dimarts, 21 de març del 2017

Demanen dos anys de presó a un activista per interrompre una missa a Banyoles.

La fiscalia considera que l'acusat va cometre un delicte contra la llibertat religiosa. 
El processat va protestar en una església, amb altres persones, amb proclames a favor del dret a l'avortament. 
Els jutjats de Girona van arxivar la causa, si bé la Fiscalia hi va recórrer i l'Audiència li va donar la raó
Ara només s'acusa un únic manifestant de la dotzena que eren. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/03/2017 
Banyoles (Pla de l’Estany).-  

“Amb l’Església topem, Sancho”. 
Llegim en la premsa convencional comarcal que pel fet d’haver interromput una missa pot suposar dos anys de presó per a un activista. Aquesta és la petició que la fiscalia demana per a l'acusat, que el 9 de febrer del 2014 va protestar a l'església de Sant Pere de Banyoles (Pla de l’Estany), juntament amb altres persones d'un grup d'activistes, amb proclames a favor del dret a l'avortament. Així, considera que el processat va cometre un delicte contra la llibertat religiosa. El fiscal, en l'escrit en el qual sol·licita la pena de presó, valora que el jove va actuar «amb l'ànim d'ofendre els sentiments religiosos de les persones congregades al temple». Afegeix que l'acusat i la resta d'implicats en l'acció, «que s'havien posat d'acord», van entrar a l'església de Sant Pere, on --una vegada començada la missa-- es van aixecar portant una pancarta amb la frase «Fora rosaris dels nostres ovaris».
El fiscal també apunta que van llançar uns papers a terra i que van cridar consignes contra la llei de reforma de l'avortament, «interrompent la celebració de l'eucaristia durant diversos minuts» abans d'abandonar l'església. A part dels dos anys de presó, l'acusació pública demana que el jove no tingui dret a vot a les eleccions mentre duri la condemna i assumeixi el cost de tot el procés judicial. En canvi, l'advocat Benet Salellas --que defensa l'activista-- sol·licita l'absolució. A més, Salellas ha recordat que el jutjat d'instrucció número 2 de Girona va arxivar el cas, tot i que la fiscalia va recórrer la decisió i l'Audiència va reobrir el procediment. 

DE CINC ACUSATS A UN
El fet és que el setembre del 2014, cinc persones van declarar al jutjat d'instrucció per aquest cas. Llavors, quatre dels cinc acusats van manifestar que no havien format part de la mobilització a l'església de Sant Pere de Banyoles i els testimonis no van contradir-los. Només un d'ells --qui ara segueix processat-- va reconèixer que havia participat en aquesta protesta pro avortista. Aleshores, Salellas va remarcar que l'acció «no va ofendre el sentiment religiós de ningú» i va durar escassament uns minuts, ja que va subratllar que la missa va poder prosseguir amb «total normalitat». També va defensar que la protesta està emparada en la llibertat d'expressió. Ara, d'aquí a un mes, a finals d'abril, l'únic activista processat s'asseurà al banc dels acusats de la secció quarta de l'Audiència de Girona.
Pel que fa a la protesta social del febrer del 2014, el grup d'activistes va gravar-la en vídeo i va penjar l'enregistrament, de tan sols un minut, a la xarxa. Al vídeo s'hi veien dues noies desplegant la pancarta en la qual es podia llegir «Fora rosaris dels nostres ovaris». La resta de joves, repartits pels diversos bancs de l'església, corejaven «Avortament lliure i gratuït» mentre llançaven uns fulls entre els fidels. La gravació s'acabava amb unes frases sobreimpreses a la imatge: «Avortem la contrareforma, si envaïu les nostres vides, envairem els vostres espais; jo decideixo, jo desobeeixo».  

CONTRA LA REFORMA DE LA LLEI DE L’AVORTAMENT
Així, un membre del grup que el 9 de febrer del 2014 va interrompre una missa a l'església de Sant Pere de Banyoles per protestar contra la reforma de la llei de l'avortament que en aquell moment estava preparant el govern estatal serà jutjat finalment a l'Audiència de Girona. La fiscalia considera que els fets que va protagonitzar són constitutius d'un delicte contra la llibertat religiosa i demana que se li imposi una pena de dos anys de presó. Segons consta en l'escrit de conclusions provisionals del ministeri públic, l'investigat va irrompre a l'església pels volts de les onze del matí, “acompanyat d'un conjunt de persones que no estan identificades”. La majoria eren noies, si bé la policia va comprovar que també hi havia algun noi. La fiscalia apunta que, “posats de comú acord i moguts per l'ànim d'ofendre els sentiments religiosos de la gent que hi havia congregada al temple”, un cop va començar la cerimònia van aixecar una pancarta amb el lema: “Fora rosaris dels nostres ovaris”.
Al mateix temps que exhibien aquest missatge, van llençar notes pel terra i van cridar consignes en contra de la reforma de la llei de l'avortament. La fiscalia hi afegeix que “van interrompre la celebració de l'eucaristia durant diversos minuts i van abandonar l'església”. La nova regulació impulsada pel PP, que es va aprovar el juliol del 2015, impedeix, entre altres, que les menors puguin interrompre l'embaràs sense el consentiment dels seus progenitors.  Entitats avortistes, diverses associacions de metges i col·lectius feministes van alertar que exigir el permís patern per a la interrupció pot comportar que una part dels avortaments es dugui a terme en la clandestinitat.
El juny del 2014 va transcendir que menys de la meitat de la dotzena de participants del sabotatge de la missa van rebre una citació judicial per comparèixer a declarar com a imputats per un delicte contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos. Els aleshores investigats són de l'organització juvenil Arran, del grup feminista Les Heretges i del casal popular independentista del Pla de l'Estany. Amb l'acte pretenien reivindicar el dret a l'avortament. Estratègicament situats entre els oients a la missa, van desplegar de manera ràpida i per sorpresa la pancarta. Mentre dos la sostenien, els companys van cridar: “Avortament lliure i gratuït”, i van anar tirant fullets en pro de l'avortament. L'escena es va enregistrar en un vídeo que, al cap d'uns dies, es va penjar a Youtube, on van difuminar el rostre dels participants per dificultar-ne la identificació.
El setembre del 2014, en van declarar cinc al jutjat d'instrucció número 2 de Girona. El seu advocat, Benet Salellas, va considerar que l'acció no va ofendre ningú i està emparada per la llibertat d'expressió. El mes següent el jutge va arxivar la causa, ja que en cap moment van actuar amb violència ni van intimidar els feligresos. El ministeri públic va presentar un recurs contra l'arxivament i l'Audiència de Girona va estimar la petició, el desembre del 2014. Aleshores, el juliol del 2016, la fiscalia va formular les seves conclusions provisionals del cas i, en aquesta ocasió, només es dirigeix l'acusació contra un dels activistes. El judici està previst que se celebri el proper 24 d'abril, a la secció quarta de l'Audiència.

LLEI ULTRACONSEVADORA
En un comunicat, Arran va justificar l'acció argumentant que la influència de l'Església catòlica en la redacció “d'aquesta llei ultraconservadora” era més que clara, i per això van utilitzar un dels seus espais per realitzar la denúncia.
Ni la parròquia de Sant Pere ni el Bisbat de Girona van valorar l'incident, limitant-se a dir que era el primer d'aquesta mena que s'havia registrat a la diòcesi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada