dissabte, 4 de març de 2017

El Govern d’Andorra ‘ven’ els Pujol a l’Audiència Nacional per tenir el suport d’Espanya

El jutge José de la Mata, Manuel Cerqueda, Jordi Pujol i Òscar Ribas.
La família Pujol ho té molt pelut a Andorra, ja que les seves autoritats han decidit col·laborar totalment amb el jutge José de la Mata 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 04/03/2017 
Queralbs (Ripollès).-  

Llegim a EL TRIANGLE que el magistrat José de la Mata, instructor de la macro causa contra la família Pujol a l’Audiència Nacional del Regne, està content. Ha trobat a Andorra la mina que li permet fer avançar el sumari, seriosament tocat després del xou del pendrive (vegeu EL TRIANGLE en paper núm. 1246). 

A PUNT D’ENGEGAR EN ORRIS LES ACTIVITATS POLICIALS SOBRE JORDI PUJOL FERRUSOLA
Aquesta mena de guerra a mort que lliuren els comissaris Marcelino Martín Blas i José Manuel Villarejo, membres destacats de la brigada patriòtica espanyola organitzada per l’exministre Jorge Fernández Díaz --de la secta Opus Dei-- per combatre el moviment independentista català, ha estat a punt d’engegar en orris una part substancial de les investigacions menades en els últims quatre anys per la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia del Regne sobre l’empresari Jordi Pujol Ferrusola, a causa de les filtracions interessades d’àudios a través del diari [www.publico.es].
A més, la negativa d’alguns paradisos fiscals, com ara Liechtenstein, a enviar la documentació bancària demanada pel jutge José de la Mata amb comissions rogatòries amenaça de deixar a les fosques una part del tresor amagat pels Pujol arreu del món i, per tant, dificulta la plena reconstrucció judicial del puzle. 

L’AIXETA NO PARA DE RAJAR
Però heus aquí que el Coprincipat andorrà, que la família Pujol Ferrusola feia servir com a plataforma operativa de pas per moure els diners, ha acceptat de col·laborar de manera oberta i fluida amb el jutge José de la Mata i donar resposta a tots els seus requeriments d’informació. Després d’expressar unes reticències inicials --atès que a Andorra l’evasió fiscal i el blanqueig de capitals no es consideren activitats delictives--, les autoritats judicials andorranes han canviat de criteri i, a través de la batlle (jutgessa) Maria Àngels Moreno, han lliurat a l’Audiència Nacional espanyola quilos de documentació bancària sobre el clan Pujol. I l’aixeta no para de rajar.
La comissió rogatòria inicial ja ha estat ampliada en tretze ocasions, a mesura que el magistrat de l’Audiència Nacional del Regne d’Espanya va obtenint noves informacions, pistes i indicis. Si en un principi la petició de documentació es va limitar als comptes dels Pujol a la Banca Privada d’Andorra (BPA) i a Andbank, ara s’ha fet efectiva la seva extensió a tot el sistema bancari i financer andorrà. A més, el Tribunal Constitucional del Coprincipat andorrà ha validat la legalitat d’aquesta comissió rogatòria en rebutjar, ara fa un mes, la denúncia interposada pels Pujol.
De res han servit, doncs, les privilegiades i estretes relacions que, durant dècades, va tenir l’expresident de la Generalitat amb Òscar Ribas, l’excap de govern d’Andorra i president d’honor d’Andbank. Al contrari. En la seva declaració al jutge de l’Audiència Nacional, que es va filtrar la setmana passada, Òscar Ribas va negar la seva amistat amb Jordi Pujol i va afirmar que el Jordi Pujol Ferrusola li havia exigit personalment que Andbank destruís tot l’historial bancari de la família, cosa que li va dir que era impossible de fer. En el mateix sentit va declarar l’actual president d’aquest banc andorrà, Manuel Cerqueda, que va vincular el tancament dels comptes de la família Pujol a Andbank, a finals del 2010, amb la pressió perquè fes desaparèixer documentació compromesa dels Pujol dels arxius de l’entitat bancària.
La guerra Pujol-Andbank també s’ha traduït en la presentació d’una querella de Jordi Pujol Ferrusola contra Oriol Ribas, fill d’Òscar Ribas i vicepresident del banc andorrà, que ha estat arxivada pel Tribunal Constitucional del Regnel. Per acabar-ho d’adobar, l’advocat que han fitxat els Pujol a Andorra, Jean-Michel Rascagnères, ha estat nomenat pel govern de Toni Martí com a nou president de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), un dels càrrecs més cobejats del Coprincipat anadorrà. Això s’interpreta com una maniobra política per ‘desactivar’ la defensa dels interessos judicials de la família Pujol Ferrusola. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada