamentari.
Catalunya és la comunitat autònoma amb les taxes més elevades. Reiterades vegades les rectores de les universitats catalanes han denunciat que l'increment de les taxes en temps de crisi ha estat del 158%, xifra alertant a la que Arcadi Navarro respon carregant contra el govern espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada