dilluns, 27 de març del 2017

Cas Pujol: Oriol i Marta declaren a l'Audiència Nacional del Regne per la fortuna familiar a Andorra

De la Mata els investiga per un suposat delicte de blanqueig de capitals  



 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/03/2017 
Queralbs (Ripollès).- 

Segons l’Agència Catalana de Notícies el jutge de l’Audiència Nacional del Regne d’Espanya José de la Mata pren declaració aquest dilluns a partir de les 11 del matí a Oriol i Marta Pujol Ferrusola en el marc de la investigació sobre la fortuna que la família tenia a Andorra. El jutge els atribueix un suposat delicte de blanqueig de capitals continuat, igual que a la seva germana, Mireia Pujol Ferrusola, que declararà el pròxim dimarts.
Oriol Pujol --que també està pendent de judici a Barcelona pel cas de les ITV-- compareix davant d’un jutge per primera vegada per esclarir l’origen de la fortuna. A la interlocutòria de citació el jutge recorda que es desconeix per ara l'origen dels fons de la família i no consta raó que els justifiqui, així com que tots els membres de la família que han declarat van negar haver tingut comptes bancaris a l'estranger.
El jutge explica que Oriol Pujol Ferrusola va ser titular d’un compte a Andorra entre 1992 i 2010 del que era co-titular la seva dona Anna Vidal Maragall. Segons el jutge, els membres del grup familiar actuaven amb un "patró similar de comportament", perquè van mantenir els fons a Andbank fins el 2010, quan els van passar a BPA abans que el 2012 els "ocultessin" en fundacions panamenyes. Van actuar d’aquesta manera tots menys Oriol Pujol Ferrusola, que va reintegrar els diners en metàl·lic i ara "se’n desconeix la seva destinació final".
Pel que fa Marta Pujol Ferrusola, el jutge explica que disposava de quatre comptes a Andbank associats cadascuna a un tipus de moneda. Segons De la Mata, el 2012 va transferir recursos a una fundació de dret panamenya Doreal o Donean i el 2014 va regularitzar 532.029 euros amb Hisenda procedents de comptes bancaris andorrans mitjançant una transferència a un compte del Banco Madrid que havia obert set dies abans.
Pel que fa a Mireia Pujol Ferrusola, el jutge explica que va tenir un compte a Andbank des de 1992 a 2010 que el 2012 van anar a parar també a Doral o Doneran. El 2014 Mireia Pujol va regularitzar 1.072.767 euros procedents de comtes bancaris andorrans també mitjançant una transferència a Banco Madrid.
De la Mata detalla tots els moviments dels seus comptes bancaris i assenyala que la majoria dels fons ingressats mitjançant transferència en aquestes comptes bancaris que titularitzen cadascun dels germans Pujol Ferrusola i la seva mare Marta Ferrusola, prové principalment dels diferents comptes del fill gran a Andbank, encara que en alguna ocasió van ser Oleguer, Pere o Josep Pujol. 
Un patró similar de comportament en l'actuació de tot el grup familiar, que va mantenir els fons a Andbank fins el 2010, data en què els van passar a BPA. En aquesta entitat els van mantenir fins el 2012, quan els van ocultar darrere de fundacions panamenyes fins el 2014, amb l'excepció d'Oriol Pujol Ferrusola, "que ho va reintegrar en efectiu sense que es conegui el seu destí final".
El jutge destaca que Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona Mercè Gironès eren titulars de comptes bancàries a Andorra com a mínim des del 1992 i que en tots aquests anys havien introduït "alt percentatge de fons en efectiu" del que se’n desconeix l’origen. Recorda que tots dos van negar en les seves declaracions tenir o haver tingut comptes bancaris a l’estranger, fet que encara agreuja --segons el magistrat-- la manca de justificació d’aquests ingressos. Cita com a exemple l’existència d’un compte obert l’any 2.000, d’un document denominat "contracte d’operativa confidencial" i un annex del contracte d’obertura del compte on "consta la signatura de l’imputat Jordi Pujol Ferrusola". També recorda que té a la seva disposició suports documentals de cinc operacions de retirada d’efectiu d’un compte de Jordi Pujol Ferrusola i un document de l’entitat bancària signat per Jordi Pujol Ferrusola datat el mateix dia de l’obertura del compte on "explica que ell no és propietari dels fons que s’ingressen, i que el titular real és el Sr Jordi Pujol Soley".
El jutge destaca també un segon document manuscrit de Jordi Pujol Soley datat al mes de maig del 2001 "on afirma ser propietari del compte núm. 63810 i declara que en cas de la seva defunció tot el que hi hagi en aquest compte passa a Marta Ferrrusola Lladós". Segons el magistrat, també es desconeix l’origen dels fons que es van ingressar en efectiu a aquest compte. 

EL LLEGAT, “UN MER RELAT”
De la Mata també apunta que no consta que el llegat del que va parlar Jordi Pujol Soley sigui real. Segons la interlocutòria, el comunicat que va fer Jordi Pujol i Soley és "un mer relat sense cap contingut determinant" que de ser real "contindria dades com la quantitat del llegat el lloc ‘estranger’ on es trobaven aquests fons, acompanyat de documentació que corrobori aquestes afirmacions".
També explica que Marta Ferrusola va tenir tres contractes bancaris a Andorra a Andbank, BPA i Kopeland Foundation Al primer va ingressat 659.098 euros mitjançant transferències bancàries, dels que 217.446 provenien de comptes del seu fill, Jordi Pujol Ferrusola, mentre que 239.786 euros provenien del compte de Pere Pujol Ferrrusola i la resta eren "d’origen desconegut". Posteriorment va reintegrar part d’aquests diners a comptes de Jordi i Pere Pujol Ferrusola.
Per tot plegat, el jutge conclou que les conductes dels Pujol són "susceptibles d’integrar-se al menys en el tipus de blanqueig de capitals" i per aquest motiu cita a declarar com a investigades Marta, Mireia i Oriol Pujol Ferrusola "per donar-los l’oportunitat d’aportar la seva versió sobre els fets i determinar la seva eventual participació als mateixos". 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada